Sığınmacı krizine çözüm arayan Avrupa, çareyi Türkiye ile işbirliği yapmak olarak görüyor. Avrupa geç de olsa yüzleşmek zorunda kaldığı mülteci krizinin çözümü için formül arayışını sürdürürken, çok tartışılan geri dönüş antlaşması, Avrupa’nın mülteciler konusunda Türkiye’den beklentileri ve mevcut mülteci kanunuyla ilgili olarak görüş aldığımız İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (IGAM) Başkanı Metin Çorabatır şu değerlendirmelerde bulundu:
”Geri Kabul Anlaşması Suriye krizi hesaplanmadan, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında uzun süren müzakereler sonucunda uzlaşmaya varılan bir anlaşmaydı ve 2017’de devreye konacaktı. Böyle büyük çapta Avrupa’yı etkileyen bir kriz varsayılmadı, daha az sayıda insan eğer Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçer ve orada sığınma talepleri reddedilirse Türkiye’ye gönderilecekti ve Türkiye de onları kendi ülkelerine gönderecekti. Ancak mülteci krizinde gelinen bugünkü noktada eski haliyle geri dönüş anlaşmasının bir hükmü olmayacaktır.”
Çorabatır, Avrupalı liderlerin Türkiye’siz bir formülle mülteci krizine çözüm bulamayacağını belirtti. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra karşılaşılan en büyük mülteci krizi karşısında Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi hesaba katmadan kendi içinde yapacağı düzenlemelerin fazla bir işe yaramayacağını dile getiren Metin Çorabatır, Avrupa’nın Türkiye’yle işbirliğine mahkum olduğunu söyledi.
Çorabatır, Avrupa’nın Türkiye’den en büyük beklentisinin Ege Denizi’nden Avrupa’ya kaçak geçişlerin engellenmesi ve Türkiye’de yaşayan iki milyonu aşkın mültecinin Avrupa’ya gitmesini yavaşlatacak önlemler alınması olduğunun da altını çizdi.
Türkiye’nin 1951’de uygulamaya başladığı Cenevre Sözleşmesi’nde var olan coğrafi kısıtlamayı kaldırması gerektiğini belirten Metin Çorabatır, “Türkiye, iki milyonu aşkın mültecinin ihtiyaçlarını belirlemeli ve Avrupa Birliği’nden gelecek para, bu ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmalıdır” dedi.
“Mülteci krizinin çözümünde Türkiye’nin desteklenmesi lazım” diyen Çorabatır, AB’nin Türkiye’ye bugüne kadar yapılmayan ölçüde maddi destekte bulunması gerektiğini dile getirdi.
Çorabatır da, pek çok uzman gibi, mülteci kriziyle mücadelede, Avrupa ülkelerinin Türkiye’yle işbirliği içinde hareket etmesinin gerekliliğini vurguluyor.