Washington Post Merkez Bankasının faiz oranını neredeyse sıfırlayarak durgunluğu önlemeye çalıştığını yazıyor. Gazete, ekonomiyi canlandırmak için doların fiyatını ucuzlatmak gerektiğini vurguluyor.
"Sıfır faiz, alacakaranlık kuşağına benziyor. Öyle garip ve öyle bilinmez bir şey ki, en zeki ekonomistler bile oraya ulaşıldığında neyle karşılaşılacağını kestiremiyor. Merkez Bankasının bu stratejisinin başarısı sadece bankanın kendisine değil, aynı zamanda Obama’nın ve yeni Kongrenin 2009 yılı için hazırlayacağı teşvik paketinin büyüklüğüne ve içeriğine de bağlı. Eğer sürdürülebilir bir büyüme noktasına ulaşılırsa, Merkez Bankası da para basma işine hızla son vermelidir. Çünkü deflasyondan daha kötü olan tek şey, hiper enflasyondur."
USA Today ise gazetenin kurucusu Al Neuharth’ın durgunluk dönemine ilişkin tavsiyelerine yer veriyor. Neuhart, yatırımcılara böyle bir dönemde gerçekçi ve iyimser davranmasını öğütlüyor.
"Geçen Aralık ayından bu yana durgunluk yaşadığımız bir gerçektir. Bu gerçek de, eğer hala yapmadıysanız kemerleri sıkmanız gerektiği anlamına gelir. Kemer sıkmak ise, parayı yastık altına saklamak anlamına gelmez. Sadece gerekli ihtiyaçların karşılanması ve geleceğe yönelik yatırımlar yapmak anlamına gelir. Şimdi, yeni düşüncelere, yeni ürünlere yatırım yapma zamanıdır. Yeni bir şeyi pazarlamak için en uygun zaman, durgunluk dönemidir. İyimserlik ise, eğer bu dönem doğru yatırım yaparsanız, ekonominin düzelmesiyle birlikte yükselecek dalganın sizi daha iyi bir noktaya götüreceğinin bilincine varmanızdır. Çünkü her durgunluk döneminin ardından bir refah dönemi gelir. Durgunluk döneminde geleceğe yatırım yaparsanız, sizi güzel günler bekliyor demektir."
New York Times 50 milyar doların battığı Bernard Madoff skandalıyla ilgili olarak “yetkililer uyuyor muydu” sorusunu yöneltiyor. Gazete, eleştiri oklarını özellikle Menkul Kıymetler ve Döviz Komisyonu SEC’e yöneltiyor.
"SEC’in yaklaşık 100 yıl önce icat edilen basit bir yolsuzluk yöntemini bile denetleyememiş olması, kurumun lakaytlığının en önemli göstergesidir. SEC’in Wall Street’teki polislik görevini yerine getirebilmesi için yeni bir liderliğe, daha fazla kaynağa ve siyasi desteğe ihtiyacı var. Denetleyici kurumların görevlerini yerine getirmemesinin faturasını sadece Madoff’un müşterileri değil, hepimiz ödüyoruz."
Boston Globe İran’ın Paris’teki Afganistan konferansına katılmamış olmasını önemli bir eksiklik olarak görüyor. Gazete, Afganistan konusunda uluslararası toplumla işbirliğinin Tahran’ın da çıkarına olduğunu savunuyor.
"İran’ın Paris’teki konferansa katılmaması, Obama yönetimiyle diyalog kurması konusunda da soru işaretlerine yol açtı. Oysa İran bir anlaşmaya varırsa, güvenlik garantisi alacak, bölgesel güvenlik konusundaki rolü kabul görecek, sermaye ve teknoloji transferi yapabilecek. Bunun karşılığında ise nükleer programından vazgeçmesi gerekecek. Bu, Obama’nın önermesi ve Tahran’ın kabul etmesi gereken bir teklif. Ancak, İran’ın Afganistan konferansında katılmaması, terörizme ve fanatizme karşı mücadelede kendisini uluslararası toplumdan dışladığı yönünde bir izlenim veriyor."