Erişilebilirlik

ABD İsrail ve Hizbullah arasında çatışmanın tırmandığı sırada Ortadoğu’ya takviye asker gönderiyor


ABD İsrail ve Hizbullah arasında çatışmanın tırmandığı sırada Ortadoğu’ya takviye asker gönderiyor
ABD İsrail ve Hizbullah arasında çatışmanın tırmandığı sırada Ortadoğu’ya takviye asker gönderiyor

ABD İsrail ve Lübnan’da İran’ın desteklediği Hizbullah arasındaki çatışmaların keskin şekilde tırmandığı bir dönemde Ortadoğu’ya takviye asker gönderiyor.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Pat Ryder bölgede daha geniş bir savaşın patlak vermesi riskinin tırmandığı bir dönemde yaptığı açıklamada, kaç takviye askerin gönderileceğine ilişkin bir ayrıntı vermedi.

Pentagon sözcüsü gönderilecek askerlerin görev kapsamına ilişkin bir detay da paylaşmadı.

Sözcü Ryder, “Ortadoğu’da artan gerilimin ışığında ve ihtiyaten, halihazırda bölgede olan güçlerimizi desteklemek üzere az sayıda takviye ABD askeri personelini gönderiyoruz. Ancak operasyonel güvenlik nedeniyle, daha fazla yorum yapmayacağım ya da ayrıntı vermeyeceğim” dedi.

ABD’nin bölgede şu anda 40 bin askeri bulunuyor.

Netanyahu’dan Lübnan halkına uyarı

ABD’nin takviye asker göndereceği açıklaması, İsrail güçlerinin Lübnan içindeki hedefleri vurmasının ardına ve İsrail’in bölgede operasyonları arttırmasının beklendiği bir döneme rastladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Pazartesi günü yaptığı görüntülü bir açıklamada, Lübnanlı sivillere, beklenen hava harekatları öncesinde evlerini tahliye etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

İsrail Başbakanı, İsrail’in savaşının Lübnan halkıyla değil Hizbullah ile olduğunu söyledi.

Hizbullah’ın sivil halkı canlı kalkan olarak kullandığını savunan Netanyahu, “Hizbullah oturma odalarınıza roket, garajınıza füze yerleştirdi. Bu roket ve füzeler bizim şehirlerimizi ve doğrudan vatandaşlarımızı hedef alıyor. Hizbullah’ın saldırılarına karşı halkımızı savunmak için bu silahları çıkarmak zorundayız” dedi.

Lübnan halkının İsrail ordusunun uyarısını ciddiye alması gerektiğini söyleyen Netanyahu, “Hizbullah’ın sizin ve sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmasına izin vermeyin” ifadelerini kullandı.

ABD de Lübnan’daki vatandaşlarını uyarmıştı

ABD Dışişleri Bakanlığı, bölgesel savaş riskinin tırmanması üzerine, Amerikan vatandaşlarına Lübnan’dan ayrılmaları uyarısında bulunmuştu.

Bakanlık Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Hizbullah ile İsrail arasında devam eden çatışmanın öngörülemeyen doğası ve Beyrut dahil Lübnan’daki son patlamalar nedeniyle, ABD Büyükelçiliği ABD vatandaşlarını ticari seçenekler hala mevcutken Lübnan’dan ayrılmaya çağırıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG