Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: “Lübnan’dan ayrılmak isteyen ABD’liler için İstanbul’a uçuş düzenledik”


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında ABD’nin Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşlarını ve yakın aile üyelerini Beyrut’tan İstanbul’a düzenlenen uçuşlarla ülkeden çıkardığını açıkladı.

Miller, “Lübnan'daki ABD vatandaşlarına mümkün olduğunca çok sayıda ülkeden ayrılma seçeneği sunmak için 7/24 çalışıyoruz. Hepsinin ayrılmak istemediğini biliyoruz ancak hedefimiz hepsinin güvende olduğundan emin olmak için elimizden geldiğince çok sayıda seçenek sunmak” dedi.

Miller, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ülkede bulunan ABD vatandaşlarına aylardır ülkeden ayrılmaları yönünde tavsiyede bulunduklarını ve ülkeye yönelik en üst seviye seyahat uyarısının bulunduğunu vurguladı.

Lübnan’dan ayrılmak isteyen ABD vatandaşlarına sundukları seçenekleri anlatan Miller, “Geçtiğimiz hafta, güvenlik durumu daha da gerginleştikçe ve son on gün içinde Beyrut'tan uçan bir dizi ticari havayolu uçuşlarını iptal etmeye başladıkça, yaptığımız ilk şey Lübnan'dan uçan tek ticari taşıyıcı olan Middle East Airlines'da koltuk sağlamak oldu” ifadelerini kullandı.

Miller, geçen hafta, Lübnan’dan ayrılan uçaklarda 1400’den fazla koltuğun ABD vatandaşları için ayrıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Middle East Airlines’daki uçuşlara ek olarak, ABD’nin kendi uçuşlarını organize etmeye başladığını söyledi.

Miller, “Dün 300 koltuklu bir uçuşumuz vardı ve yaklaşık 120 kişi bu uçakla ayrıldı. Bugün 300 koltuklu başka bir uçuşumuz vardı ve bu uçuşa 130'dan biraz fazla kişi katıldı” diyerek gazetecileri bilgilendirdi.

Miller ayrıca, bu uçuşlara ABD vatandaşları ve vatandaş olmayan yakın aile üyelerinin katıldığını belirtti.

Sözcü, “Şu ana kadar kalkan iki uçak Türkiye'ye gitti. Dün kalkan uçak ve bugün erken saatlerde kalkan uçak İstanbul'a vardı. İnsanlar İstanbul’dan yolculuklarına devam edebilirler” dedi. Miller, ek destinasyonlara uçuş imkanı sağlanması halinde bu uçuşların gerçekleşmesi sonrası gazetecileri bilgilendireceğinin notunu düştü.

İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırılarını arttırması sonrası çoğu havayolu şirketi Lübnan’a uçuşlarını iptal etti.

Türk Hava Yolları, Beyrut’a düzenlediği seferleri 6 Ekim’e kadar karşılıklı iptal etti.

Öte yandan, Lübnan’ın Trablus limanından Mersin’in Taşucu limanına feribot seferleri sürüyor.

Perşembe günü düzenlenen sefer ile 320 kişi Lübnan’dan Mersin’e gitti.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG