Erişilebilirlik

ABD’li 12 Senatörden TikTok Yasağını Kolaylaştıracak Yasa Teklifi


Her iki siyasi partiden senatörlerin sunduğu yasa teklifi, TikTok ve yurtdışındaki diğer teknolojilerin ulusal güvenlik tehdidi oluşturmaları halinde yasaklanması için ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’ya yeni yetkiler veriyor.

CNBC’ye konuşan Demokrat Partili Senatör Mark Warner, TikTok’un ABD için bir ulusal güvenlik tehdidi olduğunu vurgulayarak, yasa teklifinin Çin, Rusya, Kuzey Kore, İran, Venezuela ve Küba’daki yabancı teknolojileri kapsayacağını söyledi.

Demokrat Senatör Mark Warner ve Cumhuriyetçi Senatör John Thune öncülüğündeki grupta Demokrat senatörler Tammy Baldwin, Joe Manchin, Michael Bennett, Kirsten Gillibrand ve Martin Heinrich ile Cumhuriyetçi senatörler Deb Fischer, Jerry Moran, Dan Sullivan, Susan Collins ve Mitt Romney yer alıyor.

TikTok CEO’su 23 Mart’ta Kongre’de

Bugün Senato’da düzenlenen oturumda soruları yanıtlayan ABD Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Paul Nakasone, TikTok konusunda veri toplama ve geniş kapsamlı etkileme operasyonu çabaları konusunda endişeleri olduğunu söyledi.

Biden Yönetiminden TikTok'a Yasak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

TikTok’un ABD’de çocuklar üzerindeki etkilerine ilişkin kaygıları olup olmadığı konusundaki soruyu yanıtlayan yetkili, endişelerinden birinin şirketin elindeki veri; diğerinin de algoritma ve algoritmaya kimin sahip olduğu konusu olduğunu belirtti.

TikTok uygulaması ABD’de 100 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor.

Kullanıcı verilerinin Çin hükümetinin eline geçebileceği ve Batı’nın güvenlik çıkarlarının zarar göreceği endişeleri sebebiyle TikTok sert eleştirilerin hedefinde.

TikTok CEO’su Shou Zi Chew’nun 23 Mart’ta Kongre’de soruları cevaplaması bekleniyor.

Almanya’dan Huawei ve ZTE’yi 5G’den yasaklama hazırlığı

Almanya da güvenlik endişelerini gidermek amacıyla, Çin teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE’nin bazı unsurlarını telekom ağından yasaklamayı değerlendiriyor.

Alman İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü Reuters’a yaptığı açıklamada, hükümetin Telekom sektöründe teknoloji sağlayıcılarla genel bir değerlendirme yaptığını doğruladı ancak bunun belirli üreticilere yönelik olmadığını söyledi.

Reuters’ın ulaştığı İçişleri Bakanlığı raporunda, bir başka devletin hükümeti tarafından doğrudan veya dolaylı olarak kontrol edilmesi halinde, belirli bir teknoloji sağlayıcının kritik bileşenleri sağlamasının yasaklanabileceği belirtiliyor.

“Almanya’da 5G ağı Çinli tedarikçilere bağımlı”

Uzmanlar bu durumu Alman hükümetinin Çin bağlantılı ulusal güvenlik risklerini ciddiye almaya başladığının bir göstergesi olarak değerlendiriyor.

Araştırma şirketi Rhodium Group’un Almanya-Çin ilişkileri uzmanı Noah Barkin, “Alman 5G ağı Çinli tedarikçilere bağımlı. Bu durumu değiştirmek yıllar alacak” dedi.

Huawei ve ZTE’yi eleştiren çevreler, bu şirketlerin Pekin’in güvenlik hizmetleriyle yakın bağlantıları sebebiyle gelecekte Çinli casuslara kritik altyapıya erişim sağlayabileceği endişesini dile getiriyor.

Huawei, ZTE ve Çin hükümetiyse bu iddiaları reddederek iddiaların Çin dışındaki rakipleri desteklemeye yönelik korumacı bir istekten kaynaklandığını savunuyor.

Avrupa’da çok sayıda ülke telekom politikalarına şekil vermeyi sürdürüyor. Şu ana kadar yalnızca İngiltere ve İsveç Huawei ve ZTE’nin kritik 5G ekipmanı tedarik etmesini yasakladı.

Almanya 2021 yılında yeni nesil ağlar için telekomünikasyon ekipmanı üreten şirketlere engeller getiren bir Bilgi Teknolojileri güvenliği yasası kabul etmiş ancak Huawei ve ZTE’yi diğer bazı ülkeler gibi yasaklamaktan kaçınmıştı.

XS
SM
MD
LG