Erişilebilirlik

AB Rusya'ya Petrol Ambargosu İçin Toplandı


Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, birliğin Rusya'ya karşı hazırladığı ve Rus petrolüne ambargo getiren 6'ncı yaptırım paketini görüşmek üzere toplandı.

Başta Macaristan olmak üzere, AB içindeki "petrol ambargosuna muhalif görüşler" nedeniyle birlik içinde uzlaşma sağlanamıyor.

AB Rusya'ya Petrol Ambargosu İçin Toplandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00


AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bugün uzlaşma sağlanması kesin değil" diyerek görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirtti.

Berlin'de geçen hafta sonu yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından, bugün de AB Dışişleri Bakanları Brüksel'de toplandı.

Dışişleri Bakanları, Kanada-AB Bakanlar Ortak Komitesi ve ardından AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşı, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği, Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılım süreci ve AB'nin yakın ortaklarından Kanada ile ikili ilişkileri tartışacak.

Toplantıya Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Batı Balkan ülkeleri dışişleri bakanları katılacak.

AB'ye üye 27 ülke yönetimi, 10 gündür, Komisyon tarafından resmen sunulan ve Rus petrolüne ambargoyu içeren 6'ncı yaptırım paketini tartışıyor.

Başta Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi enerjisi Rusya'ya aşırı bağımlı üyeler olmak üzere bazı üyeler, geçiş için "daha uzun muafiyet süreleri" talep ediyor.

AB, bu ülkelerin Rus petrolüne alternatif kaynaklar yaratabilmesi için 2022 ve 2023 sonuna kadar bu ambargodan muaf tutulmasıyla ilgili bir hüküm getirdi.

Ancak özellikle denize kıyısı olmayan ve büyük oranda Rus boru hatlarından gelen petrole bağımlı olan ülkeler 2024'e kadar sürenin uzamasını istiyor. Ancak AB yönetimi de, bu kadar uzun bir sürenin ambargo kararının hedeflerini gerçekleştirmesi açısından çok geç olduğunu dile getiriyor.

"Bugün uzlaşma kesin değil"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile toplantı girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Borrell, AB Komisyonu tarafından önerilen 6’ncı yaptırım paketi ve Rus petrolüne ambargo uygulanması konusunda bugün bir anlaşmaya varacaklarının "kesin olmadığını" söyledi ve "Bazı ülkelerin petrol ambargosuna karşı çok güçlü pozisyonları var" dedi.

Josep Borrell, Macaristan'ın petrol ambargosuna karşı duruşuna ilişkin sorulara, "Yaptırımları Kanada ve AB bankalarıyla tartışacağız. 27 üyemiz var ve 27'sini birden ikna etmemiz gerekiyor. Bazı ülkelerle daha fazla zorluklar var çünkü enerji alanında daha çok bağımlılar. Fakat AB olarak Rusya karşısında birlik olmaya devam edeceğiz. Bunu başaracağız" yanıtını verdi.

Gazetecilerin "Nasıl ikna edeceksiniz?" sorusuna Borrell, "Her zaman olduğu gibi, tartışarak, karşıdakinin nedenlerini anlamaya çalışarak, kimseyi suçlamadan" diye karşılık verdi.

Kanada Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye'ye mesaj

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ise, AB-Kanada Bakanlar Komitesi toplantısında Ukrayna'ya destek, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği, enerji, yükselen fiyatlar, gıda güvenliği konularının ele alınacağını belirtti.

Joly, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine güçlü destek vererek, Türkiye'ye de "bu konu ikili sorunların çok ötesinde bir konu" mesajı gönderdi. Joly şunları söyledi:

"Biz Finlandiya ve İsveç'in sadece NATO üyesi olmasını değil, hızlı bir şekilde NATO üyesi olmasını destekliyoruz. Üyelik başvurusu ve onaylanması arasındaki süreç kısa olmalı. Kanada, ilk onaylayan ülkelerden birisi olacak. Ülkemizde muhalefet ile bu konuda temastayız. İkili sorunları olan diğer ülkelerde de temastayız. Bu bağlamda Türk meslektaşlarımla görüşüyorum. Bu konunun ikili sorunların çok ötesinde bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Borrell de, Türkiye'nin iki ülkenin üyeliğine ilişkin kaygılarıyla ilgili, "Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekliyoruz. Bazı NATO ülkelerinin itirazlarını aşacağımızı umuyorum" diye konuştu.

"Bir ülke tüm AB'yi rehin alıyor"

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise, Brüksel'e gelişinde yaptığı açıklamada, isim vermeden Macaristan'ı eleştirerek, "En güçlü muhalefet Avrupa Birliği'nin tamamını rehin tutan tek bir ülkeden geliyor" dedi.

Landsbergis, toplantıda Batı Balkanlar'ın üyelik sürecinin de tartışılacağını belirterek, "Makedonya ve Arnavutluk ile müzakereler derhal başlamalı" dedi.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grliç Radman da, Batı Balkanlar'ın AB üyeliğine destek verdiklerini belirterek, "Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Kosova ile ilgili çok güçlü mesaj göndermeliyiz. Genişlemeden yanayız" dedi.

XS
SM
MD
LG