Avrupa Birliği ve ABD, yapay zeka konusunda diğer demokrasilerin de imzalayacağını umdukları, gönüllülük esasına dayalı bir tüzük taslağının "haftalar içinde" hazır olabileceğini açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'te AB yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Çin'in yapay zeka teknolojisinde büyüyen bir güç olduğuna dikkat çekti. Blinken bu nedenle, Batılı ortaklar olarak harekete geçmek için "şiddetli bir aciliyet" hissettiklerini söyledi.
Blinken gazetecilere yaptığı açıklamada, uygulamanın gönüllülüğe dayalı olduğu tüzüğün, "benzer düşünen tüm ülkelere açık olacağını" söyledi.
Blinken, "Yeni teknolojiler ortaya çıktığında neredeyse her zaman bir boşluk olur. Hükümetlerin ve kurumların nasıl yasama ya da düzenleme yapacaklarını belirlemeleri zaman alır" dedi.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager de bir taslağın "haftalar içinde" açıklanacağını kaydetti ve "Demokrasilerin bunu başarabileceğini halkların görmesinin gerçekten önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Vestager, "Bunu mümkün olan en geniş çevrede, Kanada'daki, İngiltere’deki, Japonya'daki, Hindistan'daki dostlarımızla, mümkün olduğunca çok kişiyi bir araya getirerek, yapmayı umuyoruz" dedi.
Firması OpenAI ile yapay zeka destekli popüler sohbet robotu ChatGPT’yi geliştiren Sam Altman da, İsveç'in kuzeyindeki Lulea kentinde düzenlenen AB-ABD Ticaret ve Teknoloji Konseyi görüşmelerine katılanlar arasındaydı.
Forum, Donald Trump'ın çalkantılı başkanlığının ardından ticari sürtüşmeleri hafifletmek için 2021 yılında kuruldu ancak o zamandan beri dikkatini büyük ölçüde yapay zekaya verdi.
Taraflar yayınladıkları ortak bildiride de yapay zekayı, "halklarımız için büyük umut vadeden, refahı ve eşitliği arttırma fırsatları sunan dönüştürücü bir teknoloji" olarak nitelendirdi; "Ancak sunduğu fırsatları değerlendirmek için risklerini azaltmalıyız" uyarısı yaptı.
Bildiride, "Avrupa Birliği ve Amerika, güvenilir ve sorumlu yapay zeka teknolojilerini ilerletmek için risk temelli bir yapay zeka yaklaşımına olan bağlılıklarını bir kez daha teyit etmektedir" denildi.
Açıklamada ayrıca ABD ve AB, geçen Aralık ayında açıklanan “Güvenilir Yapay Zeka ve Risk Yönetimi için Değerlendirme ve Ölçme Araçlarına ilişkin Ortak Yol Haritası”nın uygulanmasını, üç özel uzman grubunun oluşturulması yoluyla ilerlettiği kaydedildi.
Bu gruplar, yapay zeka (AI) terminolojisi ve sınıflandırması, güvenilir AI ve risk yönetimi için AI standartları ve araçları konusunda işbirliği ve mevcut ile yeni ortaya çıkan AI risklerinin izlenmesi ve ölçülmesine odaklanacak.
AB, biyometrik gözetimi yasaklayacak ve insan kontrolunu sağlayacak, dünyanın ilk yapay zeka düzenlemeleri konusunda ilerleme kaydetti; ancak kuralların en erken 2025'ten önce yürürlüğe girmesi beklenmiyor.
Vestager de AB’nin yapay zeka yasası için "En iyi ihtimalle iki buçuk ila üç yılda yürürlüğe girecek. Bu açıkça çok geç bir süre. Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor" dedi.
Çin de düzenlemeleri tartışıyor. Batılı güçler, Pekin'in bu alanda artan becerisi ve bu kabiliyeti diğer otoriter ülkelere ihraç etme isteğinin, Batı'nın birliği olmadan küresel standartları belirleyebileceğinden korkuyor.
Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisini biraraya getiren G7 grubunun liderleri 20 Mayıs’taki açıklamalarında, yapay zekayı "güvenilir" kılmak için teknik standartların geliştirilmesi çağrısında bulunarak yönetişim, telif hakkı, şeffaflık ve dezenformasyon tehdidi gibi konularda uluslararası tartışmalar yapılması çağrısında bulunmuştu.
Bugünkü ortak açıklamada da, “G7 veya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) gibi çok taraflı tartışmalarda işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Kurucu üyeler olarak Yapay Zeka için Küresel Ortaklığa aktif olarak katılmaya devam ediyoruz” denildi.
Ancak ABD, teknoloji sektöründen gelenler dahil birçok sektör ve kurumdan artan çağrılara rağmen yapay zekayı düzenlemek için ciddi bir çaba göstermiş değil.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ticaret ve Teknoloji Konseyi görüşmeleri kapsamında Avrupalı muhataplarıyla yapay zeka konusunda "yoğun ve verimli" bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.