Erişilebilirlik

ABD’li Senatörden Türkiye’ye Askeri Operasyon Eleştirisi


VOA Kürtçe Yayın Bölümü, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat üyelerinden Chris Van Hollen ile ABD'nin İran'daki protestolara yaklaşımını ve İran’ın Irak Kürt Bölgesi'ndeki son saldırılarını konuştu.

Senatör Van Hollen, Türkiye’nin aylardır Irak’ın kuzeyine askeri operasyonlar düzenlediğini ve bu süreçte çok sayıda masum insanı öldürdüğünü söyledi.

İran Devrim Muhafızları’nın İranlı Kürt muhalif gruplara karşı Irak’ın Kürt bölgesinde füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenlemesi ve Tahran’ın ABD'nin müttefiki Irak'ın egemenliğini ihlal etmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Van Hollen, bunun bölgesel istikrar açısından çok tehlikeli olduğunu söyledi.

ABD’li Senatörden Türkiye’ye Askeri Operasyon Eleştirisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00


‘’İran hükümetinin sınırı geçerek Irak tarafındaki tesislere ve insanlara saldırması Irak'ın egemenliğinin ihlalidir. Irak hükümeti ve ABD bu egemenlik ihlallerinin sona erdirilmesi gerektiği konusunda çok net. İran, halkına karşı uyguladığı baskı ve zulüm nedeniyle barışçı protestoların artmasından sadece kendisi sorumlu ve bunu Irak'a ihraç etmeye çalışmamalılar. Irak'ın egemenliğini korumak için elimizden geleni yapmalıyız’’ diyen Van Hollen, Türkiye'nin de Irak'a yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkat çekti.

Van Hollen, ‘’Aylardır, yani uzun bir süredir Türkiye, Irak'ın kuzeyine askeri operasyonlar düzenliyor. Kısa bir süre önce çok sayıda masum insanı öldürdüler. Dolayısıyla Irak dışındaki herkes Irak'ın egemenliğine yönelik ihlallerine son vermelidir. ABD güçleri, Irak hükümetinin daveti üzerine orada bulunuyor’’ dedi ve diğer dış güçlerin aynı davetle bölgede bulunmadığını vurguladı.
Demokrat Senatör, ABD’nin Irak’ın kuzeyinde müttefiki olan Bölgesel Kürt Yönetimi'ni nasıl desteklemesi gerektiği sorusuna ise şu yanıtı verdi: ‘

’ABD iki şey yapıyor. Birincisi Irak hükümetini desteklemek, ki şu anda biliyorsunuz Irak hükümetinin kurulması konusunda devam eden zorlu bir süreç var. Ancak bunun çözüleceğini umuyoruz ve bunu çözmek için taraflarla birlikte çalışıyoruz. İkincisi aynı zamanda IŞİD ve bölgedeki diğer kötü niyetli aktörlere karşı mücadelede kilit bir ortak olan Kürt müttefiklerimizi desteklemeye devam etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bunu yapmaya devam ettik. Elbette genel olarak Irak ordusunu destekleme bağlamında da, Kürt güçlerine sürekli destek ve eğitim veriyoruz.’’

İran 28 Eylül’de, Irak Kürt Bölgesi'ndeki muhalif Kürt örgütlerinin kamplarına hava saldırısı düzenlemişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sağlık Bakanlığı, SİHA saldırısında en az 9 kişinin öldüğünü, 32 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Saldırılar, 22 yaşındaki İranlı Kürt Mahsa Amini'nin İran ahlak polisi tarafından tutuklanmasından sonra hayatını kaybetmesinin ardından İran'da patlak veren protesto eylemlerini izlemişti.

İran daha sonra IKBY sınırına ilave asker gönderdi ve buradaki İranlı Kürt gruplara kara harekatı başlatabileceği uyarısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Washington'un İran'ın Kürt Bölgesel Yönetimi yakınındaki askeri teşkilatlanmasından haberdar olup olmadığı sorulunca konuyla ilgili bilgi sahibi olmadığını bildirmiş; ancak Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik ihlalleri ciddiye alacaklarını kaydetmişti.

İran’ın saldırılarından önce de 12 Eylül’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı yürütülen Pençe-Kilit Operasyonu’da şu ana kadar 371 teröristin etkisiz hale getirildiğini söylemişti.

Operasyonun 148’nci gününe gelindiğini hatırlatan Bakan Hulusi Akar, “Arazi yapısının sert olması nedeniyle birçok teröristin cesedine daha sonraki operasyonlarda rastlıyoruz. Dolayısıyla bu rakamın 371'den çok daha fazla olduğunu söylemek yanlış olmaz" demişti.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG