ABD Donanması, radara yakalanmayan üç muhribinden ilkine monte edilen hipersonik silahla maliyetli bir hatayı güçlü bir silaha dönüştürüyor.
Mississippi eyaletindeki bir tersanede USS Zumwalt adlı muhribe, çok pahalı olduğu için hiçbir zaman devreye sokulamayan ikiz taretli silah sistemi sökülerek yerine füze tüpleri yerleştiriliyor. Sistem, tamamlandığında, USS Zumwalt'a daha uzak mesafelerden hızlı ve hassas saldırılar yapabilecek bir platform sağlayacak ve geminin kullanışlılığını arttıracak.
Düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nden savunma uzmanı Bryan Clark, “Bu pahalıya mal olan bir hataydı. Ancak Donanma burada yenilgiden zafer çıkarmayı ve gemiyi hipersonik bir platforma dönüştürerek daha fazla fayda elde etmeyi başardı” dedi.
ABD, son 20 yıldır çeşitli hipersonik silahlar geliştiriyor. Ancak hem Rusya hem de Çin tarafından yapılan son testler, ABD ordusu üzerinde bu silahların üretiminin hızlandırılması için baskı oluşturuyor.
Ses hızının beş katı olan Mach 5'in ötesine geçebilen hipersonik silahlar, manevra kabiliyetleri sayesinde vurularak düşürülmelerini zorlaştırıyor.
Geçtiğimiz yıl Washington Post gazetesi, eski Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları üyesi Jack Teixeira tarafından sızdırılan belgeler arasında, Çin'in yakın zamanda DF-27 adlı orta menzilli hipersonik bir silahı test ettiğini doğrulayan bir Savunma Bakanlığı brifingi olduğunu bildirmişti. ABD Savunma Bakanlığı, daha önce bu silahın geliştirildiğini kabul etmiş ancak test edildiğini kabul etmemişti.
ABD'nin geliştirmekte olduğu ve Zumwalt muhribi için planladığı programlardan biri de “Konvansiyonel Ani Saldırı.” Bu sistem, balistik bir füze gibi fırlatılacak ve ardından hedefi vurmadan önce ses hızından yedi ila sekiz kat daha hızlı hareket edecek hipersonik bir süzülme aracı bırakacak şekilde tasarlandı. Silah sistemi ABD donanma ve ordusu tarafından ortaklaşa geliştiriliyor. Zumwalt sınıfı muhriplerin her biri, gemi başına toplam 12 hipersonik silah için her biri üç füze içeren dört füze tüpü ile donatılacak.
ABD Donanması'nın Zumwalt tercihi, birçok yenilik için bir test platformu olarak hizmet etmesine rağmen pahalı bir hata olarak görülen 7,5 milyar dolarlık savaş gemisini daha kullanışlı hale getirme girişimi.
USS Zumwalt'ın, deniz piyadelerinin karaya hücum etmesinin önünü açacak roket destekli mermilere sahip Gelişmiş Silah Sistemi ile karadan saldırı kabiliyeti sağlaması öngörülüyordu. Ancak taretlere gizlenmiş 155 mm'lik toplar içeren sistem, roket destekli mermilerin her birinin 800 bin ila 1 milyon dolar arasında maliyeti olması nedeniyle iptal edilmişti.
İtibarı zedelenmesine rağmen Zumwalt sınıfı üç muhrip yeni teknolojiler açısından ABD donanmasının hala en gelişmiş savaş gemisi. Bu yenilikler arasında elektrikli itiş, radar izini en aza indirgeyen açısal şekil, dalga delici gövde, otomatik yangın ve hasar kontrolü, radar ve diğer sensörleri gizleyen kompozit bir güverte yapısı bulunuyor.
Zumwalt, Ağustos 2023'te Mississippi eyaletinin Pascagoula kentindeki Huntington Ingalls Industries tersanesine ulaşmış ve yeni silah sisteminin entegre edilmesine yönelik çalışmalar için sudan çıkarılmıştı. Tersane sözcüsü Kimberly Aguillard, geminin bir sonraki test turuna ve filoya geri dönüşüne hazırlanmak üzere bu hafta havuzdan çıkarılacağını söyledi.
ABD'nin bir hipersonik silahı yaz aylarında başarıyla test edilmişti. Füzelerin geliştirilmesineyse devam ediliyor. Donanmanın sistemi 2027 ya da 2028 yılında Zumwalt'ta test etmeye başlamak istediği bildiriliyor.
Bu silah sisteminin ABD için bedeliyse yüksek olacak. Kongre Bütçe Dairesi'ne göre bu silahlardan 300 adet satın almak ve 20 yıl boyunca bakımını yapmak, yaklaşık 18 milyar dolara mal olacak. Kimilerine göre bu paranın karşılığı çok az olacak.
Askeri uzman Loren Thompson, “Bu özel füze, bir düzine tanktan daha pahalı. Size sağladığı tek şey çok uzaklarda bir yerde nükleer olmayan bir patlama. Verilen paraya gerçekten değer mi? Çoğu zaman füze, onunla yok edebileceğiniz herhangi bir hedeften çok daha pahalıya mal olur” diyor.
Ulusal güvenlik konularına odaklanan bağımsız ABD Donanma Enstitüsü'nün CEO'su emekli Deniz Tuğamiral Ray Spicer, bu füzelerin donanma gemilerine binlerce kilometre mesafeden (çoğu düşman silahının menzili dışında) düşmanı vurma kabiliyeti sağladığını ve bunlara karşı etkili bir savunma olmadığını söyledi.
Spicer, daha ucuza mal olan konvansiyonel füzelerin hedeflerine ulaşamadıkları takdirde çok işe yaramadığını belirterek, ABD ordusunun bu füzeleri almaktan başka çaresi olmadığını kaydetti ve “Düşmanın elinde var. Biz asla geride kalmak istemiyoruz” dedi.
Kritik Teknolojilerden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcılığı Dairesi'nde hipersonik silahlardan sorumlu müdür James Weber, ABD'nin gelişimi hızlandırdığını çünkü hipersonik silahların “dayanıklılığı ve ölümcül yeteneklerle” ABD ulusal güvenliği için hayati öneme sahip olduğunun belirlendiğini söyledi.
Weber, “Hipersonik teknolojilere dayalı yeni kabiliyetleri sahaya sürmek, entegre caydırıcılığımızı sürdürmek ve güçlendirmek ve kalıcı avantajlar oluşturmak için Savunma Bakanlığı için bir önceliktir” dedi.
Forum