Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve beraberindeki diplomatlar heyeti Washington’da iki gün süren temaslarını tamamladı. Türk heyetinin Amerikalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde son dönemde Amerikan Kongresi’nde Türkiye’yle ilgili eksen kayması kaygılarının giderilmesi konusunun gündeme geldiği bildirildi.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve beraberindeki heyetin Washington’da yaptığı temaslarda Türkiye’nin İsrail ve İran politikaları gündeme geldi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Amerikan yönetimi özellikle Kongre üyeleri arasında bu konuda duyulan kaygıların giderilmesi için Türkiye’den yardım istedi. Aynı şekilde Türkiye de Kongre’deki olumsuz havanın değiştirilmesi için yönetimin daha aktif davranmasını istedi. Kaygı uyandıran konular Türkiye’nin İsrail ve İran konusunda izlediği politikalar. İsrail konusunda Türkiye, Birleşmiş Milletler soruşturma panelinin bulgularını açıklamasını bekleyecek. Panelin ilk bulgularını 15 Eylül’de açıklayacağı tahmin ediliyor. Bu arada Türkiye Amerikan yönetiminden İsrail ile ilişkilerin rayına oturtulabilmesi için Netanyahu hükümetine telkinde bulunmasını istedi.
İran konusu da Washington’da ele alınan konuların başındaydı. Türkiye’nin İran’ı Temmuz ayı sonunda Türkiye’de yapılan toplantıda P5+1 ve Viyana grubu ile görüşmeye razı etmesi Washington’da olumlu karşılandı. Türk yetkililer Washington’a İran konusunda tarafsız kalacakları mesajı verdiklerini ve müzakereler sırasında Viyana grubuna dahil olmayacaklarını bildirdi. Türkiye İran’a Birleşmiş Milletler tarafından uygulanan yaptırımlara uyacağını belirtirken, Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların dikkate alınmayacağı kaydedildi. İran ile uluslar arası toplum arasındaki görüşmelerin Ramazan ayından sonra başlaması öngörülüyor.
Türkiye, Amerika’dan almayı planladığı askeri teçhizatın Kongre’de onaylanması için de yönetimden yardım istedi. Görüşmelerde Türkiye’ye atanan Büyükelçi Frank Ricciardone’nin onaylanmasının Kongre’ye takılması da ele alındı. Türk yetkililer büyükelçinin bir an önce görevine başlamasını beklediklerini Amerikalı yetkililere ilettiklerini kaydettiler. Türk yetkililerin görüştüğü yetkililer arasında Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri, Türk-Amerikan Konseyi Başkanı Richard Armitage ve Yahudi lobisi temsilcileri de vardı.