Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu genel direktörü Gert Jan Koopman, Gürcistan hükümetinin ‘yabancı ajan’ yasası önerisinin ‘kabul edilemez olduğunu söyledi. Beyaz Saray’dan gelen açıklamada da söz konusu yasanın Gürcistan’da ifade özgürlüğünü nasıl etkileyeceği konusunda derin kaygılar olduğu belirtildi.
İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların ‘yabancı etki ajanı’ olarak kayıt yaptırmasını gerektiren yasanın şeffaflığı sağlamak için gerekli olduğunu savunuyor. Partinin milyarder kurucusu bu hafta yaptığı açıklamada, Batı'nın baskı kurma girişimlerine karşı Gürcistan'ın egemenliğini savunması gerektiğini söyledi.
Gert Jan Koopman, AB'nin tasarının Gürcistan'ın bloğa üye olma umutlarını riske atacağı yönündeki uyarısını yineledi.
Koopman, Tiflis'te düzenlenen bir basın toplantısında, "Mevzuat açısından endişe verici gelişmeler var. Yasa bu haliyle kabul edilemez ve AB'ye katılım yolunda ciddi engeller yaratır " şeklinde konuştu.
Koopman "topun hükümetin sahasında olduğunu" söyledi ve rotayı değiştirmek için hala zamanı olduğunu ekledi.
Avrupa Komisyonu’ndan gelen açıklamalar, otoriter olduğu ve Kremlin esintisi taşıdığı gerekçesiyle muhaliflerin eleştirdiği yasa tasarısına ilişkin Washington ve Brüksel’in endişelerini yansıtıyor. Tasarı, yasalaşması için Gürcistan Parlamentosu’nda yapılması gereken üç oylamanın ikisinden geçti.
Beyaz Saray Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Gürcistan'da "yabancı ajanlar" ile ilgili önerilen yasadan derin endişe duyduğunu belirterek, eski Sovyet cumhuriyetindeki insanların ifade özgürlüğünü engelleyecek herhangi bir tasarının ilerlediğini görmekten hoşlanmayacağını bildirdi.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby, basın brifinginde yaptığı açıklamada, "Bu yasadan, muhalefeti ve ifade özgürlüğünü bastırma açısından yol açabileceği sonuçlardan derin endişe duyuyoruz. Gürcistan’da canlı ve hareketli bir sivil toplum var" dedi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk de Perşembe günkü açıklamasında, Gürcistan'dan ülkenin başkentinde büyük gösterilere neden olan bölücü bir yasa tasarısını geri çekmesini istedi ve yetkililerin protestoculara yönelik muamelesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.
Volker Turk, yetkilileri yasayı geri çekmeye ve yabancı fon alan kuruluşları hedef alan yasa teklifinden etkilenme riski bulunan sivil toplum ve gazetecilerle diyalog kurmaya çağırarak, "Bu hafta Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te kolluk kuvvetlerinin göstericilere ve medya çalışanlarına karşı gereksiz ve orantısız güç kullandığına dair haberlerden endişe duyuyorum" dedi.
Gürcistan'da "yabancı ajan" yasasına karşı protestolar da devam ederken başkent Tiflis'te Perşembe günü binlerce gösterici kentteki önemli bir kavşağı kapattı. Protestocular, şehrin mahalleleri arasındaki trafiğin büyük bölümünün geçtiği Kahramanlar Meydanı'nı bloke etti.
Anlaşmazlık, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana savaş ve devrime sahne olan 3 milyon 700 bin nüfuslu Gürcistan'ın Avrupa'ya mı yaklaşacağını yoksa Moskova'nın etkisi altına mı gireceğini belirleyebilecek daha geniş bir mücadelenin parçası olarak görülüyor.
"Gürcistan Avrupa-Atlantik geleceğinden uzaklaştırılıyor"
Geçen yıl benzer bir yasa tasarısı gündeme getiren ancak protestolar sonrasında tasarıyı geri çeken Gürcistan hükümetinin ikinci kez geri adım atacağına ilişkin işaret bulunmuyor. Böyle bir adımın Ekim ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesinde küçük düşürücü bir hareket olacağı yorumu yapılıyor.
Tasarı; İngiltere, İtalya ve Almanya tarafından da eleştirildi.
ABD Büyükelçisi Robin Dunnigan, daha önce yaptığı açıklamada, Gürcistan hükümetinin tercihlerinin ülkeyi "Avrupa-Atlantik geleceğinden uzaklaştırdığını" söyledi ve Batı ile entegrasyona yeniden dönmeye çağırdı.
Dunnigan, yaptığı açıklamada, üst düzey ABD liderlerinin Gürcistan'ı konuyu görüşmeye davet ettiğini ancak ülkenin bu teklifi kabul etmediğini söyledi.
Gürcistan parlamentosu Çarşamba günü, muhalefetin Kremlin'in Rusya'da muhalifleri bastırmak için kullandığı bir yasayı örnek aldığını söylediği tasarının ikinci oylamasını yaptı.
Perşembe günü yapılan parlamento görüşmeleri, yetkililerin yasama organına yönelik bir "saldırı" olarak nitelendirdikleri olay sonrasında iptal edildi.
Parlamentonun iki hafta içinde tasarının üçüncü ve son oylamasını yapması bekleniyor.
Forum