Erişilebilirlik

ABD'de bir siyasetçi ya da hükümet görevlisine suikast planı yapan İran bağlantılı bir Pakistan vatandaşı yakalandı


Operasyon FBI'ı birçok birimi tarafından ortaklaşa yürütüldü.
Operasyon FBI'ı birçok birimi tarafından ortaklaşa yürütüldü.

İran’la bağları bulunduğu ve Amerikalı bir siyasetçiye suikast düzenlemek üzere kiralık bir katille anlaşmak için ABD’ye geldiği belirtilen bir Pakistan vatandaşının tutuklandığı açıklandı. Söz konusu kişinin, Asif Reza Merchant isimli 46 yaşındaki bir sahış olduğu duyuruldu.

ABD'de bir siyasetçi ya da hükümet görevlisine suikast planı yapan İran bağlantılı bir Pakistan vatandaşı yakalandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00


Adalet Bakanı Merrick Garland, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı, İranlı General Süleymani'nin öldürülmesi nedeniyle Amerikalı kamu görevlilerine karşı misilleme yapmak isteyen İran'ın küstah ve amansız çabalarına karşı yıllardır dikkatli bir şekilde çalışmaktadır. Adalet Bakanlığı, İran'ın Amerikan vatandaşlarına yönelik ölümcül komplolarını hayata geçirmek isteyenleri engellemek ve sorumlu tutmak için hiçbir kaynaktan kaçınmayacak ve otoriter bir rejimin Amerikan kamu görevlilerini hedef alma ve Amerika'nın ulusal güvenliğini tehlikeye atma girişimlerine müsamaha göstermeyecektir" ifadelerini kullandı.

New York Doğu Bölgesi Başsavcısı Breon Peace de davaya ilişkin değerlendirmesinde "Denizaşırı ülkelerde başkaları adına çalışan Merchant, Amerikan topraklarında ABD hükümet yetkililerinin öldürülmesini planladı. Bu kovuşturma, bizim ve tüm Adalet Bakanlığı'nın ulusumuzun güvenliğini, hükümet yetkililerimizi ve vatandaşlarımızı yabancı tehditlerden korumak için hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçeceğini göstermektedir" diye konuştu.

Başsavcı Peace, söz konusu kişinin yakalanması sürecindeki katkılarından dolayı Dallas, Houston, Boston, Washington D.C., Chicago ve Alnay FBI ofislerine de teşekkür etti. Peace, Teksas Güney Bölgesi Başsavcılığı, Gümrük Muhafaza ve New York Polis Departmanı’nın da sürece katkı sunduklarını belirtti.

FBI Direktörü Christopher Wray de konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.
FBI Direktörü Christopher Wray de konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan FBI Direktörü Christopher Wray de "Bugünkü suçlamalarda ortaya çıkan bu tehlikeli kiralık katille düzenlenmeye yönelik cinayet planının, İran'la yakın bağları olan bir Pakistan vatandaşı tarafından düzenlendiği ve İran'ın başının altından çıktığı iddia ediliyor. Bir kamu görevlisini ya da herhangi bir ABD vatandaşını öldürmeye yönelik yabancı güdümlü bir komplo ulusal güvenliğimize yönelik bir tehdittir ve FBI'ın tüm gücü ve kaynaklarıyla karşılık bulacaktır" diye konuştu.

FBI New York Ofisi Direktör Vekili Christie Curtis de Merchant’ın kiralık katil olduğunu zannederek görüşme yaptığı kişilerin FBI ajanları olduğunu söyledi.

Mahkeme kayıtlarına göre Merchant, ABD’de bir siyasetçi ya da hükümet yetkilisine yönelik suikast düzenlemek amacıyla bir plan hazırladı. Bu yılın Nisan ayında İran’da bir süre kaldıktan sonra Pakistan üzerinden ABD’ye geldi ve ardından da bu planını hayata geçirmek üzere bir kişiyle temasa geçti. Ancak temasa geçtiği kişinin kolluk kuvvetlerine haber vermesi üzerine kendisine yönelik operasyon başlatıldı. Kolluk kuvvetlerine olayı ihbar eden kişi de polisle işbirliği yaptı ve gizli tanık oldu.

Suikast, protesto ve hafıza kartı çalma planı

Davaya ilişkin dosyada yer alan detaylara göre; Merchant, belgelerde CS kod adıyla geçen işbirlikçiye planlarından bahsetti ve kendisine bu suikast için adam bulmasını bunun tek seferlik bir iş olmayacağını ve devamının da geleceğini söyledi. Merchant, CS’ten bu işi yapabilecek kişilerle toplantı ayarlamasını istedi.

Merchant, CS’ye anlattığı planlarında sadece suikast değil bir siyasetçinin evinden USB hafız kartı çalmak ve bir protesto eylemi düzenlemek de olduğunu söyledi.

Arşiv foto
Arşiv foto

Yine mahkeme belgelerine göre, Merchant, suikastın nasıl düzenleneceğine ilişkin de detayları CS ile paylaştı ve planlarında bahsetti. Merchant, suikastin kendisi ABD’den ayrıldıktan sonra yapılmasını ve kendisinin talimatı bazı kod kelimeler kullanarak vereceğini CS’e anlattı.

Yetkililer, Merchant’ın ve 12 Temmuz 2024 Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılmayı planı yaparak uçak bileti aldığını belirlediklerini ardından da kolluk kuvvetlerinin 12 Temmuz'da Merchant'ı ülkeyi terk edemeden tutukladığını belirtiyorlar. Merchant sorgusu sırasında İran'da bir eşi ve çocukları, Pakistan'da ise bir eşi ve çocukları olduğunu anlattı.

Yetkililer ayrıca yargılamanın halen devam ettiğini ve mahkemenin kararının bekleneceğine dikkat çekiyorlar. Dava, Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Güvenlik ve Siber Suçlar Bölümü tarafından yürütülüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG