Erişilebilirlik

ABD'de İşten Çıkarmalar Son 16 Ayın Zirvesinde 


İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalılar’ın sayısı geçen hafta beklenmedik bir şekilde arttı. İşgücü talebi yavaşlarken, ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif para politikası sıkılaştırmasının durgunluk korkularını körüklemesiyle birlikte işten çıkarmalar da Haziran ayında son 16 ayın en yüksek seviyesine çıktı. FED'in açıklaması, resesyon korkularını besliyor.

ABD Çalışma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, 2 Temmuz'da sona eren hafta için ilk kez eyaletlerde işsizlik maaşına başvuran kişi sayısının 4 bin artarak, 235 bine yükseldiğini bildirdi. Reuters'in anket yaptığı ekonomistler, son hafta için bu rakamın 230 bin olmasını öngörmüştü.

Başvurular, Haziran ayının başından bu yana 230 bin seviyesinde seyrediyor. Bu durum, konut ve teknoloji sektörlerindeki bazı şirketler çalışanlarını işten çıkarırken bile işgücü piyasasının gücünü gösteriyor. Tesla, Amerika’da yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Verilerin önümüzdeki haftalarda değişken hale gelebileceği belirtiliyor.

Otomobil üreticileri, hükümetin mevsimsel dalgalanmaları verilerden çıkarmak için kullandığı model olan mevsimsel faktörler çerçevesinde genellikle 4 Temmuz Bağımsızlık Günü tatilinden sonra montaj tesislerini yıllık yenileme için kapatıyor. Ancak küresel boyutta yaşanan yarı iletken sıkıntısı, üreticileri programlarını değiştirmeye zorladı. Bu durum, daha az geçici işten çıkarma ve daha düşük mevsimsellikten arındırılmış başvurularla sonuçlanabilir.

ABD Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında Haziran ayında politika faizini arttırarak 1994'ten bu yana en büyük artışını gerçekleştirdi. Bu ay da benzer büyüklükte bir faiz arttırımı daha bekleniyor. FED, Mart ayından bu yana gösterge gecelik faiz oranını 150 baz puan arttırdı.

İşten çıkarmalar Ocak-Mart dönemine göre ikinci çeyrekte yüzde 39 artarak 77 bin 515'e yükseldi. Ancak yılın ilk yarısındaki işten çıkarmalar 1993'ten beri görülen en düşük seviyedeydi.

Bu süreçte özellikle otomotiv, tüketici ürünleri, eğlence, finans ve emlak sektörlerinde işten çıkarmalar arttı.

XS
SM
MD
LG