Erişilebilirlik

AB İnsan Kaçakçılarına Karşı Önlemleri Görüşüyor


AB İnsan Kaçakçılarına Karşı Önlemleri Görüşüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Arama-kurtarma gemileri, Pazartesi günü Malta’ya 24 ceset getirdi. Libya’dan kalkan teknenin alabora olması sonucu 750 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Roma’da Malta Başbakanıyla görüşen İtalya Başbakanı Matteo Renzi, kaçak göçmenlerin çıktığı ölüm yolculuğunu Afrika’daki köle ticaretine benzetti ve Libya’daki insan kaçakçılarının hedef alınması gerektiğini söyledi.

Matteo, “Libya’da şu anda askeri müdahaleyle barış sağlamak için gereken şartlar mevcut değil. Dolandırıcı çetesini çökertmek için girişimlerde bulunmayı ele aldık.” şeklinde konuştu.

Arama çalışmaları, İtalya’nın Lampedusa adasının 200 kilometre açığında devam ediyor. Ancak sağ kalanları bulma umutları sönmüş durumda. Teknenin alt bölümünde yüzlerce kişinin bulunduğu sanılıyor.

Avrupa Birliği bakanları kaçak göçmen facialarına son vermek için on maddeli bir plan açıkladı. Plan dahilinde mevcut ‘Triton Operasyonu’nun kapsamını genişletmek sözkonusu.

Avrupa Birliği Başkanı Donald Tusk, “Acil konular arasında kaçak göçmenlerin hayatını tehlikeye atarak insan ticareti yapan ve kar sağlayanları durdurmak, yardıma muhtaç insanları kurtarmak için harcadığımız çabaları birleştirmek, bu sorundan en çok etkilenen Avrupa ülkelerine yardım etmek ve kaçakları taşıyan gemilerin kalktığı ülkelerle işbirliğini arttırmak var.” diye konuştu.

Ancak Avrupa’da bu konuda görüş ayrılıkları var. Ekim ayında arama ve kurtarma çalışmalarının azaltılmasını destekleyen İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, insan kaçakçılarını durdurmak gerektiğini vurguladı.

May, çok sayıda kaçak göçmenin ölmesinin çok kaygı uyandırdığını, ancak asıl yoğunlaşılması gereken konunun insan ticareti yapan suçlularla mücadele olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği, ‘Mare Nostrum’ olarak adlandırılan arama-kurtarma operasyonunu, daha fazla kaçağı cesaretlendirmemek için durdurdu.

Sadece bu yıl 21 bin kaçak Avrupa sahillerine ayak bastı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Andrej Mahecic’e göre rakamın bu kadar yüksek olması, insanların hayatını ne pahasına olsun tehlikeye atmaya devam edeceğinin bir göstergesi.

Mahecic, “Şu aşamada bizim için en öncelikli konu, sonlandırılan Mare Nostrum operasyonunun yerini dolduracak bir çözüm bulmak. Mare Nostrum, binlerce kaçağın hayatını kurtarmıştı.” şeklinde konuşuyor.

Kaçak göçmen trajedileri sadece İtalya sahillerinde yaşanmıyor. Yunanistan’ın Rodos Adası kıyılarında kayalara çarpan teknede biri küçük bir çocuk en az üç kişi öldü.

Göçmen örgütlerine göre yaz aylarında Akdeniz’in daha sakin olmasını fırsat bilen çok sayıda göçmen, Avrupa’ya uzanan ölümcül yolculuğa çıkmayı göze almaya hazır.

XS
SM
MD
LG