Erişilebilirlik

ABD’nin en büyük yabancı yatırımcı zirvesinde Türkiye nasıl yer aldı?


ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen SelectUSA Yatırım Zirvesi'nde, dünyanın dört bir yanından katılan yatırımcılar ve iş profesyonelleri arasında Türkler de vardı.
ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen SelectUSA Yatırım Zirvesi'nde, dünyanın dört bir yanından katılan yatırımcılar ve iş profesyonelleri arasında Türkler de vardı.

ABD’nin ticari yatırım alanında önde gelen etkinliklerinden biri olan SelectUSA Yatırım Zirvesi, dünyanın dört bir yanından gelen yatırımcıları ve iş profesyonellerini biraraya getirdi. Bu yılki zirve, ABD’nin sunduğu iş ve yatırım fırsatlarını keşfetmek isteyenler için bir "tek durak noktası" oldu.

Zirve, 55 ABD eyaleti ve bölgesinden ve 80'den fazla uluslararası pazardan gelen ekonomik kalkınma kuruluşları, sektör uzmanları, iş profesyonelleri, hizmet sağlayıcıları, yatırımcılar ve hükümet temsilcilerini biraraya getiriyor. Hedeflenen ise katılımcıları potansiyel yatırım fırsatlarıyla buluşturmak.

23-26 Haziran tarihleri arasında düzenlenen 2024 SelectUSA Yatırım Zirvesi, Türkiye ile ABD arasında yaklaşık 1 milyar dolarlık yeni yatırımın beklendiği bir ortam da sundu. Zirvede Türkiye’den gelen yatırımcı heyetini ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh karşıladı.

ABD’nin ihracat ve ithalat bankası Eximbank’ın genel müdürü Reta Jo Lewis de, yenilenebilir enerji, telekomünikasyon, biyoteknoloji ve diğer önemli alanlarda Türk şirketlerinin ABD’de faydalanabileceği mali olanakları ele aldıklarını açıkladı.

Türk yatırımcı ve şirketler VOA Türkçe’ye konuştu

VOA Türkçe’ye konuşan zirve katılımcılarından Burcu Bree Manay, 20 yıldır Amerika’da vergi danışmanlığı yaptığını belirtti. Fuar alanında açtığı stant ile Türkiye ve dünyanın diğer ülkelerinden gelen yüzlerce şirkete muhasebe konularında danışmanlık hizmeti veren Manay, ABD’de vergi işlerinin zamanında ve doğru bir şekilde yapılmasının yabancı yatırımcılar için temel kural olduğunu vurguladı.

Teknoloji firması kurucusu Demir Gönenç ise Fransız delegasyonuyla birlikte zirveye katıldıklarını ve yatırımlarını hangi eyalette sürdüreceklerini araştırdıklarını söyledi. Fransız hükümetinin desteğiyle Nice’te bir AR-GE merkezi açtıklarını söyleyen Gönenç, son iki ay içinde aldıkları yatırımla ABD’ye açılmayı planladıklarını söyledi. Gönenç, şirkette 20 Türk mühendisin de çalıştığını belirtti.

Avukat Emine Şahin Karakaşlıoğlu ise ABD’ye yatırımcı vizesi almak isteyenlere hukuk danışmanlığı hizmeti verdiğini ifade etti. Kendisinin de 9 yıl önce 150 bin dolarla ABD’ye yatırımcı vizesiyle geldiğini aktaran Karakaşlıoğlu, bu sürecin 15 gün gibi kısa bir sürede tamamlandığı bilgisini paylaştı.

Ankara’dan gelen Mustafa Haluk Yılmaz ise sokak lambalarında enerji tasarrufu sağlayan yapay zeka teknolojisi geliştirdiklerini ve Amerika’da 30 milyar dolarlık bir akıllı şehir pazarı olduğunu söyledi. Yılmaz, stratejik ortaklık ve eyalet kalkınma programlarına katılmayı hedeflediklerini belirtti.

Michigan’dan gelen Eren Hurşit ise yatırım ve start-up ekosisteminde danışmanlık hizmeti veren bir şirketin yönetici direktörü olarak görev yapıyor. Amerika’nın sunduğu büyük fırsatları vurgulayan Hurşit, Türkiye’den gelen firmaları başarıya ulaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.

New York’ta 2003’ten beri avukatlık yapan Fatih Gallant ise son dönemde birçok Türk şirketinin Amerika’ya ürün satmaya çalıştığını belirttiğini söyledi. Gallant, önceleri bireysel göçmenlik üzerine hizmet verirken artık daha çok kurumsal müşteri talebi aldıklarını ekledi.

Türkiye-ABD ticaret hacmi ne durumda?

ABD hükümetinin resmi kaynaklarına göre Amerika ile Türkiye arasında 2022 yılında ticaret hacmi 42 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna göre Amerika Türkiye’ye 15,2 milyar dolar ihracat yaptı. Türkiye’den ABD’ye yapılan toplam ithalat değeri ise 18,8 milyar dolar olarak açıklandı.

Yabancı hükümetlerle ticaret anlaşmaları için doğrudan müzakere eden, anlaşmazlıkları gideren ve ABD Başkanı’na bağlı olan ABD Ticaret Temsilciliği’nce paylaşılan verilere göre Amerika’nın Türkiye’ye yönelik doğrudan yabancı yatırım miktarı 5,8 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye’nin Amerika’daki doğrudan yatırımcı oranı ise yüzde 4 artarak 2,6 milyar dolara ulaştı.

ABD’de yabancı yatırımcı zirvesi ile ne hedefleniyor?

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın imzasıyla 2011 yılında ilki düzenlenen zirve, ABD’ye yatırım yapmanın avantajlarını ve işle ilgili prosedürleri anlamak isteyenlere kapsamlı bir platform sunuyor.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre SelectUSA Zirvesi geçtiğimiz on yıl içinde ABD’ye 200 milyar dolardan fazla yatırım yapılmasını sağladı.

SelectUSA Programı, ABD’de yatırım yapmak isteyen veya mevcut işlerini büyütmek isteyen iş sahiplerine ücretsiz danışmanlık hizmetleri sağlıyor. Program, ABD Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde yürütülen ve federal düzeyde desteklenen bir girişim olarak, küresel şirketlere doğru yerel bağlantıları kurmaları ve federal düzeydeki mevzuatı anlamaları konusunda yardımcı oluyor.

Zirveye katılanlar, hangi eyalet veya şehirde yatırım yapacaklarına karar vermekten, ABD’de üretim maliyetlerine ve işçilik fiyatlarına kadar pek çok konuda detaylı bilgi edinebilme fırsatı buluyorlar. Ayrıca, iş kurma sürecindeki yasal yükümlülüklerden, fikri mülkiyet hakları ve ticaret engelleme yasalarına kadar birçok konuda uzmanlardan doğrudan cevaplar alabiliyorlar.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG