Erişilebilirlik

AB Yunanistan'a Kaçak İşçiler Konusunda Yardım Edecek


AB Yunanistan'a Kaçak İşçiler Konusunda Yardım Edecek
AB Yunanistan'a Kaçak İşçiler Konusunda Yardım Edecek

Avrupa Birliği Komisyonu Yunanistan – Türkiye sınırına ekip göndereceğini bildirdi

Avrupa Birliği, yasadışı göçmenlerin Türkiye’den Yunanistan’a girişini önlemek için özel sınır muhafızları gönderiyor.

Avrupa komisyonu sözcüsü Michele Cercone Amerika’nın Sesi’ne ilk kez bir üye ülkeden böyle bir talep aldıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği İçişleri Yetkilisi Cecilia Malmström, durumun son derece kaygı verici olduğunu, Atina hükümetinin tekbaşına yasadışı göçmenlik sorunuyla başa çıkamadığını söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu, yasadışı göçle mücadele kapsamında ulusal olanakları yetersiz kalan Yunanistan’a yardım etme kararı aldı. Komisyon, Atina’nın talebi üzerine Türk-Yunan kara sınırına devriye ekipleri gönderecek.

Avrupa Birliği söz konusu olduğunda Türkiye’yi her platformada sıkıştırma bir politikası izleyen Yunanistan’ın bu çerçevede sıkça kullandığı konu başlıklarından biri de yasadışı göç. Özellikle Ege adalarına yasadışı geçişler konusunda Türkiye’nin üzerine düşeni yapmadığını her fırsatta dile getiren ve Ankara’yı defalarca Brüksel’e şikayet eden Atina bu kez de kara sınırı nedeniyle şikayetçi oldu.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström’ün sözcüsü Michele Cercone, ilk defa bir üye ülkenin sınıra acil müdahale ekiplerinden yararlanma talebinde bulunduğunu söyledi. Yunanistan bundan önce de Brüksel’in kapısını çalmış ve özellikle Türkiye üzerinden gelen üçüncü ülke vatandaşlarının kara ve deniz sınırlarından ülke topraklarına girişinin engellenmesi amacıyla destek talep etmişti. Bu taleplere her defasında olumlu karşılık verildi. Bu çerçevede Avrupa Birliği’nin dış sınırlarıyla ilgili ajansı olan FRONTEX kapsamında Yunanistan’da üç adet operasyon yürütülüyor. Bu operasyonların yanı sıra çeşitli programlar çerçevesinde Yunanistan’a 6 yıllık bir dönem için 300 milyon Euro tutarında bir kaynak sağlanmış durumda. Hem operasyonel hem de finansal desteğe karşın Yunanistan’ın sınırlarını kontrol etmekte zorlanması dikkat çekiyor.

Yunanistan’ın son adımı ise Türkiye ile olan kara sınırındaki 12,5 kilometrelik bir bölümde kontrolü sağlayamamasıyla ilgili.

Cercone, Avrupa Birliği’nin dış sınırının bir bölümünde kontrol olmadığını öğrendiklerini bunun da ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Zaten Avrupa Birliği’nin acilen devreye girmesinin nedeni de bu kontrol eksikliği. Bu eksikliğin neden kaynaklandığı, o bölgede kontrolsüzlükten yararlanmak isteyen yüzlerce göçmenin biriktiğinin tespit edilmesine karşın Yunanistan’ın neden önlem almadığı ciddi soru işaretlerinin oluşmasına neden oluyor.

Durumun daha vahim bir hal almaması için bundan sonra belirli bir süreyle Türk-Yunan kara sınırında Yunan sınır kotrol birimlerinin yanı sıra Avrupa Birliği'nin sınırlara acil müdahale için oluşturduğu ve RABITS adı verilen ekipler de devriye gezecek. Türk-Yunan sınırında görev yapacak RABITS ekibinin kaç kişiden oluşacağı ve ne kadar süreyle görev yapacağı önümüzdeki günlerde netleşecek.

XS
SM
MD
LG