İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarını birlikte kınayan Türkiye ile Mısır, İsrail ve Hamas'a "Silahları susturun" çağrısı yaptı. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaşması için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, barış için Türkiye'nin tüm iletişim kanallarını açık tuttuğunu belirtirken, Hamas dahil tüm taraflarla diyalogda kararlı olduğunu söyledi.
İsrail'in Gazze operasyonlarını durdurmak ve Filistin halkına acil yardım ulaştırmak için ortak hareket eden Mısır ve Türkiye, uluslararası camianın tarafları ateşkese zorlamasını istiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le yaptığı telefon görüşmesinin ardından Ankara'ya gelen Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt; Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü.
Babacan'la başbaşa yaptığı durum değerlendirmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısına katılan Konuk Bakan Geyt, Türkiye ile Mısır'ın Ortadoğu'nun 'çok güçlü' iki ülkesi olarak, karar mekanizmalarını barış ve ateşkes için sonuna kadar zorlayacağını söyledi. Sadece insan geçişi için uygun olmasına karşın insani yardımların zamanında yerine ulaşması için Refah Kapısı'nı kullanıma açtıklarını anlatan Geyt, İsrail'in bu kapıyı da bombalamasından yakındı. Geyt, İsrail'in bölgeye insani yardımların ulaşmasını engelleyecek her türlü girişimine karşı uluslararası camianın acilen hareket etmesini istedi. Geyt, Türkiye'yle birlikte bölgede ateşkesin sağlanması ve sınır kapılarının açılıp, insani yardımların yerine ulaştırılması için ortak çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. Geyt, İsrail'e tepkisini "Operasyonlara şiddetle karşı çıkıyoruz ve İsrail'i kınıyoruz. Bölgedeki durum çok tehlikeli" sözleriyle dile getirdi.
"Vahşet, Kaos İstemeyin"
Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Türkiye'nin, İsrail'e operasyonları 'derhal durdurma' yönündeki çağrısını yinelerken, Hamas'ın da eylemlerine son vermesini istedi. Uluslararası camianın 'bölgede yaşanan insanlık dramı'na karşı daha hızlı hareket etmesinden yana olduklarını kaydeden Babacan, Türkiye'nin tüm taraflarla görüşen bir ülke olduğuna ve sorunların diyalogla çözülmesinden yana tavır aldığına vurgu yaptı. İKÖ dışişleri bakanlarının Ocak ayının ilk yarısında toplanarak durum değerlendirmesi yapacağını anlatan Babacan, "Herkes barış ve sükunet için çalışmalı. Kimse daha fazla vahşet ve kaos istememeli" dedi. Babacan, Türkiye'nin İsrail'e tepkisini de "Bir yandan Suriye-İsrail görüşmeleri olsun diye bir çaba olacak, bir yandan da barış sürecinin temel ayağı olan Filistin'de bir savaş ortamı yaratılacak. Bu durum bizde derin bir üzüntü ve hayal kırıklığı yaratmıştır" sözleriyle dile getirdi.