Erişilebilirlik

ABD istihbaratı: “ABD seçimlerine müdahale eden Rus unsurlar Biden’a zarar veriyor, Trump’a yardım ediyor”


Yeni istihbarat değerlendirmesinde Biden ve Trump'tan ismen bahsedilmiyor. Ancak bir istihbarat yetkilisi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kremlin'in ABD'deki siyasi manzaraya bakışının önceki seçim dönemlerine göre değişmediğini söyledi.
Yeni istihbarat değerlendirmesinde Biden ve Trump'tan ismen bahsedilmiyor. Ancak bir istihbarat yetkilisi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kremlin'in ABD'deki siyasi manzaraya bakışının önceki seçim dönemlerine göre değişmediğini söyledi.

Amerikalı istihbarat yetkililerine göre Rusya, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilemek için daha önce denenen bir yönteme başvuruyor ve görevdeki Başkan Joe Biden'ın kampanyasını kötüleyerek eski Başkan Donald Trump'ın adaylığını desteklemenin yollarını arıyor.

Kasım seçimlerine yönelik tehditlerle ilgili Salı günü paylaşılan yeni bir istihbarat değerlendirmesinde her iki adaydan da ismen bahsedilmiyor. Ancak bir istihbarat yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada, Kremlin'in ABD'deki siyasi manzaraya bakışının önceki seçim dönemlerine göre değişmediğini söyledi.

"Rusya'nın başkanlık yarışı tercihlerinde geçmiş seçimlere göre bir değişiklik gözlemlemedik" diyen yetkili, istihbaratı sadece isminin açıklanmaması koşuluyla ele almayı kabul etti.

Yetkili, bu tercihin "ABD'nin Ukrayna konusunda oynadığı rol ve Rusya'ya yönelik daha geniş politika" ile daha da pekiştiğini söyledi.

ABD istihbarat yetkililerinin uyarısı, dönemin Başkanı Trump ile Biden'ı karşı karşıya getiren 2020 başkanlık seçimleriyle ilgili benzer bir uyarı yayınlamasından yaklaşık dört yıl sonra geldi.

O dönemde ABD Ulusal Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi Başkanı olan William Evanina, Moskova'nın "öncelikle eski Başkan Yardımcısı Biden'ı ve Rusya karşıtı bir 'kurum' olarak gördüklerini karalamak için bir dizi tedbir" kullandığını söylemişti.

Evanina, "Kremlin bağlantılı bazı aktörler de sosyal medyada ve Rus televizyonlarında Başkan Trump'ın adaylığını desteklemeye çalışıyor" diye eklemişti.

2021 yılı Mart ayında yayınlanan ve gizliliği kaldırılan bir seçim sonrası değerlendirmesi, ilk bulguları yeniden teyit etti. Rapora göre Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Trump'a destek sunarken "Başkan Biden'ın adaylığını ve Demokrat Parti'yi karalamayı amaçlayan etki operasyonlarına" izin verdi.

ABD istihbarat yetkilileri her iki başkanlık kampanyası ve adaylarla temas halinde olduklarını söyledi ancak ne tür bilgilerin paylaşılmış olabileceğini açıklamayı reddetti.

Trump cephesi istihbarat değerlendirmesini reddetti

Trump'ın kampanyası Salı günü ABD istihbaratının değerlendirmesini geriye dönük olduğu gerekçesiyle reddetti.

Trump’ın Ulusal Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, VOA'ya gönderdiği e-postada, "Vladimir Putin, Joe Biden'ı Başkanlık için destekledi çünkü Biden'ın zayıf olduğunu ve Putin'in birkaç yıldır süren Ukrayna işgalinin de kanıtladığı gibi kolayca zorbalığa uğrayabileceğini biliyor" dedi.

"Başkan Trump, Oval Ofis'teyken Rusya ve Amerika'nın tüm düşmanları caydırıldı, çünkü ABD'nin nasıl karşılık vereceğinden korktular" diyen Leavitt, "Amerika'da Biden'ın zayıflığı ile Trump'ın güç yoluyla etkili barış yaklaşımı arasındaki bu açık zıtlığı tek görmeyenler, ana akım medyada geçimini sağlamak için Donald Trump hakkında doğruluk payı olmayan hikayeler yazan solcular" diye ekledi.

Biden'ın kampanyası şu ana kadar VOA'in ABD'nin yeni değerlendirmesiyle ilgili sorularına yanıt verdi.

Rus kurnazlığı

Rus yetkililer, Kremlin'i Kasım ayında Trump'ın ve Moskova'ya yakın olarak algılanan diğer Amerikalı adayların kazanması için "hükümetin tamamı" yaklaşımını kullanmakla suçlayan son iddialarla ilgili yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

ABD'li istihbarat yetkilisi "Moskova mesajlarını güçlendirmek ve çabalarına özgünlük havası katmak için çeşitli yaklaşımlar kullanıyor" dedi. Yetkili, "Buna, elini gizlemek için çabalarını ticari firmalara yaptırmak ve nüfuz sahibi ABD'liler aracılığıyla söylemleri aklamak da dahil" şeklinde konuştu.

Yetkililer, Rusya'nın çabalarının aynı zamanda başkanlık seçimlerinin sonucunu etkileme olasılığı en yüksek olan ve kararsız seçmenlerin çoğunlukta olduğu eyaletlerdeki ABD seçmenlerini hedeflemeye odaklanmış göründüğünü söyledi.

Bu çabalardan bazıları şimdiden gün ışığına çıktı.

Rusya ve yapay zeka

ABD Adalet Bakanlığı, Salı günü erken saatlerde yetkililerin Rus istihbaratı ve Rusya'nın devlet tarafından işletilen RT haber ağı tarafından yapay zeka güdümlü olarak tanımladıkları girişimin bir parçası olarak iki internet alanına (domain) ve X sosyal medya platformunda 968 hesaba daha el konulduğunu duyurdu.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus istihbaratı ve RT'nin ABD'li bireyleri taklit etmek üzere gerçek görünümlü sosyal medya hesapları oluşturmak için özel bir yapay zeka yazılımı kullandığı ve "operatörlerin daha sonra Rus hükümetinin hedeflerini destekleyen mesajları teşvik etmek için kullandıkları" belirtildi.

ABD, Kanada ve Hollanda tarafından eş zamanlı olarak yayınlanan ortak uyarı, Rusya'nın yapay zeka destekli etki operasyonunu diğer sosyal medya platformlarına genişletme sürecinde olduğunu kaydetti.

Salı günü gazetecilere konuşan ABD'li istihbarat yetkilisi, yapay zekanın bu şekilde kullanılmasını "kötü niyetli etki hızlandırıcı" olarak tanımladı ve bu teknolojinin geçtiğimiz Ocak ayında Tayvan'da yapılan seçimler öncesinde muhtemelen Çin tarafından kullanılmış olduğu uyarısında bulundu.

Çin beklemede

Ancak ABD istihbarat yetkilileri şimdilik Pekin'in 2020 ve 2022'de olduğu gibi ABD seçimlerine müdahale etmeye çalıştığına ilişkin çok az belirti görüyor.

ABD'li istihbarat yetkilisi, Çin'in "her ikisi de Pekin'i kontrol altına almaya çalışan iki taraf arasında seçim yapmakta çok az kazanç gördüğünü" söyledi ve her şeyin değişebileceğini belirtti.

"Çin, muhtemelen kamuoyunu daha iyi anlamak ve nihayetinde manipüle etmek için ABD sosyal medya platformlarında veri toplama ve izleme yeteneğini genişletmeye çalışıyor" diyen yetkili, "Buna ek olarak, Çin'in 2022 ara seçimlerinde yaptığı gibi, oy pusulasındaki bazı yarışları etkilemeye çalışıp çalışmayacağını da izliyoruz" şeklinde konuştu.

ABD'nin daha önceki iddialarını reddeden Washington'daki Çin Büyükelçiliği, ABD'yi "en büyük dezenformasyon yayıcısı" olarak nitelendirerek yanıt verdi.

Sözcü Liu Pengyu, VOA'ya gönderdiği e-postada, "Çin'in ABD seçimlerine müdahale etmek gibi bir niyeti yok ve olmayacak, ABD tarafının da seçimlerde Çin'i mesele yapmayacağını umuyoruz" dedi.

"Kaos ajanı"

Yeni ABD seçim tehdit değerlendirmesi, Rusya ve Çin'le ilgili endişelere ek olarak, İran'ın yaklaşan ABD başkanlık seçiminde bir "kaos ajanı" rolü oynamaya çalıştığına ilişkin artan kanıtlar olduğu konusunda uyarıyor.

Değerlendirmenin gizli olmayan versiyonuna göre "İran, seçimlerle ilgili olarak toplumsal bölünmeleri körüklemek ve ABD'nin demokratik kurumlarına olan güveni sarsmak istiyor."

Değerlendirmede ayrıca Tahran'ın "sosyal medya dahil çeşitli yollarla ABD'deki siyasi ve toplumsal gerilimleri istismar etmeye uzun süredir ilgi gösterdiği" uyarısında bulunuldu.

Yetkililer Salı günü buna örnek olarak, İran'ın ABD genelinde Gazze yanlısı protestoları istismar etmeye çalıştığını gösteren ve gizliliği yeni kaldırılan istihbarata işaret etti.

Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, "İran hükümetine bağlı aktörlerin internette aktivist kılığına girdiğini, protestoları teşvik etmeye çalıştığını ve hatta protestoculara mali destek sağladığını gözlemledik" dedi.

Ancak Haines, İranlı aktörlerle etkileşime giren Amerikalılar’ın "yabancı bir hükümetle etkileşime girdiklerinin ya da ondan destek aldıklarının farkında olmayabilecekleri" uyarısında bulundu.

İranlı yetkililer VOA'nın yorum talebine henüz yanıt vermedi.


Forum

XS
SM
MD
LG