Erişilebilirlik

ABD’de istihdam piyasası güçlü seyretmeye devam ediyor 


 ABD'de Temmuz ayında 187 bin yeni istihdam sağlandı.
ABD'de Temmuz ayında 187 bin yeni istihdam sağlandı.

ABD’de geçen ay yüksek seyreden faiz oranlarının etkisi altındaki ekonomide 187 bin yeni istihdam sağlandı. Güçlü seyreden istihdam piyasası sayesinde ülkede işsizlik oranı yüzde 3,5 olarak gerçekleşti.

Beklentiler Temmuz ayında 200 bin yeni istihdam oluşması yönündeydi ancak veri 187 binde kaldı. Haziran ayı istihdam verisi de 209 binden 185 bine revize edildi.

Ekonomistler geçen yıl Mart ayından bu yana ABD Merkez Bankası’nın (FED) 11 kez faiz artışı yaptığı bir ortamda istihdam piyasasının güçlü seyretmeye devam ettiği değerlendirmesini yapıyorlar.

FED geçen yıl Haziran ayında yüzde 9,1’e yükselen enflasyonlar mücadele için faiz artışlarına giderek enflasyonu yüzde 3’e kadar indirmeyi başarmış durumda.

Çalışma Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada da Haziran ayında açık iş pozisyonu sayısının 9,6 milyon ile iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilediğini bildirdi. Ancak yine de rakamlar alışılmadık derecede güçlü kalmaya devam ediyor.

Aylık açık iş pozisyonu sayısı 2021'den önce hiç 8 milyonu aşmamıştı. Başka bir yerde daha iyi bir iş bulabileceklerine dair güvenin bir işareti olan işten ayrılanların sayısı da Haziran ayında düştü ancak pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kaldı.

Ülkede 152 bin kişinin daha çalışma hayatına katılmasıyla birlikte işsizlik rekor düzeyde azalmış durumda. Son bir ayda ülkedeki işsiz sayısı da 116 bin kişi daha azaldı.

Öte yandan ülkede çalışanların saatlik ücretleri son bir ayda binde 4, yıllık ortalamadaysa yüzde 4,4 oranında artış gösterdi. Bu FED’in enflasyonla mücadele konusundaki kaygılarını arttırıyor.

Temmuz ayında sağlık kurumları 63 bin yeni çalışanı işe aldı. Kısa dönemli işlerde çalışan sayısı 22 bin azalırken fabrikalardan da 2 bin kişi işten çıkarıldı.

Ekonomistler, restoran ve bar gibi işletmelerin hala daha yüksek sayıda yeni çalışan alımına devam ettiğinin görüldüğüne de işaret ediyor. Öte yandan yüksek faiz oranları nedeniyle işletmeler çok fazla kredi kullanamıyorlar. Bu durumun ayrıca ev satışlarını da olumsuz etkilediğine vurgu yapılıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG