Erişilebilirlik

ABD’li yetkililer Meksikalı uyuşturucu kaçakçıları “El Mayo” ve “El Chapo”nun oğlunu Teksas’ta tutukladı


ABD Adalet Bakanlığı 25 Temmuz 2024 Perşembe günü yaptığı açıklamada, Meksika'nın Sinaloa kartelinin lideri Ismael “El Mayo” Zambada (solda) ve Joaquín Guzmán López'in Teksas'ta ABD makamları tarafından tutuklandığını bildirdi.
ABD Adalet Bakanlığı 25 Temmuz 2024 Perşembe günü yaptığı açıklamada, Meksika'nın Sinaloa kartelinin lideri Ismael “El Mayo” Zambada (solda) ve Joaquín Guzmán López'in Teksas'ta ABD makamları tarafından tutuklandığını bildirdi.

Meksikalı uyuşturucu kralı Ismael “El Mayo” Zambada ve eski ortağı Joaquin “El Chapo” Guzman'ın bir oğlu, Perşembe günü Teksas eyaletinin El Paso kentinde tutuklandı. Tutuklamalar, ABD makamları açısından Meksika suç dünyasını da yeniden şekillendirebilecek büyük başarı olarak görülüyor.

Meksika tarihinin en tanınan kaçakçılarından biri olan Zambada, 2017 yılında ABD'ye iade edilen ve tam güvenlikli bir hapishanede ömür boyu hapis cezasına çarptırılan El Chapo ile birlikte Sinaloa Karteli'nin kurucuları arasında yer alıyor.

Meksika'nın önde gelen uyuşturucu baronu Joaquin “El Chapo” Guzman, Meksika'dan iadesinin ardından 19 Ocak 2017 tarihinde New York'taki Long Island MacArthur Havaalanı'na getirilmişti.
Meksika'nın önde gelen uyuşturucu baronu Joaquin “El Chapo” Guzman, Meksika'dan iadesinin ardından 19 Ocak 2017 tarihinde New York'taki Long Island MacArthur Havaalanı'na getirilmişti.

Hem Zambada hem de El Chapo'nun oğlu Joaquin Guzman Lopez, ABD’ye büyük miktarlarda fentanil ve diğer uyuşturucu madde tedarik ettikleri gerekçesiyle ABD'de çok sayıda suçlamayla karşı karşıya. Fentanil aşırı dozları, 18-45 yaş arası Amerikalılar arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biri.

70'li yaşlarında olduğu düşünülen Zambada ve 30'lu yaşlarındaki Guzman Lopez, El Paso’ya özel bir uçakla indikten sonra gözaltına alındı.

Operasyon hakkında bilgi sahibi olan ve gelişmelerle ilgili olarak isimlerinin açıklanmaması şartıyla konuşan mevcut ve eski üç ABD’li yetkiliye göre, Guzman Lopez, Zambada'yı ABD'ye getirdi.

Cuma günü tutuklamaları müjdeleyen ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleye devam etme sözü veren ABD Başkanı Joe Biden, “Çok sayıda vatandaşımız fentanil belası yüzünden hayatını kaybetti. Bu yıkıcı uyuşturucu yüzünden çok sayıda aile parçalandı ve acı çekiyor” dedi.

ABD’li yetkililer Meksikalı uyuşturucu kaçakçıları “El Mayo” ve “El Chapo”nun oğlunu Teksas’ta tutukladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

ABD'li yetkililer uyuşturucu patronlarını kilit hedef haline getirerek, diğer üst düzey kartel figürlerinin yakalanmasını sağlayacak bilgiler karşılığında bu kişilerle sık sık ‘itiraf pazarlığı’ anlaşmaları yapıyor.

Henüz ikilinin yakalanmasıyla ilgilli bir itiraf var mı bilinmiyor. Ancak Zambada'nın Guzman Lopez tarafından ihanete uğraması, Sinaloa karteli için büyük sonuçlar doğurabilir.

Karteller arası kanlı bir savaş 2008 yılında bir başka üst düzey Sinaloa liderinin gözaltına alınmasıyla patlak vermişti. Gözaltına alınan kişinin ailesi, El Chapo'yu Meksikalı yetkililerle birlikte bu tutuklamayı düzenlemekle suçlamış ve suç örgütünün iki güçlü hasmı arasında şiddetli bir çatlağı tetiklemişti.

Yeni nesil narkotikçiler

Guzman Lopez, El Chapo'nun Los Chapitos ya da Küçük Chapolar olarak bilinen ve karteli babalarından devralan dört oğuldan biri. Lopez’in kardeşi Ovidio Guzman geçen yıl tutuklanmış ve ABD'ye iade edilmişti.

ABD'nin en büyük fentanil tedarikçisi olmakla suçladığı Sinaloa karteli, son yıllarda ABD'li yetkililerin en büyük hedefi haline geldi.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland yaptığı açıklamada, Zambada ve Guzman Lopez'in “ölümcül fentanil üretim ve kaçakçılık ağları dahil kartelin suç operasyonlarını yönettikleri için” ABD'de çok sayıda suçlamayla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Garland, “Fentanil, ülkemizin bugüne kadar karşılaştığı en ölümcül uyuşturucu tehdididir. Adalet Bakanlığı, toplumlarımızı zehirlemekten sorumlu her bir kartel lideri, üyesi ve ortağı hesap verene kadar durmayacak” dedi.

Guzman Lopez'in tutuklanması ilk olarak Reuters haber ajansı tarafından, El Paso'da gözaltına alındıklarını doğrulayan Adalet Bakanlığı açıklamasından önce bildirilmişti.

Perşembe günü öğleden sonra El Paso yakınlarındaki Santa Teresa havaalanında çalışan bir görevli Reuters'e, federal ajanların beklediği piste bir Beechcraft King Air uçağının indiğini gördüğünü söyledi.

Güvenliğinden endişe ettiği için adını vermek istemeyen bu kişi, “İki kişi uçaktan indi ve sakince gözaltına alındılar. Oldukça sakin, düzenlenmiş bir şey gibi görünüyordu” dedi.

ABD makamları Zambada'nın yakalanması için 15 milyon dolar, Guzman Lopez için de 5 milyon dolar ödül koymuştu.

ABD makamlarına göre Meksika'daki en güçlü iki organize suç grubundan biri olan Sinaloa karteli, dünya çapında 50'den fazla ülkeye uyuşturucu ticareti yapıyor.

Zambada ve El Chapo'nun oğulları, farklı tarzlara sahip iki farklı nesli temsil ediyor.

“Eski usul” bir kaçakçı olarak bilinen Zambada, ilgi odağı olmaktan kaçınıyor ve perde arkasında faaliyet gösteriyor. El Chapo'nun oğulları ise kartelde yükseldikçe dikkatleri üzerlerine çeken gösterişli uyuşturucu kaçakçıları olarak tanınıyor.

Zambada ve El Chapo'nun oğulları, babalarının 2017'de iade edilmesinden bu yana kırılgan bir ilişki içindeydi. Zambada ve Guzman Lopez'in tutuklanmaları, kartelin Sinaloa eyaletindeki merkezinde istikrarsızlığı ve hatta şiddeti tetikleyebilir.

ABD'li yetkililer geçtiğimiz yıl Zambada ve El Chapo'nun oğulları hakkında ABD'de fentanil kaçakçılığının yanı sıra suç örgütleri tarafından işletilen yasadışı laboratuvarlara kimyasal madde tedarikine odaklanan yeni iddianameler yayınlamıştı.

Kartel, on yıllar boyunca uyuşturucuyu dünyanın dört bir yanına taşımak ve ağır denetim altındaki kimyasalları Sinaloa'daki ana üslerine tedarik etmek için karmaşık tedarik zincirleri kurdu. Meksika Güvenlik Bakanı Rosa Rodriguez Cuma günü yaptığı açıklamada, Meksika hükümetinin gözaltılar konusunda ABD hükümeti tarafından bilgilendirildiğini ancak Meksikalı yetkililerin operasyona katılmadığını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG