Avrupa Birliği'nin iklim izleme servisi Copernicus 2024’ün, yeryüzünün sıcaklık kayıtlarının tutulmasından bu yana en sıcak yıl olarak kaydedilen 2023’ü geride bırakmasının neredeyse kesin olduğunu açıkladı.
Kasım ve Aralık aylarında kaydedilecek ortalama küresel sıcaklık anomalisi sıfıra yakın bir değere düşmediği sürece 2024, yeryüzünün en sıcak yılı olarak kayıtlara geçecek.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), son sıcaklık verilerini, önümüzdeki hafta Azerbaycan'da yapılacak olan ve ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için büyük bir fon artışı üzerinde anlaşmaya varmaya çalışacakları Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP29 öncesinde açıkladı.
C3S Direktörü Carlo Buontempo Reuters'e yaptığı açıklamada, “Bu yılki rekorun temel nedeni iklim değişikliğidir. İklim genel olarak ısınıyor. Tüm kıtalarda, tüm okyanus havzalarında ısınıyor. Dolayısıyla bu rekorların kırıldığına tanıklık etmek durumundayız” dedi.
Bilim insanları 2024’ün aynı zamanda gezegenin, insanların endüstriyel ölçekte fosil yakıtları yakmaya başladığı 1850-1900 sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 dereceden daha sıcak olduğu ilk yıl olacağını söyledi.
Küresel ısınmanın başlıca nedeni, kömür, petrol ve gazın yakılmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonları.
Kamu araştırma üniversitesi ETH Zürih'te iklim bilimci olarak görev yapan Sonia Seneviratne, bu dönüm noktasına şaşırmadığını belirterek COP29'da hükümetleri ekonomilerini CO2 yayan fosil yakıtlardan arındırmak için daha güçlü adımlar atmaya çağırdı.
Seneviratne, “Paris anlaşmasında belirlenen sınırlar, dünya genelinde iklim eylemlerinin çok yavaş ilerlemesi nedeniyle parçalanmaya başlıyor” dedi.
Ülkeler 2015 Paris İklim Zirvesi’nde küresel ısınmanın 1,5 dereceyi aşmasını önlemeye çalışarak bunun en kötü sonuçlarından kaçınmayı kabul etmişlerdi.
Dünya, on yıllar boyunca ortalama 1,5 derecelik bir küresel sıcaklık anlamına gelen bu hedefi ihlal etmedi, ancak Copernicus dünyanın 2030 civarında ısınmanın Paris’te belirlenen hedefi aşmasını bekliyor.
C3S Direktörü Carlo Buontempo durumu, “Tam anlamıyla bir dönemeçteyiz” sözüyle özetledi.
Sıcaklıktaki her artış aşırı hava koşullarını körüklüyor. Ekim ayında İspanya'da yüzlerce insanın ölümüne yol açan sel felaketleri yaşandı, Peru'da rekor düzeyde orman yangını meydana geldi ve Bangladeş'teki sel felaketi 1 milyon tondan fazla pirinci yok ederek gıda fiyatlarının fırlamasına yol açtı.
ABD'de Milton Kasırgası da insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha da ağırlaştı.
C3S'nin kayıtları 1940 yılına kadar uzanan ve 1850 yılına kadarki küresel sıcaklık kayıtları ile çapraz kontrol edilmektedir.
Forum