Ortadoğu turunu tamamladıktan sonra Brüksel'de düzenlenen NATO Dışişleri
Bakanları toplantısına katılan Clinton, ardından da Ankara'yı ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali
Babacan'la ayrı ayrı görüşen Clinton, Türkiye'ye "Yeni Amerikan yönetimi
gelecekte Türkiye ile çalışmayı o kadar çok istiyor ki, bunu göstermek için
Başkan Obama bir ay içinde Ankara'da olacak" dedi.
"Ortadoğu'nun liderisiniz"
Görüşmelerinde Türkiye'nin arabuluculuğunda Suriye ile İsrail arasında 4 tur sürdükten sonra Gazze çatışmaları yüzünden askıya alınan görüşmelerin önemine vurgu yapan Clinton'un, Erdoğan'a "Yalnızca Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun liderisiniz. Türkiye'nin liderlik rolünü takdirle karşılıyoruz" mesajını verdiği öğrenildi.
Clinton-Babacan görüşmesine de ikili ilişkilerin yanısıra ortak dış politika gündemiyle ilgili konular damgasını vurdu. PKK'yı 'ortak düşman' ilan edip, Kıbrıs için "Biz de çözüm istiyoruz. Tarafları, sonuna kadar zorlayacağız. Bu iş bitecek" diye konuşan Clinton'a, Babacan'ın özellikle İran ve Hamas'la ilgili 'diyalogdan kaçmayın' tavsiyesinde bulunduğu kaydedildi. Bu tavsiyelere olumlu yanıt veren Clinton'ın, "Şam'da iki temsilcimiz var. Barış görüşmelerini Türkiye'nin desteğiyle yürüteceğiz" mesajı verdiği belirtildi.
Daimi dostluk
Clinton, Babacan'la başbaşa görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye ile ABD'nin her zor zamanda 'omuz omuza' durduğunu vurgularken, "Dostluğumuz sadece zor zamanlarla sınırlı olmayacak. Her zaman dost olacağız" dedi. Bu dostluğu derinleştirmek için Ankara'ya geldiğini ve eşi eski başkan Bill Clinton'la Türkiye'ye 1999 depreminin ardından yaptıkları ziyareti de unutamadığını kaydetti.
Bağlılık açıklaması
2006 Temmuzunda 'ortak vizyon ve yapılandırılmış diyalog belgesi' imzalayıp, barış, demokrasi, özgürlük ve refah ilkelerine bağlılık açıklaması yapan ABD ve Türkiye, bu kez iki sayfalık bir ortak açıklamayla bu belgeyi teyit etti. Belgede, iki ülkenin yakın işbirliğinin nasıl süreceği şöyle anlatıldı:
"Taraflar; Gazze'de yaşanan insani krizin hafifletilmesi ve İsrail-Filistin sorununun 2 devlete dayalı bir çerçevede çözümlenmesi de dahil, Arap-İsrail ihtilafının kalıcı çözümüne destek olunmasını, enerji arzı güvenliğinin güçlendirilmesini ve Hazar Havzası ve Irak enerji üreticilerinin Avrupa ve dünya pazarlarına ulaşabilmelerini sağlamak üzere güney koridoru doğalgaz ve petrol altyapılarının geliştirilmesini; Türkiye ve Ermenistan'ın ilişkilerin normalizasyonu çabalarına ABD'nin de destek olması ve Yukarı-Karabağ sorununun çözümü için Minsk Grubu'nun çabalarına ortak edilmesini, Balkanlar'da işbirliğinin devam ettirilmesini, Kıbrıs sorununun BM'nin himayesinde kapsamlı ve iki tarafın kabul edebileceği şekilde çözüme kavuşturulmasının güçlü bir şekilde desteklenmesini ve bu çerçevede Kıbrıs Türklerine uygulanmakta olan tecridin sona erdirilmesini, iki ülkenin ortak düşmanı olan PKK ve El-Kaide başta olmak üzere terörizme karşı mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini taahhüt etmiştir.
ABD, Türkiye'nin PKK'ya karşı gerçekleştirdiği
operasyonlar çerçevesinde istihbarat desteğini sürdürecek olup, sözkonusu
desetiğin artırılması yolları üzerinde çalışmaktadır. G-20 üyesi olarak ABD ve
Türkiye, küresel ekonomik krizle mücadelede yakın işbirliğini sürdürmeyi ve
ticaret, yatırım, bilimsel ve teknolojik işbirliği başta olmak üzere ikili
ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesine yönelik çabaları
artırmayı taahhüt etmişlerdir.
Türkiye ve ABD, transatlantik ilişkilere bağlı
ve güçlü bir NATO bünyesinde müttefik ülkeler olarak, Türkiye'nin Afganistan'a
katkılarının sürdürülmesi de dahil, Afganistan'da işbirliğinin devamını taahhüt
etmiştir."
Türkiye ve ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin çabalarına destek de olacak şekilde örgütlü suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, terörizm ve kitle imha silahları ile bunların fırlatma vasıtalarının bölgede ve ötesinde yayılması tehdidi de dahil işbirliği yapacaklar.
ABD ve Türkiye, "Genç Türkiye/Genç Amerika: Yeni Bir Çağ için Yeni Bir İlişki" adlı girişimi ilan etti. Girişim, yeni yetişen Türk ve Amerikalı genç liderlerin, insanların yaşamlarını olumlu etkileyecek açılımlar yapmalarını mümkün kılacak ve iki ülkede geleceğin liderleri arasındaki bağlar açısından yatırım teşkil edecek. "
"Obama, Michelle Obama'yla birlikte gelecek"
ABD Dışişleri Bakanı Ankara'da NTV televizyonunun "Haydi Gel Bizimle Ol" programına katıldı ve canlı yayında program konukları ve izleyicilerin sorularını yanıtladı. Clinton, Başkan Obama'nın Türkiye'yi ziyaret etmesi yönündeki kararın Beyaz Saray tarafından son günlerde kesinleştirildiğini ve kendisine Türkiye'ye gelirken uçakta bildirildiğini söyledi. Clinton, Obama'nın eşi Michelle Obama'nın da Türkiye'yi ziyaret edeceğini bildirdi.
Clinton programda Türkiye'nin birçok açıdan bir dünya lideri olduğunu, örneğin son ekonomik krizde Türkiye'de ekonominin Amerika'dakine kıyasla daha iyi yönetilmiş olduğunu söyledi. Clinton, Türkiye'nin, demokrasi, islam ve laikliğin birarada yaşayabileceğini kanıtladığını belirtti.
Program sırasında Clinton'a Türk kahvesi sunuldu. Clinton, orta şekerli kahve içti.