Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanlığı: "Türkiye, F-16 savaş uçaklarını satın almak için teklif ve kabul mektubunu imzaladı"


Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve mevcut 79 adet F-16'nın modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizat talep ediyor.
Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve mevcut 79 adet F-16'nın modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizat talep ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Türkiye'nin, F-16 savaş uçaklarının satın alımı için teklif ve kabul mektubunu imzaladığını açıkladı.

ABD'nin Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışı konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldığını açıklamasından saatler sonra konu ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki günlük basın brifinginde gündeme geldi.

ABD: "Türkiye, F-16 savaş uçaklarını satın almak için teklif ve kabul mektubunu imzaladı"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Miller, "Türkiye, F-16'ları satın almak için teklif ve kabul mektubunu imzaladı" dedi.

Bu satışın, "NATO'nun birlikte çalışabilirliğine bir yatırım" olduğunu belirten Miller, satışın NATO'yu, ABD, Türkiye ve NATO ittifakının güvenlik çıkarlarını destekleyeceğini kaydetti.

Miller, "Bu satışı bitiş çizgisine ulaştırmak biraz zaman aldı. (Sürecin) İlerliyor olduğunu görmekten memnunuz" ifadesini kullandı.

Bugün erken saatlerde ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İlişkiler Bölümü’nün X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “ABD, Türkiye’nin, sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara temin edilen, şimdiye kadar üretilmiş en ileri F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldığını açıklamaktan gurur duymaktadır. Bu, ABD’nin Türkiye ile tesis ettiği güvenlik ortaklığına olan sarsılmaz bağlılığının en son örneklerinden yalnızca biri” denilmişti.

Bu paylaşımın ardından ise ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, X hesabından Büyükelçi Jeff Flake’in şu sözlerini paylaşmıştı:

“Türkiye’nin son nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını alması ve mevcut F-16 filosunu modernize etmesi konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldı. Bu, ABD’nin ulusal güvenliği, Türkiye’nin ulusal güvenliği ve NATO’nun birlikte çalışabilirliği açısından iyi bir adım.”

Flake, paylaşımında Türk Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nı etiketleyerek, yoğun çalışmalarından dolayı bakanlıklara teşekkür etmişti.

Paylaşımda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Büyükelçi Flake’in el sıkıştığı bir fotoğrafa da yer verilmişti.

Teklif mektubunun üzerinde bir süredir çalışılıyordu

Türkiye ile ABD arasında F-16 savaş uçağı alımıyla ilgili süreç bir süredir devam ediyor.

Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne onay vermesinin ardından, Ankara’nın 2021’de ABD’den talep ettiği F-16 uçakları ve modernizasyon kitleri için ABD Kongresi’den yeşil ışık gelmişti.

Üretim ve teslimat süreçlerine geçilmesi için, taraflar arasında bir süredir gidip-gelen taslak teklif ve kabul mektubunun nihai hali için çalışılıyordu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda satın alınacak F-16 Blok-70 ve modernizasyon kitleri ile diğer malzeme, mühimmat ve teçhizatın tedarik süreci daha önce açıkladığımız takvime uygun olarak olumlu şekilde devam etmektedir” denildi.

Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve mevcut 79 adet F-16'nın modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizat talep ediyor. Savunma Bakanlığı, üretim ve modernizasyon faaliyetlerinin Türkiye'de yapılmasını önermişti.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG