Erişilebilirlik

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde kritik eyalet: Pennsylvania


Son yapılan anketlerde Pennsylvania'da Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki oy farkının azlığı dikkat çekiyor.
Son yapılan anketlerde Pennsylvania'da Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki oy farkının azlığı dikkat çekiyor.

ABD’de Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin sonucunu belirleyebilecek eyaletlerden biri de Pennsylvania. 5 Kasım'daki seçimlerde hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler bu eyalette sandıktan birinci parti olarak çıkabilir. Son yapılan anketlerde iki parti arasındaki oy farkının azlığı dikkat çekiyor.

Temple Üniversitesi’nden siyaset bilim uzmanı Michael Sances 2016’daki başkanlık seçimlerinde Trump’ı seçen Pennsylvania seçmeninin 2020’de Biden’ı tercih ettiğini belirterek eyalet seçmeninin ikiye bölündüğünü söylüyor. Trump 2016 yılında 40 bin oy farkla ipi göğüslerken 2020’de Biden farkı 80 bine çıkardı.

Göç ve ekonomi kaygısı

5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi seçmenler daha çok ülke içi sorunlara odaklanıyor. Göç ve ekonomik sorunlar bunların başında geliyor. Siyaset bilim uzmanı Michael Sances Pennsylvanialılar'ın da bu iki soruna odaklandığını belirterek, "Biden'ın ekibinden ekonomideki olumlu gelişmeleri vurgulamaya çalışan pek çok açıklama var. Ancak bu yaklaşım hala halkın genelinin dikkatini çekmiş gibi görünmüyor. Yani ekonomi konusunda hala çok endişeliler. Pennsylvania güney sınırına yakın bir yerde olmamasına rağmen, insanlar göç ve sınır güvenliği konusunda endişeli" yorumunu yaptı.

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde kritik eyalet: Pennsylvania
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Eski Başkan Trump da seçim konuşmalarında sık sık Amerika’nın itibarını yeniden geri kazandıracağı mesajını vererek, "Dört yıl önce tüm dünyada saygı görüyorduk. Bugünse dalga konusuyuz. Bu uzun sürmeyecek" diyerek rakibini eleştirdi. Trump Pennsylvania’da yürüttüğü seçim kampanyalarında, Biden’ın sınır politikalarını ve bu konudaki girişimlerini hedef aldı; "Sınır sorunları varken, enerji bağımsızlığı yokken, kim hayatının geri kalanında elektrikli araba satın almak ister ki?" eleştirisini getirdi.

Başkan Biden’ın da seçim kampanyasının hedefinde Çin ile yapılan ticaretten en çok etkilenen işçiler vardı. Başkan Biden Mayıs ayında Pennsylvania’daki bir seçim etkinliğinde Çin’in yarattığı haksız rekabete değindi ve Çin’in elektrikli araçlarına uygulanan ithalat vergilerini dört katına çıkardı.

"Elektrikli araçların geleceğinin Amerika'da sendikalı işçilerce inşa edilmesi konusunda kararlıyım" diyen Biden Pennsylvania’daki seçim kampanyasını ağırlıklı olarak işçi sınıfı üzerinden yürütüyor.

İki parti de siyah seçmenin oylarının peşinde

Demokratların seçim kampanyasında Başkan Yardımcısı Kamala Harris de önemli rol oynuyor. Harris Haziran ayına kadar dört kez Pennsylvania’ya giderek seçim kampanyalarına katıldı. Biden seçmene işçi sınıfı üzerinden mesaj verirken Harris kampanya konuşmalarında özgürlük, eşitlik, fırsat ve adalet vaatlerine yer vererek siyahi seçmeni etkilemeye çalıştı.

Philadelphia Inquirer tarafından Mayıs ayında yapılan siyasi bir anket, Biden ve Trump'ın Pennsylvania'da eşit durumda olduğunu gösteriyor. Ancak dört yıl öncesine kıyasla hem genç hem de beyaz olmayan seçmenler arasında Biden'a verilen destek daha düşük. İki grup da Biden'ın 2020'de eyaleti kazanmasında kilit rol oynamıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG