Yüksek Seçim Kurulu’nun, Türkiye dışında yaşayan seçmenlerin anayasa değişikliği için yapılacak referandumda 1-9 Nisan arasında oy kullanabileceklerini açıklamasının ardından Amerika’nın Sesi konuyu inceledi. Son üç seçim döneminde görev yapan New York seçim gönüllülerinden Ali Sarıkaya, ABD’de yaşayan Türkler’in seçim kayıt sürecinde neler yapması gerektiği konusunda Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.
ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarının öncelikle bağlı bulundukları konsolosluğa gidip adres bildirmeleri gerektiğini belirten Sarıkaya, vatandaşların seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını YSK’nın yurtdışı seçmen sorgulama sistemi üzerinden internet yoluyla kontrol edebileceklerini söyledi. Sarıkaya, yurt dışında seçmen kaydı olmayan Türk vatandaşlarının bağlı bulundukları temsilciliklere 25 Şubat’a kadar başvurarak kayıt yaptırabileceklerini belirtti.
Amerika’da en fazla Türk seçmen New York’ta yaşıyor. Amerika genelinde Türkler yedi ayrı resmi temsilcilikte kurulacak sandıklarda oy kullanacak. Bu temsilcilikler, Washington Büyükelçiliği, New York, Boston, Miami, Los Angeles, Chicago ve Houston başkonsoloslukları.
Yüksek Seçim Kurulu’nun yeni güncellenmiş bilgilerine göre şu an Amerika’daki seçmen sayısı toplam 96 bin 455 kişi. New York bölgesinde oy kullanacak seçmen sayısıysa 37 bin 176. Sarıkaya bu seçmenlerin daha önce sadece %26’sının oy verdiğini ve bu seçimlerde katılımın artmasını beklediklerini söylüyor.
ABD’de Türkler yeni seçim yasasının yürürlüğe girmesinin ardından ilk kez 2014 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullandı.
7 Haziran 2015 seçimlerinde YSK, Amerika’da toplam 90 bin 717 seçmen olduğunu belirtmişti. ABD’de seçmenlerin sadece 17 bin 818’i, yani toplam seçmen sayısının yüzde 19’u oy kullandı. 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde, ABD’deki seçmen sayısı 93 bin 329’a yükseldi. İki seçim arasında sadece 2 bin 612 kişi yurtdışı kaydı yaptırdı. 1 Kasım’da oy kullananların sayısı 24 bin 909 kişi oldu. Oy kullanma oranı yüzde 26’sı olarak belirlendi. Amerika genelinde oy kullanma oranındaki artış yüzde 6 olarak gerçekleşti.
Yurtdışında oy verilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’nun uyguladığı belli bir kişi sınırlaması var. Bir ülkede seçim sandığı açılması için bölgede en az 500 Türk yaşaması gerekiyor. Bu seçimlerde New York en çok Türk’ün yaşadığı ABD şehri olarak en çok sandık kurulan bölge olacak.