Amerika’da kayıtlı 134 bin 245 seçmen için oy verme süreci tamamlandı.
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, ABD’de kayıtlı seçmenlerin oy kullanma oranlarının ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi rakamları açıklamasıyla belli olacağını söyledi.
Büyükelçi Mercan, “Yurtdışı seçmen bölgesi tek bölge olduğu için, örneğin; Almanya'da yaşayan o sırada Amerika'da olan vatandaşımız da burada oy kullanıyor. Bu nedenle onun oyu aslında Almanya'ya daha sonra yazılıyor. Bu nedenle net bir bilgi sahibi değiliz. Ayrıca gümrüklerde de oy kullanılıyor. Şimdi gümrüklerde oy kullandığı zaman vatandaşımız T.C. kimlik numarasını girdiğinde oy kullanma hakkı varsa oyunu kullanıyor. Mesela; eğer ikametgahı Washington'da ise Washington’a yazılıyor. Bunun için net rakamları bilmemiz söz konusu değil. Bunun yanında mesela bazı vatandaşlarımız daha yakın olduğu için Kanada'da, Vancouver'da oy kullandı, bazıları Toronto'da oy kullandı, bazı vatandaşlarımız Meksika'da oy kullandı. Yani bu ancak ve ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi rakamları açıklamasıyla belli oluyor” diye konuştu.
8 eyalette 9 ayrı bölgede seçmenlerin sandık başına gittiği Amerika’daki en yoğun seçim bölgesinin New York olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Mercan, “En çok oy kullanılan yer New York oldu. Daha sonra Los Angeles, sayı olarak söylüyorum, oran olarak değil. Daha sonra Washington’da oy kullanıldı. Şimdi aslında vatandaşlarımızın çok önemli bir kısmı kendi şehirlerinde de sandık kurulmasını istediler. Özellikle mesela San Francisco'da, Denver Colorado'da, Atlanta'da sandık kurulmasını istediler. Fakat orada şöyle bir problem vardı; biz her akşam saat 9’da sandıklar kapandıktan sonra kullanılan oyları, kullanılmayan boş oyları torbalayıp, mühürleyip siyasi partilerin anahtarlarının olduğu bir odaya koyuyoruz. Şimdi bunu yapabilmemiz için mesela; her gün San Francisco'dan akşam saat 9’da yola çıkıp Los Angeles’a gitmemiz lazım. Ertesi sabah da aynı ekip tekrar gelip sandıkları, odayı açıyorlar, geliyorlar San Francisco’da yapıyorlar. Bu mümkün değil” ifadesini kullandı.
Oy verme sürecinde adres beyanı hususunda sıkıntılar olduğunu dile getiren Mercan, “Bazı vatandaşlarımız yıl içinde Türkiye'de vekalet veriyorlar, Türkiye'de gayrimenkul alıp satıyor, araba alıp satıyor. Burada da böyle olduğu zaman gayrimenkul alıp sattığı, araba alıp sattığı zaman vatandaşımızın vekalet verdiği şahıs vatandaşımızın ikametgahını kendisi de farkında olmadan Amerika'dan mesela Türkiye'ye aldırıyor. Çünkü bu tür tapu işlemleri, tescil işlemleri için böyle bir şey gerekiyor herhalde. Sonra vatandaşımız açısından çok önemli olmuyor. Böyle gelip de ikametgahını Türkiye’ye aldırmış olan vatandaşlarımızın bir kısmı maalesef oy kullanamadı” değerlendirmesinde bulundu.
Büyükelçi Mercan, uzun yıllardır Amerika'da yaşamış ya da Amerika'da doğmuş gençlerin oy kullandıklarını görmekten duyduğu memnuniyeti de ifade etti.
Mercan ayrıca, “Çok huzurlu, çok sakin, bir hiçbir sorun yaşamadığımız bir seçimi tamamlamış olduk” dedi.
Devlet görevlileri ve parti temsilcilerinin işbirliğiyle sandık güvenliğinin sağlandığını belirten Mercan, mühürlü oy torbalarının da yine olağanüstü güvenlik önlemleri altında Türkiye'ye gönderildiğini söyledi.
Seçim sonuçlarına dair beklentilerini “Benim görevim kendi bulunduğum kendi sorumluluk alanındaki huzur içinde, barış içinde herkesin gönlüne göre bir şekilde sağlamaktır. Bunu yerine getirmektir. Bunu yerine getirdikten sonra ancak mutlu olurum. Onun dışındaki sonuç ne olursa takdir-i ilahi deriz” sözleriyle ifade eden Mercan, seçimlerin ikinci tura kalması halinde seçmenlerin 20-24 Mayıs tarihleri arasında sabah saat 8 ile akşam 11 saatleri arasında oy kullanabileceklerini söyledi.