Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Hindistan’a gitti. Ziyaret, Mumbai’deki terörist saldırılar nedeniyle Hindistan’la Pakistan arasında tırmanan gerginliği yumuşatmayı amaçlıyor.
Bakan, Yeni Delhi’e varışında yaptığı açıklamada, Pakistan’dan saldırılarla ilgili soruşturmada Hindistan’la işbirliği yapmasını istedi. Rice, Mumbai'daki saldırıların el Kaide'nin taktiklerine benzediğini söyledi ancak bu örgütün olayla bir ilgisi olup olmadığının bilinmediğini kaydetti.
Bu arada, Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen da Pakistan’da temaslarda bulunuyor. Bugün İslamabad’a giden Mullen’ın askeri yetkililerle de görüşmesi bekleniyor. Rice da yarın Pakistan'a gidecek.
Bush yönetimi, dün, iki ülkeyi, temkinli davrandıkları için övmüştü. Amerika, geçen haftaki saldırıların 2006 yılında Mumbai’de trene bomba yerleştiren grup tarafından yapıldığı görüşünde.
Amerika grubun adını açıkça belirtmedi ancak Hintli yetkililer 200’e yakın kişinin öldüğü saldırılardan Pakistan’daki Laşkari Taibe adlı terör örgütü sorumlu tutuyor. Amerika Ulusal İstihbarat Direktörü Mike McConnell da saldırıdan bu örgütün sorumlu olduğunu ima etmişti.
Pakistan saldırılarla bir ilişkisi olmadığını savunuyor. Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zardari Mumbai'da yakalanan teröristin Pakistanlı olduğuna dair herhangi bir bilgi almadığını belirtti.
Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, Hindistan'ın saldırıdan önce uyarıldığını söyledi. Amerika'nın istihbarat kurumları saldırılardan hemen önce bir cep telefonu görüşmesini kayıt etmiş ve Hint makamlarını uyarmıştı.
Hint Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Sureesh Mehta, Hindistan istihbaratının son derece başarısız kaldığını, ancak saldırıyı önleyecek nitelikte bir bilgiye ulaşmadıklarını kaydetti.
Terör Sanıkları Hindistan'a İade Edilmiyor
Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zardari, Hindistan'ın talep ettiği 20 terör sanığının iade edilmeyeceğini söyledi. Zardari sanıkların Pakistan'da yargılanacağını belirtti.