Cumhuriyetçi Ron DeSantis yeniden Florida Valisi
Joe Biden'ın başkanlığının ilk ara seçimlerinde Amerikalılar oylarını kullanırken bazı eyaletlerde sandıklar kapandı.
Associated Press haber ajansının verilerine göre Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis, eski bir kongre üyesi olan Demokrat rakibi Charlie Crist'i yenerek ikinci bir dönem daha kazandı.
Bu zafer, DeSantis'in Cumhuriyetçiler arasında ülke çapında yıldızını parlattı, Donald Trump'a karşı bir önseçim alternatifi olarak olası bir 2024 Beyaz Sayaz yarışına katılma olasılığını arttırdı.
Florida Senatörü Marco Rubio da yeniden seçilerek Demokrat Val Demings’i geride bıraktı ve eyaletin sağa kayışını daha da gözler önüne serdi.
Demokratlar iki eyaletin valiliğini Cumhuriyetçiler’den aldı
Demokratlar ise Cumhuriyetçiler’in elinde bulunan iki valiliği almayı başardı. Demokrat Maura Healey, Massachusetts valisi seçilen ilk açık eşcinsel ve ilk kadın oldu. Demokrat siyasetçi Wes Moore da Maryland eyaletinin ilk siyah valisi seçildi.
Ara seçimlerde esrar kullanımı oylaması
ABD’nin beş eyaletinde seçmenler, esrarın keyfi kullanımın yasal olup olmayacağı konusunda da ara seçimlerde oy kullanıyor.
Arkansas, Maryland, Missouri, Kuzey Dakota ve Güney Dakota'da oylamaya sunulacak olan teklifler Başkan Joe Biden'ın marihuanayı suç olmaktan çıkarma adımlarını takip ediyor.
İlk sonuç, Maryland'dan geldi. Seçmenler keyfi kullanımın yasal hale gelmesinden yana oy kullandı. Maryland'da ayrıca ceza kanununda değişiklikler yapacak ve geçmişte marihuana bulundurma mahkumiyetleri otomatik olarak silinecek.
Biden geçen ay federal yasalar uyarınca marihuana bulundurmaktan hüküm giymiş binlerce Amerikalı’yı affettiğini açıklamıştı.
Keyfi amaçlı esrar tüketimi Maryland ile birlikte artık 20 eyalette yasal ve anketler muhalefetin de yumuşadığını gösteriyor. Maryland hariç, oy pusulasında keyfi amaçlı marihuana kullanımı bulunan tüm eyaletler 2020 başkanlık seçimlerinde Donald Trump'a oy verdi.
Beş eyaletin de şu anda yasal tıbbi marihuana programları var. Bu eyaletler arasında 2016 yılında tıbbi gerekçelerle esrar kullanımını onaylayan ilk muhafazakar eyalet olan Arkansas da yer alıyor. Eyaletteki dispanserler 2019'da açıldı ve 91 binden fazla hastanın tıbbi durumlar için yasal olarak marihuana satın alabilecekleri kartları var.
Yasallaştırma kampanyaları, büyük çoğunluğu Arkansas ve Missouri'de olmak üzere beş eyalette yaklaşık 23 milyon dolar topladı.
Associated Press haber ajansının en son kampanya finans raporları üzerinde yaptığı analize göre, bu iki eyaletteki katkıların yüzde 85'inden fazlası tıbbi marihuana lisansına sahip şirketlerle ilişkili bağışçılardan geldi.
Arkansas'da destekçiler, keyfi kullanımın yasallaşması sayesinde sağlanacak binlerce yeni istihdamı öne çıkaran iyimser reklamlar yayınlıyor.
Missouri eyaletinin tasarısı 21 yaş ve üstü yetişkinler için keyfi amaçlı marihuanayı yasallaştıracak. Tasarı, reşit olmayanlara esrar satışı ya da esrar etkisi altındayken araç kullanma dışında, şiddet içermeyen marihuana suçları için geçmiş tutuklama ve mahkumiyet kayıtlarını silmeyi planlıyor.
Kuzey Dakota'nın önerisi 21 yaş ve üzeri kişilerin evde yasal olarak marihuana kullanmasına ve kısıtlı miktarda esrar bulundurmasına ve yetiştirmesine izin verecek. Ayrıca perakende mağazaları, yetiştiricileri ve diğer marihuana işletmelerini düzenlemek için politikalar oluşturulacak.
Keyfi amaçlı marihuananın yaklaşık on yıldır yasal olduğu Colorado'da seçmenler bazı psikedelik (halüsinojen) maddelerin kullanımına izin verecek bir öneriyi ele alacak. Onaylanması halinde Colorado böyle bir adım atan ikinci eyalet olacak.
En pahalı ara seçimler
2022 seçimleri hem eyalet düzeyinde hem federal düzeyde en az 16,7 milyar dolara mal oluyor. Kar amacı gütmeyen bir hükümet şeffaflık örgütü Open Secrets’a göre, bu maliyetle şimdiye kadarki en pahalı ara seçimler yaşanıyor.
Bu yılki çekişmeler, 2010 ara seçimlerinin maliyetini neredeyse ikiye katlıyor, 2014 ara seçimlerinin iki katından fazla harcamaya sahne oluyor. Maliyet, Moğolistan'ın 2022 gayrisafi yurtiçi hasılasına neredeyse eşit.
Harcama yarışı, milyarderlerin ve diğer zengin bağışçıların siyasi kampanyalara sınırsız meblağlar akıtarak seçimlerin sonuçlarını etkilemelerinin önünü açan Anayasa Mahkemesi’nin dönüm noktası niteliğindeki 2010 Citizens United kararının bir sonucu.
Bu seçim sezonunda şu ana kadar federal düzeyde bağışlanan en az 1,1 milyar dolar, birçoğu muhafazakar davaları destekleyen küçük bir gruptan geldi.
OpenSecrets kıdemli veri analisti Brendan Glavin, "En büyük 25 bireysel bağışçıya baktığınızda, muhafazakar bağışçıların liberal bağışçılardan 200 milyon dolar daha fazla olduğunu görüyorsunuz" dedi.
Teknoloji milyarderi Peter Thiel 32,6 milyon dolar ile, nakliye ürünleri patronu Richard Uihlein 80,7 milyon dolar ile, serbest yatırım fonu yöneticisi Ken Griffin 68,5 milyon dolar ve Mellon bankacılık sisteminin varisi Timothy Mellon 40 milyon dolar ile en büyük muhafazakar bağışçılar arasında yer alıyor.
Liberal tarafta ise serbest yatırım fonu kurucusu George Soros, 128 milyon dolar ile en çok bağış yapan isim. Ancak bu bağışın büyük bir kısmı henüz harcanmadı. Liberal 30 yaşındaki kripto para milyarderi Sam Bankman Fried ise 39,8 milyon dolar bağışladı.
Arizona’da oy makinelerindeki teknik sorun usulsüzlük söylentilerini körükledi
ABD’de ara seçimlerin çekişmeli geçmesinin beklendiği Arizona eyaletine bağlı Maricopa County’de elektronik oy sayma makinelerinde yaşanan teknik sorun usulsüzlük iddialarını ve söylentilerini körükledi. Seçim yetkilileri sorunun bazı makinelerde çözüldüğünü belirtti.
Yetkililer bazı makinelerin oy pusulalarını okuyamadığını, sorunun Maricopa County’deki oy kullanma merkezlerinden yüzde 20’sini etkilediğini belirtmişti.
Seçim yetkililerine göre sorun pusulaların sayım makinelerine tam yerleşmemesinden kaynaklandı.
Maricopa County seçim yetkilisi Stephen Richer sorunu çözmeye çalıştıklarını ve yaşanan teknik soruna rağmen oyların tamamının sayılacağını vurguladı.
Haberin devamı için tıklayın