Erişilebilirlik

“ABD’de Çoğunluk Yakında Takviye Aşı Planlamıyor”


Amerikan sivil toplum kuruluşu Kaiser Aile Vakfı (KFF) tarafından yapılan bir anketin sonuçları, yetişkin Amerikalılar’ın üçte ikisinin yakın zamanda COVID-19’a karşı yeni bir takviye aşısı olmayı planlamadığını ortaya koydu.

Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın, Corona virüsünün yeni varyantı Omicron’un alt varyantlarına karşı geliştirdiği yeni takviye aşılar ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından geçen ay onaylandı.

Kaiser Aile Vakfı’nın düzenlediği ankette, katılımcılara, yeni geliştirilen takviye dozları olmayı planlayıp planlamadıkları soruldu. Katılımcıların yüzde 18’i, yeni takviye aşıyı olmadan önce bir süre bekleyip yeni verileri inceleyeceklerini belirtti. Yüzde 10’u ise, bu aşıları sadece zorunlu olması halinde olacaklarını söyledi. Yüzde 12’si, yeni takviye dozlara “kesinlikle hayır” dedi. Ankete katılanların yüzde 27’si ise, henüz tam aşılı olmadıkları için takviye aşıyı olacak konumda olmadıklarını belirtti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, yeni takviye dozların piyasaya sürülmesinin ardından ilk dört hafta içinde, ülkede yeni takviye dozları olmaya uygun olan 12 yaş ve üzeri 215 milyon kişiden 7 milyon 6 bin kişi bu aşıları oldu. Bu, uygun olanlar arasında sadece yüzde 3,5’inin yeni takviye aşıyı olduğu anlamına geliyor.

KFF’in araştırma sonuçlarına göre, yetişkin Amerikalılar’ın yarısı söz konusu yeni takviye dozlardan habersiz.

CDC, tam doz COVID-19 aşılarını olan 12 yaş ve üzeri herkesin FDA tarafından geçen ay onaylanan, Omicron’a karşı da etkili olduğu belirtilen yeni takviye doz aşıları olmaları tavsiyesinde bulundu. Ancak anket sonuçlarına göre, tam doz aşı olan Amerikalılar’ın yüzde 40’ı CDC’nin bu yönde bir tavsiye yapmış olduğunu bilmiyor.

XS
SM
MD
LG