Erişilebilirlik

ABD’den Kremlin’in askeri ve küresel operasyonlarındaki rolü nedeniyle Rus devlet medyasına yeni yaptırımlar


ABD Dışişleri Bakanlığı, Kremlin'e bağlı haber kuruluşu RT’yi, Rus ordusuyla çalışmakla suçlayarak, yeni yaptırımlar açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Kremlin'e bağlı haber kuruluşu RT’yi, Rus ordusuyla çalışmakla suçlayarak, yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Rusya'nın dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri istikrarsızlaştırma kampanyasıyla bağlantılı olduğunu söylediği üç kuruluş ve iki kişiye yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Antony Blinken, Rus yayın kuruluşu RT'nin kampanyaya dahil olduğunu ve çalışanlarından edindikleri bilgilere göre bir medya kuruluşu olmanın ötesine geçerek siber yetenekleri de içerdiğini kaydetti.

Eski ismi Russia Today olan RT, daha önce Kremlin propagandası ve dezenformasyon yayma çalışmaları nedeniyle yaptırıma uğramış olsa da, Cuma günü açıklanan suçlamalar, bu kuruluşun rolünün etki operasyonlarının çok ötesine geçtiğini öne sürüyor. Blinken, RT'nin Rusya'nın savaş makinesinin ve demokratik müttefiklerinin altını oyma çabalarının önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Bakanlık yetkilileri de, kitlesel kaynak yaratma çabasının, bir kısmı Çin'de üretilen Rus askeri malzemeleri için fon toplamayı amaçladığını söyledi. RT ile bağış toplama kampanyası arasında açık bir bağlantı ya da Çinli yetkililerin ürünlerinin Rusya'ya satıldığını bildiklerine dair herhangi bir gösterge yoktu.

VOA karşılaştırması

Dışişleri Bakanlığı'nın Küresel Katılım Merkezi'nin başında bulunan Jamie Rubin, RT'nin eylemlerinin “sadece bir dezenformasyon yuvası değil, Rus hükümetinin istihbarat aygıtının ve operasyonunun tam teşekküllü bir üyesi olduğunu” gösterdiğini söyledi.

RT’nin ABD destekli basın kuruluşlarından farklı olduğunun altını çizen Rubin, “İnanın bana bu binadaki hiç kimse VOA (Amerika’nın Sesi) ya da RFE/RL'deki (Hür Avrupa Radyosu) hiç kimseye ne söyleyeceğini, ne yapacağını ya da ne yazacağını söyleyemez. Bize soru sorarlar, biz de cevaplarız. Demokrasilerde devlet tarafından finanse edilen bir medya kuruluşu ile otoriter bir hükümette devlet tarafından finanse edilen bir medya kuruluşu arasındaki fark budur” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında da RT’nin bilişim operasyonları, gizli nüfuz ve askeri tedarik faaliyetlerinde de bulunduğu; Avrupa, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika dahil dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri hedef aldığı kaydedildi.

Bakanlık, haber kuruluşu RT’yi, Rus ordusuyla el ele çalışmak ve Ukrayna'da savaşan askerler için keskin nişancı tüfekleri, vücut zırhı ve diğer ekipmanlar için bağış kampanyaları yürütmekle suçladı.

Moldova seçimlerine müdahale iddiası

Açıklamada, “RT, genişletilmiş gizli yeteneklerinden yararlanarak, Ekim 2024 Moldova cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunu Moskova'nın lehine manipüle etmeye çalışmak için geleneksel Rus istihbarat servisleriyle neredeyse kesinlikle koordine olacak. RT, seçimlerin Rusya'nın tercih ettiği adayın cumhurbaşkanlığını kazanmasıyla sonuçlanmaması halinde Rusya'nın protestoları kışkırtma planlarının farkında ve bu planlara yardımcı olmaya hazır” denildi.

Cuma günü açıklanan yaptırımlar RT'nin ana kuruluşu TV-Novosti'nin yanı sıra Rossiya Segodnya adlı ilgili bir devlet medya grubunu ve Rossiya Segodnya'nın genel müdürü Dmitry Kiselyov'u hedef aldı.

Üçüncü bir kuruluş olan Ano Evraziyea ve lideri Nelli Parutenko da Moldova seçimlerinde Moskova'nın tercih ettiği adaylara yardım etmek üzere tasarlanmış bir oy satın alma planı yürüttüğü iddiasıyla yaptırıma tabi tutuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın RT'yi gizli faaliyetler yürütmek için kullandığı konusunda dünyadaki diğer hükümetleri bilgilendirmek ve Rusya'nın yabancı seçimlere müdahale etme ve Ukrayna'ya karşı savaşı için silah tedarik etme kabiliyetini sınırlamak için harekete geçmelerini teşvik etmek için aktif bir diplomatik çaba içinde olduğunu da kaydetti.

Açıklamasında birçok ülkedeki faaliyetlerden örnek veren bakanlık, RT tarafından gizlice yönetilen çevrimiçi platformlardan birinin Almanya'da Berlin merkezli İngilizce dil platformu “Red ” (thered.stream) olduğunu da bildirdi ve “Kuruluş Türkiye merkezli Anonim Şirket AFA Medya bünyesinde faaliyet gösteren ve artık feshedilmiş olan RT bağlantılı Redfish platformunun halefi. Alman Tagesspiel gazetesine göre Red, Almanya'daki protestoların organizasyonuna katıldı” ifadelerini kullandı.

ABD geçen hafta, RT’nin genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan’ın da aralarında olduğu 10 kişiye Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle yaptırım açıklamıştı.

Brifingde Blinken’dan sonra konuşan ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O’Brien da bugün açıklanan yaptırımların farkını, küresel yaklaşımlarıyla açıkladı.

O’Brien, Rusya'nın dünya genelindeki nüfuzuna karşı ABD’nin ortaklarıyla küresel ve sistematik bir şekilde çalışılacağını kaydetti.

Simonyan, Blinken’ın bugünkü açıklamalarından sonra Telegram kanalında yaptığı açıklamada, “ABD'nin müttefiklerinin RT'yi yasaklamasından iki buçuk yıl sonra, Blinken şimdi RT'yi yasaklama çağrısı yapıyor. Amerikan istihbarat servisleri bizim cepheye yardım ettiğimizi ortaya çıkarmış. Bunu açıkça yapıyoruz, sizi aptallar. Size ne alıp gönderdiğimizin bir listesini göndereyim mi? Bunu düzenli olarak yayınlıyoruz, haberiniz olsun” dedi.

RT de sosyal medya hesaplarında Blinken’ın açıklamalarını canlı yayınlayarak, “Dışişleri Bakanlığı’nın aklını kurcalıyoruz. Patlamış mısırımız bitiyor, ama canlı yayında burada olacağız, çok güleceğiz” gibi dalga geçen mesajlar paylaştı.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG