Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi Ankara’da temaslarda bulunuyor.
Varhelyi, iki gün sürecek temasları kapsamında bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile biraraya geldi.
Fidan ve Varhelyi görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik perspektifinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Fidan, bunun çok güçlü bir politik irade olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa ve dünyanın çeşitli sınamalarla karşı karşıya olduğu bu dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin sağlıklı bir zeminde ilerletilmesinin her zamankinden daha da önemli hale geldiğini söyleyen Fidan, bu ilişkinin bazı üye ülkelerin siyasi çıkarlarına rehin edilmemesi gerektiğini söyledi.
"Avrupa Birliği, Türkiye'siz gerçek manada bir küresel aktör olamaz. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin önünün açılması, ilişkilerimizin üyelik perspektifi temelinin yeniden canlandırılması elzemdir" diye konuşan Fidan,
AB'nin genişleme politikasına değinerek, Türkiye'yi bu sürecin dışında tutmanın büyük bir stratejik hata olacağının, AB'nin Türkiye'yi müzakere eden bir aday ülkesi olarak ve ahde vefa ilkesinin gereklerini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Fidan, komisyonun Türkiye-AB İlişkileri Raporu'nda, vizyoner bir yaklaşım ve somut adımlar görmek istediklerini vurguladı, özellikle ortak çıkarlara zarar veren 15 Temmuz 2019 tarihli Konsey kararlarının kaldırılmasını, bu rapor vesilesiyle ele alınmasını beklediklerini kaydetti.
Vize kolaylığı da vize serbestliği de gündemdeydi
Bakan Fidan bugünkü görüşmede Türkiye ve birlik arasında kısa ve orta vadede atılacak adımların ne olduğu konusunda bir çerçeve anlayışına ulaşıldığını söyledi.
Özellikle vize konusunda vatandaşların sıkıntı yaşadığını kaydeden Fidan, bu konuda vize kolaylaştırması ve vize serbestisi olmak üzere 2 konu olduğunu aktardı.
"Gümrük Birliği’nin güncellenmesine öncelik veriyoruz" diyen Hakan Fidan, Gümrük Birliği’nin, günün ihtiyaçlarına ve yarının gereksinimlerine uygun şekilde yenilenmesinin her iki tarafın da çıkarına olacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Fidan, "Vize serbestliği sürecinde ilerleme kaydedilmesi de Avrupa Birliği'nden beklentilerimiz arasındadır. Vize serbestisi, insandan insana diyaloğu artıracak Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği yönündeki sorunların ve ön yargıların kaldırılmasına şüphesiz katkı sağlayacaktır. Sayın Varhelyi'ye son dönemde vatandaşlarımızın vize başvurularında yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi beklentimizi de vurguladım" dedi.
Hakan Fidan, "Avrupa Birliği'nden siyasi engellemelere müsamaha göstermemesini bekliyoruz. İlişkilerimizin ilerlemesi için gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranabilmelerini istiyoruz." dedi.
"YPG terörünün meşru bir güçmüş gibi gösterilmesi son bulmalı"
Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye'de Arap aşiretlerinin YPG işgaline karşı başkaldırmasının öngördükleri bir husus olduğunu da dile getirdi.
Fidan, "Amerikan destekli YPG'nin Arap topraklarını işgal ederek, özellikle onları boyunduruk altına alması neticesinde, yani uzun zaman önce biz bu türden girişimlerin başlayacağını öngörüyorduk. Bunlar maalesef uzun süreli iki toplum arasında kan davasına dönüşecek sonuçları da beraberinde getirmekte. YPG terörü, PKK terörü bir gün ortadan kalkacak ama hem Amerika'nın hem YPG'nin hep beraber Kürtler’le Araplar arasına ektikleri fitne tohumlarının tedavisi, rehabilitasyonu uzun yıllar alacak. Biz buradan tekrar sesleniyoruz, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'ne ve diğer ilgili devletlere: 'Bölgede özellikle Araplar’ın YPG eliyle baskı altına alınması politikasına son verilmeli. YPG terörünün bölgede meşru bir güçmüş gibi gösterilmesi ve bunun bir baskı aracı haline dönüştürülmesi artık bir son bulmalı. Yani bu son bulma eğer olmazsa (Deyrizor'da) bu gördüğümüz çatışmalar sadece bir başlangıç. Yani bölgemiz için daha tehlikeli senaryoların olmasını öngörmek kaçınılmaz. Biz hem sınır güvenliğimizle ilgili hem dost unsurlarımızın güvenliğiyle her türlü tedbiri alıyoruz. Orada bir sıkıntımız yok. Sadece oradaki çatışmaları şu anda yakından takip ediyoruz" açıklamasında bulundu.
Varhelyi: "AB-Türkiye ilişkilerini ilerletebileceğimizi düşünüyorum"
AB Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi de, AB Konseyi tarafından kendilerine AB-Türkiye ilişkilerindeki olumlu gündem üzerine rapor hazırlama görevi verildiğini kaydederek, "O nedenle benim bugünkü ziyaretimde de altını çizeceğim şey, bu işbirliğinin tasarımını yapmak. Bu ortaklığın inandığım kadarıyla çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu hepimiz görüyoruz" dedi.
AB ile Türkiye arasında yeni ortaklık anlaşması Dijital Avrupa Programı'nın tamamlanarak imzalandığına işaret eden Varhelyi, programın yatırımları kolaylaştıracağını kaydetti.
"2030 itibarıyla yeni üyeler olacaktır"
Türkiye'nin AB'den beklentilerine ilişkin bir soru üzerine Varhelyi, 2030'da genişleme için çalışmalara başlandığını ve yeni üyelere AB'nin kapılarını açabileceğini ifade etti.
Türkiye'nin birliğe üyeliği konusunda AB'nin bulunduğu konumun son derece net olduğunu söyleyen Varhelyi, müzakerelerin yeniden başlaması için AB Konseyi tarafından bazı kriterlerin öne sürüldüğünü kaydetti.
Varhelyi, "Bu kriterler demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile ilgilidir. Bu alanlarda, bu reformlarda ileriye dönük inandırıcı bir yol haritasıhazırlanması, tabii ki liderler arasında yeni tartışmaları tetikleyebilir. Sonuçta mevcut durumu değiştirmek isteyen liderler arasında bu konuyu tetikleyecektir" dedi.
Varhelyi, vize kolaylığı konusunda iyimser
Vize kolaylığının yanısıra gümrük birliği ve piyasaya erişim alanlarında da ilerlemeye hazır olduklarını söyleyen Varhelyi bu noktada oldukça iyimser olduğunu dile getirdi.
Ortak çalışmalar sonucu yıl sonuna doğru Türkiye'yle somut adımlar atılacağını ifade eden Varhelyi, "Yüksek Temsilci Josep Borrell'in sunacağı belgede de bununla ilgili olumlu sonuçlar yer alacaktır diye düşünüyorum" şeklindeki görüşünü dile getirdi.
Forum