Türk-Yunan Forumu'nun Boston'daki toplantısını izleyenler arasında Avrupa Birliği Türkiye masası eski şefi Alain Servantie de vardı. Servantie, özellikle AB ile ilgili panellerde söz alarak AB'nin yaklaşımları konusunda açıklık getirdi. Servantie, Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi okulunda konuk öğretim üyesi olarak Avrupa Birliği dersleri veriyor.
Avrupa Birliği bu yılın sonunda yapılacak Kopenhag zirvesinde Birliğe üye olacak adayları açıklayacak. Türkiye henüz adaylık kriterlerini tamamlamadığı için bu listede olması beklenmiyor ancak müzakerelere başladığı halde eksiklikleri olan Bulgaristan ve Romanya ile birlikte bir sonraki genişleme sürecine katılmayı umuyor. AB yetkilisi Servantie de AB ile müzakerelere başlamak için önce Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesinin şart olduğunu söylüyor.
Kopenhag kriterleri Avrupa Birliği’nin 1993 yılındaki Kopenhag zirvesi kararları ile saptanan ve Avrupa Birliği Antlaşması’nın tam üyelikle ilgili maddesine eklenen demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti olma koşullarıydı. Bu koşullarla Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nda düşünceyi suç unsuru olarak gören ifadelerin kaldırılması, kültürel ifade özgürlüklerinin sağlanması, azınlıklara saygı duyulması, ölüm cezasının kaldırılması, işkenceye karşı etkin önlemler alınması, yargı sisteminin sivil ve bağımsız niteliğinin güçlendirilmesi, Milli Güvenlik Kurulu'nun demokratik ilkelerle uyumlu hale getirilmesi, ayrıca çevre sorunları ve kamu sağlığı konularına duyarlılığın arttırılması kastediliyor.
Türk hükümetinin bu koşullara uymayı taahhüt ettiğini söyleyen Servantie, Türkiye’nin de AB’yi siyasi olarak etkileme şansı olduğunu ancak lobi çalışmasında eksik kaldığını kaydetti. Servantie, diğer aday ülkeler arasında Türkiye’nin en büyük ülke olduğunu da belirtti ve Avrupa Biriği’nin Türkiye'ye karşı dine dayalı bir ayrımcılık yapmadığını söyledi.
Servantie, Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz yılın Mart ayında Katılım Ortaklığı belgesini çıkardığını ve kısa vadeli hedefler için süre belirlediğini vurguladı. Türkiye bu hedefleri karşılamaya yönelik olarak yoğun bir yasama süreci geçirdi. Şimdi bu hedeflerden ne kadarının yerine getirildiği Brüksel'de inceleniyor.
Bu yılın sonundaki Kopenhag zirvesinde üyelik müzakerelerini tamamlamakta olan ülkelerin ne zaman AB’ye gireceğinin açıklanması bekleniyor. Kopenhag kriterlerini tamamlamakta geciken Türkiye ise üyelik müzakerelerine başlayabilmek için Avrupa Birliği'nden, Haziran ayındaki Sevilla zirvesinde ya da yıl sonundaki Kopenhag zirvesinde bir takvim almaya ve 2007 deki genişleme dalgasına yetişmeye çalışıyor.