Gürcistan Meclisi Çarşamba günü, Avrupa Birliği'nin (AB) özgürlükleri kısıtlama ve ülkenin üyelik yolunu tıkama riski taşıdığını söylediği "yabancı ajan" yasa tasarısının ilk incelemesini onayladı.
Tasarı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından 33 yıl sonra Gürcistan'ın Batı ile bütünleşme yolunda mı yoksa Rusya'ya yakınlaşma yolunda mı ilerleyeceğinin bir testi olarak görülüyor.
Muhalefet milletvekilleri oylamayı boykot ederken, meclisteki 150 milletvekilinden 83'ü lehte oy kullandı. Günlerce süren protestolara neden olan tasarının yasalaşması için iki incelemeden daha geçmesi gerekiyor.
Çarşamba günü tamamlanan oylamadan kısa bir süre sonra AB’den, "Bu çok endişe verici bir gelişme ve bu yasanın nihai olarak kabul edilmesi Gürcistan'ın AB yolundaki ilerlemesini olumsuz etkileyecektir. Bu yasa AB'nin temel norm ve değerleriyle uyumlu değil" açıklaması geldi.
Fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların “yabancı etki ajanı” olarak kayıt yaptırmasını zorunlu kılan tasarı, karşı çıkanlar tarafından, Rusya'nın muhalefeti bastırmak için yaygın olarak kullandığı bir yasaya benzetiliyor.
AB’nin tasarıyla ilgili açıklamasında, önerilen mevzuatın "sivil toplum ve medya kuruluşlarının özgürce faaliyet gösterme kapasitesini sınırlayacağı, ifade özgürlüğünü kısıtlayabileceği ve Gürcistan vatandaşlarına fayda sağlayan kuruluşları haksız yere yaftalayabileceği" belirtildi.
Açıklamada, "Gürcistan'ın AB yolunu tehlikeye atabilecek yasaları kabul etmekten kaçınılması" gerektiği uyarısı yapılırken, ABD ve İngiltere de Gürcistan'ı tasarıyı kabul etmemeye çağırdı.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, Interpress haber ajansının aktardığı açıklamalarında, Batılı politikacıların tasarıya karşı tek bir geçerli argüman üretemediklerini ve açıklamalarının hükümetin fikrini değiştirmesine neden olmayacağını söyledi.
Görevi sembolik olan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasanın kabul edilmesi halinde veto edeceğini söyledi. Ancak Meclis'in, Cumhurbaşkanı’nın vetosunu geçersiz kılma yetkisi var.
Protestocular üçüncü gün de meclis önünde toplandı
Meclisin gürültülü geçen oturumunda dört muhalefet milletvekili "Rus yasasına hayır" ve "Hainler" sloganları arasında salondan çıkarıldı.
Muhalefet grupları, sivil toplum, ünlüler ve cumhurbaşkanından oluşan bir koalisyon, tasarıya karşı çıkmak için iktidar partisine karşı biraraya geldi.
Yasa tasarısına karşı çıkan yüzlerce kişi Çarşamba günü bir kez daha meclis önünde toplandı.
Çevik kuvvet polisi Salı günü de düzenlenen protestolarda, "Rus yasası" olarak adlandırdıkları yasaya karşı sloganlar atan binlerce protestocuyu bölgeden uzaklaştırmak için biber gazı kullanmıştı.
Gösterilerde en az 11 kişi tutuklandı, bir polis memuru yaralandı.
2008 yılında Moskova destekli ayrılıkçı Güney Osetya bölgesi nedeniyle Moskova ile kısa bir savaş yaşayan ve kaybeden 3,7 milyon nüfuslu Güney Kafkasya ülkesi Gürcistan’da, Rusya’ya karşı memnuniyetsizlik fazlasıyla yaygın.
Kremlin’den Çarşamba günü yapılan açıklamada, "normal bir uygulama" olarak nitelendirilen yasayla Rusya’nın hiçbir ilgisi olmadığı belirtildi. Rus sözcü Dimitri Peskov, yasanın dış aktörler tarafından Rusya karşıtı duyguları körüklemek için kullanıldığını söyledi.
Otoriterlik ve Rusya'ya aşırı yakınlık suçlamalarıyla karşı karşıya kalan iktidardaki Gürcü Hayali partisi, tasarının şeffaflığı teşvik etmek ve yabancılar tarafından dayatılan "sözde liberal değerlerle" mücadele etmek için gerekli olduğunu savunuyor.
İlk olarak Mart 2023'te sunulan ancak iki gece süren şiddetli protestoların ardından rafa kaldırılan tasarı, derin bir şekilde kutuplaşmış Gürcistan'da son günlerde bölünmeleri daha da arttırdı.
Forum