ABD’de işgücü ihtiyacı Mart ayında da yüksek seyretti. Bu durumun çalışan saat ücretlerinin artmasına, bunun da enflasyonu tetiklemesine neden olabileceği belirtiliyor.
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ülkede 4 milyon 500 bin gibi rekor sayıda çalışan kendi rızasıyla işlerini bıraktı. Bu durumun işverenlerin yeni çalışanlar bulmak için ücretleri arttırmasına neden olduğuna dikkat çekildi. Yine aynı rapora göre bu yılın ilk çeyreğinde işçilere, işten ayrılmaları nedeniyle ödenen tazminat bedellerinin son 30 yılın en yüksek oranına yükseldiği belirtildi.
İşten ayrılan 88 bin kişinin profesyonel hizmetler, 69 bin kişinin de inşaat sektöründen olduğu belirtiliyor.
2000 yılından bu yana en yüksek işgücü açığı
Rapora göre, işgücü talebinin bir ölçütü olarak görülen açık iş pozisyonlarının sayısı Mart ayının son gününe göre 205 bin artarak 11 milyon 500 bine yükseldi. Bu 2000 yılından bu yana görülen en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Özellikle perakende sektörü ilave 155 bin iş gücü talebiyle tüm sektörler arasında başı çekerken üretim sektöründe de 50 bin yeni açık pozisyon ortaya çıktı. Reuters anketine katılan ekonomistler, bu sayının 11 milyon olacağını tahmin ediyorlardı.
Bu yılın ilk çeyreğinde taşımacılık, depolama ve kamu hizmetlerindeki istihdam açığı 69 bin azaldı. Benzer şekilde yerel hükümetler ve eğitim alanında da 43 bin bos poziyon daha doldu. Federal hükümette de 20 bin kişi daha işe başlarayak, mevcut boş pozisyonların azalmasına neden oldu.
ABD genelinde ülkenin güneyindeki eyaletlerde işgücü ihtiyacı artarken kuzeydoğu, orta batı ve batıdaki eyaletlerde boş iş pozisyonlarında azalmalar oldu.
İşgücü piyasasındaki talepler ABD Merkez Bankası FED yöneticileri tarafından da yakından takip ediliyor. FED, son 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyonla mücadele için politikalarını güncellemeye çalışıyor. Bu çerçevede son olarak faiz oranlarında arttırıma giden ABD Merkez Bankası’nın yarınki toplantısı sonrasında da benzer şekilde faiz artışında bulunması bekleniyor.