Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD Ara Seçimleri

Ara seçimler ABD Kongresi’ndeki dengeyi belirliyor. Oylama ABD Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun yaklaşık üçte biri ve kilit eyalet valilikleri için yapıldı. Seçim kampanyası süreci Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki söz düellosuna ve derin siyasi bölünmeye sahne oldu

17:39 9.11.2022

Massachusetts eyaletinde Demokrat Partili Maura Healey Amerika'nın ilk lezbiyen valisi

Massachusetts Valisi seçilen Demokrat Partili Maura Healey
Massachusetts Valisi seçilen Demokrat Partili Maura Healey

Massachusetts Başsavcısı Demokrat Partili Maura Healey, eyaletin valilik yarışını kazanarak Amerika'nın ilk lezbiyen valisi oldu.

Demokrat Partili nüfusun çoğunlukta olduğu Massachusetts'in valisi, sekiz yıldır Cumhuriyetçi Partili Charlie Baker'dı. Eyalet seçmenleri arasında popüler bir lider olan Charlie Baker'ın üçüncü dönem valilik için yarışa katılmayacağını açıklaması, Başsavcı Maura Healey'nin valilik yarışında aday olmasıyla sonuçlanmıştı. Böylelikle Massachusetts'te valilik makamı sekiz yıl aradan sonra Demokrat Parti'ye geçmiş oldu.

Healey, kendisine yardımcısı olarak seçtiği Salem kentinin Belediye Başkanı Kim Driscoll ile beraber yarışa katıldı.

Ara Seçimin İlkleri
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Massachusetts'in yeni valisi Healey, Boston'da bir otelden yaptığı açıklamada, elde ettiği seçim zaferinin tarihi önemine de değindi ve "Bu akşam tüm küçük kızlara ve tüm genç LGBTQ bireylere seslenmek istiyorum. Umarım ne isterseniz, kim isterseniz olabileceğinizi, hiçbir şeyin ve hiç kimsenin hayal gücünüz dışında önünüze geçemeyeceğini size göstermişimdir. Bugün Massachusetts eyaletinin ilk kadın ve ilk eşcinsel bireyi olarak vali seçilmemden duyduğum gururla karşınızdayım" şeklinde konuştu.

51 yaşındaki Maura Healey, sekiz yıl önce Amerika'nın ilk eşcinsel eyalet başsavcısı seçilerek bir ilke imza atmıştı. Healey'in dün akşam kazandığı zafer, Massachusetts eyaletinde "eyalet başsavcısının laneti" olarak bilinen döngüyü de kırmış oldu. 1958 yılından bu yana Msssachusetts'te altı eski eyalet başsavcısı valilik yarışlarına katılmış, ancak Healey'ye kadar hepsi seçimden yenilgiyle ayrılmıştı.

17:14 9.11.2022

Kentucky ve Michigan eyaletlerinde seçmenler kürtaj hakkının korunması yönünde oy kullandı

Muhafazakar nüfusun çoğunlukta olduğu Kentucky eyaletinde kürtaj hakkının eyalet anayasası altında korunmasını reddeden düzenleme, seçmenlerden "hayır" oyu aldı.

Michigan eyaletindeyse seçmenler kürtaj hakkını eyalet anayasasına dahil edilmesine "evet" dedi.

Kentucky'den alınan sonuç, eyaletin Cumhuriyetçi Parti kontrolundaki meclisinin kürtaja neredeyse her şart altında yasaklayan düzenlemesinin engellenmesi anlamına geliyor. Bir başka muhafazakar eyalet olan Kansas'ta Ağustos ayında yapılan oylamada seçmenler, eyalet meclisinin kürtajı kısıtlamak ya da tamamen yasaklamak amacıyla eyalet anayasasını değiştirme girişimini reddetmişti.

Kentucky eyaletinde kürtaj hakkını savunanlar, 13 Nisan'da eyalet meclisinde protesto eylemi gerçekleştirmişti.
Kentucky eyaletinde kürtaj hakkını savunanlar, 13 Nisan'da eyalet meclisinde protesto eylemi gerçekleştirmişti.

Michigan eyaletinde kürtaj hakkının korumasını destekleyenler, bu girişimin oy pusulasında yer almasını sağlamak için eyalet tarihinde en fazla imzayı topladı.

Associated Press haber ajansına göre Amerika genelinde seçmenlerin üçte ikisi, kürtajın hemen her şart altında yasal olması gerektiği yönünde görüş bildiriyor.

11:47 9.11.2022

Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti, Senato'da Demokrat Parti Önde Gidiyor

ABD'de dün yapılan ara seçimlerde oy sayımı sürüyor. 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti 198-173, 100 üyeli Senato'da ise Demokrat Parti 48-47 önde. Georgia, Arizona ve Nevada'dan gelecek sonuçlar Senato seçiminin sonucunda belirleyici olacak.

Kongre'de Kontrol Hangi Partide Olacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

10:36 9.11.2022

Resmi olmayan sonuçlara göre Mehmet Öz kaybetti

Cumhuriyetçiler’in Pennsylvania’dan Senato adayı, doktor ve ünlü televizyon programcısı Mehmet Öz, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazanamadı.

Öz, oyların yüzde 93’ünün sayıldığı Pennsylvania’da yüzde 47,5'lik destek aldı. Öz’ün rakibi Demokrat aday John Fetterman ise oyların yüzde 50'sini topladı.

Fetterman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Artık resmileşti. Pennsylvania'dan bir sonraki ABD Senatörü ben olacağım. Pennsylvania halkını hayal kırıklığına uğratmayacağım. Teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamı için tıklayın.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG