Tasarı, Senato’da 62’ye karşı 36 oyla Temsilciler Meclisi’nde de 152’ye karşı 270 oyla kabul edildi. Başkan Obama da, beklendiği gibi petrol firmalarıyla çevrecileri karşı karşıya getiren projeyi veto etti.
Amerika’nın dört bir yanındaki sürücüler sevinç içinde. Son altı ayda benzin fiyatlarında görülen büyük düşüş, depoların daha ucuza dolmasına neden olduğu için tüketicilerin cebinde daha fazla para kalıyor.
Senato, piyasadaki petrol fazlalığını sürdürmeye kararlı, bu amaçla Kanada’dan Amerika’daki rafinerilere petrol getirecek olan Keystone XL boru hattının yapımını onayladı. Senato Cumhuriyetçi Parti çoğunluk lideri Mitch McConnell’a göre boru hattı, hem ekonomik, hem de enerji açısından karlı.”
Senatör Mitch McConnell, “Boru hattının yapımı ekonomimize milyarlarca dolar katkıda bulunacak” şeklinde konuştu.
Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski de, hattın jeopolitik önemini vurguluyor: “Venezuela’dan almak yerine, dostumuz ve müttefikimiz Kanada’dan petrol almamız daha doğru değil mi?”
Boru hattına karşı çıkanlarsa, yaratılacak olan işlerin çok azının kalıcı işler olacağını ve gelen petrolün rafine edildikten sonra ihraç edileceğini söylüyor. Demokrat Partili Senatör Barbara Boxer’a göre Kanada’daki petrol kumullarından gelecek olan petrol, doğaya en fazla zarar veren cinsten: “Petrol kumullarının rafine edilmesinin havayı kirleterek, kansere neden olduğu belgelenmiş durumda. Burada amaç Kanadalı özel bir şirkete para kazandırmaktan başka bir şey değil. Ayrıca, petrolü burada bile kullanamayacağız. Dalga mı geçiyorsunuz?”
Obama, “Tek bir boru hattına takılıp kalmayalım. Eğer konuyu yeteri kadar ciddiye almazsak, okyanus seviyelerinde yükselme, sıcak hava dalgaları, kuraklık ve sellerde artış görmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Keystone boru hattıyla ilgili tartışmaları herkes bilmiyor.
Uzman Carroll Doherty’ye göre petrol fiyatlarındaki düşüş halkın enerji yatırımlarıyla ilgili projelere olan desteğini azaltmadı: “Halkın enerji ve çevre konusundaki görüşleri genelde daha basit oluyor. Alternatif enerji istiyor musunuz diye sorduğunuzda “evet” diyorlar. Geleneksel enerji kaynaklarından bahsettiğinizde onu da istiyorlar. Birçok Amerikalı, konuyu tercih yapmak zorunda oldukları bir tartışma olarak görmüyor, farklı kaynaklardan, daha fazla enerji istiyor.”
Keystone boru hattı yapılsın ya da yapılmasın, sürücüler şimdilik düşük benzin fiyatlarının keyfini çıkarıyor.