Erişilebilirlik

ABD ve Japonya İttifaklarını Çin’e Karşı Derinleştiriyor


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, dün Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi ve Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada ile görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, dün Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi ve Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada ile görüştü

Stratejik ittifaklarını derinleştirme kararı alan ABD ve Japonya, dün yaptıkları ortak açıklama ile Doğu Çin Denizi ve Tayvan çevresinde yoğunlaşan Çin askeri tehdidini caydırma amaçlı yeni planları duyurdu.

Bu adımlar arasında Okinawa'da bulunan ABD Deniz Piyadeleri birliklerinin yeniden düzenlenmesi planları ile uzay ve ileri askeri teknolojiler konusunda işbirliği öngören yeni anlaşmalar da yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, dün Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi ve Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada ile 2+2 olarak adlandırılan görüşmelere katıldı.

“Çin’in Tayvan’ı işgal edeceğine dair işaret yok”

Austin, Çin'in kışkırtıcı askeri faaliyetlerini arttırarak Tayvan Boğazı'nda "yeni bir normal tesis etmeye" çalıştığını ancak bunun Çin'in Tayvan'ı işgal edeceğine dair bir işaret olmadığını söyledi.

ABD ve Japonya Askeri İşbirliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Dışişleri Bakanlığı’ndaki ortak basın toplantısında konuşan Austin, "Boğazda hava faaliyetlerinin arttığını gördük, Tayvan çevresinde su üstü gemi faaliyetlerinin arttığını gördük. Ancak bunun bir işgalin yakın olduğu anlamına gelip gelmediği konusunda ciddi şüphelerim var" dedi.

Blinken, Çin'in "onlarca yıldır (Tayvan Boğazı'nda) barış ve istikrarı koruyan uzun süreli statükoyu baltalamaya" çalıştığını, ABD'nin ise statükoyu güçlendirmek istediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, "Barış ve istikrarı korumak için sakin ve kararlı bir yaklaşım sergilemeyi sürdüreceğiz " dedi.

Dün akşam yayınlanan ortak bildiride ABD ve Japonya, "caydırıcılığı güçlendiren daha kabiliyetli, entegre ve çevik bir ittifak" oluşturmak için girişimleri ilerleteceklerini söyledi.

ABD ve Japonya Okinawa’da yeni bir Deniz Kıyı Alayı kuracak

İki ülke de Hint-Pasifik'teki askeri pozisyonlarını optimize ederek 2025 yılına kadar Okinawa'da yeni bir Deniz Kıyı Alayı oluşturacak. Yetkililer yeni birliğin, gemisavar ve diğer gelişmiş kabiliyetlerle donatılacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Hayashi, her iki ülkenin de "bölgesel istikrarı baltalayan silahlı saldırıları caydırmak için barış zamanında ortak girişimlerde bulunacağını" kaydetti.

Savunma Bakanı Hamada da iki müttefikin Japonya'nın tesislerinin ortak kullanımını genişleteceğini, ortak tatbikatları ve kuvvet eğitimlerini arttıracağını belirtti.

Biden Japonya Başbakanı’nı ağırlayacak

Austin ve Hamada bugün Savunma Bakanlığı’nda yeniden biraraya gelecek. Yarın da ABD Başkanı Joe Biden Japonya Başbakanı Fumio Kishida'yı ağırlayacak.

Reuters haber ajansına konuşan, yönetimden üst düzey bir yetkili, iki liderin güvenlik ve küresel ekonomi konularının yanısıra Çin'e yarı iletken ihracatını da ele almalarının beklendiğini söyledi.

Öte yandan ABD Deniz İstihbarat Ofisi Komutanı Tuğamiral Michael Studeman da dün katıldığı sanal bir etkinlikte, Çin’in artan askeri faaliyetler yoluyla Tayvan'a baskı yapmaya devam ettiğini belirtti.

“Riskler arttı”

Studeman, "Çinliler, hem Tayvan'a baskı yapmak hem de ABD ve diğer müttefiklerine tutumlarına dair sinyal vermek için Tayvan'ın etrafındaki tüm eksenlere çok sayıda uçak ve devriye uçağı yerleştirmeye devam ediyor. Riskler arttı ve tehlike seviyesi çok ciddiye almamız gereken bir şey" dedi.

Düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi tarafından kısa süre önce yayınlanan bir raporda da Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi durumunda ABD'nin Japonya'daki üslerini savaş operasyonları için kullanabilmesi gerektiği belirtilmişti.

Raporda "Japonya'daki ABD üsleri kullanılmadan, ABD savaş ve saldırı uçakları savaşa etkin bir şekilde katılamaz" denilmişti.

Ülkelerin diplomasi ve savunma şefleri arasındaki görüşmeler, ABD Başkanı Joe Biden'ın Japonya Başbakanı Fumio Kishida'yı Beyaz Saray'da ağırlamasından iki gün önce gerçekleşti.

ABD-Japonya stratejik ittifakının derinleşmesi, Japonya'nın önümüzdeki beş yıl içinde savunma harcamalarını yaklaşık iki katına çıkaracağı ve ilk kez diğer ülkelerdeki askeri hedefleri vurabilecek füzeler konuşlandıracağı yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi'nin açıklanmasını izledi.

Japonya ve İngiltere de güvenlik işbirliğini arttıran anlaşma imzaladı

Japonya ve İngiltere de dün Asya-Pasifik bölgesinde daha fazla güvenlik işbirliği için imza attı.

Londra'yı ziyaret eden Kishida, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile dönüm noktası niteliğinde bir savunma anlaşması imzaladı. Anlaşma İngiltere kuvvetlerinin Japonya'da konuşlandırılmasına olanak sağlıyor.

İngiliz yetkililer bunun "iki ülke arasında yüzyılı aşkın bir süredir yapılan en önemli savunma anlaşması" olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG