Washington'daki Türk-Amerikan Konseyi konferansında dün Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle ilişkilerinin değerlendirildiği bir panel de düzenlendi. Panelde konuşan Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kapatılması durumunda üyelik müzakerelerinin askıya alınabileceğini belirtti.
Avrupa Birliği’yle ilişkilerin ele alındığı toplantıda konuşan Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Üyesi Lagendijk, Türkiye’deki reform sürecini ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kapatılmasının Ankara’nın üyelik sürecini nasıl etkileyebileceğini değerlendirdi.
Lagendijk 2004 yılından sonra Türkiye’de reform sürecinde bir yavaşlama yaşandığını; 2007 seçimlerinden sonra AKP’nin iktidarını pekiştirmesine rağmen Avrupa Birliği yolunda adım atmadığını vurguladı.
Lagendijk hükümetin son dönemde iki önemli stratejik hata yaptığını söyledi. Avrupalı parlamenter, öncelikle Türkiye’nin sınırötesi operasyonlarından sonra hükümetin Kürt sorununa eğileceği yönünde bir beklenti olduğunu, ancak bunun karşılanmadığını; ikinci olarak da , hükümetin türban reformunu ele alış biçiminin ve zamanlamasının sorunlu olduğunu belirtti.
Hükümetin kendisine aşırı güven duyduğuna işaret eden Avrupalı parlamenter, AKP’nin gizli İslamcı bir programı olduğunu düşünenlere katılmadığını, ancak hükümetin bu yönde kaygıları olanları rahatlatmak için bazı adımlar atması gerektiğini kaydetti.
Öte yandan Joost Lagendijk, AKP’nin kapatılması için açılan davayı eleştirdi. Avrupalı Parlamenter iktidar partisinin kapatılması için açılan davayı kimsenin anlayamadığını, duruma bir açıklık getiremediklerini söyledi.
Joost Lagendijk, yüzde 47 oranında oy almış bir partinin kapatılmasını ve başbakanın siyasetten men edilmesini anlayamadıklarını belirtti. Davayı, “siyasi” olarak nitelendiren Lagendijk, Avrupa’da Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanların bu davayı koz olarak kullanacağını bildirdi ve partinin kapatılması durumunda üyelik müzakerelerinin askıya alınabileceği uyarısında bulundu.
Lagendijk, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi için yapılan reform girişimlerini “kabul edilir” olarak tanımladı. Tercihlerinin 301. maddenin tamamen yürürlükten kaldırılması olduğunu belirten Avrupalı parlamenter, bununla birlikte Türkiye şartlarında reform girişiminin pratik bir çözüm olduğunu belirtti.
Lagendijk’in görüşlerine katılan Amerika’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan yardımcılarından Matt Bryza da 301’in reform edilmesinin Washington’u tatmin ettiğini; aslında tercihlerinin maddenin tamamen kaldırılması olduğunu, ancak Türkiye’nin karmaşık bir siyasi sistemi olduğunu söyledi.
Bryza, Türkiye’nin kendine özgü bir demokrasisi bulunduğunu ve bunun işlediğini söyledi. Matt Bryza önemli olanın, bu tür anayasal reformların yeniden canlandırılması olduğunu belirtti.
Avrupa Parlamentosu üyesi Joost Lagendijk, bu bağlamda, 2008 yılının Avrupa Birliği reform sürecinde kayıp bir yıl olmamasını temenni ettiklerini kaydetti.
Avrupa Birliği panelini yöneten Türk-Amerikan İş Konseyi Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Profesör Dr. Haluk Kabaalioğlu da, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden dışlanmasının, Avrupa için olumsuz yansımaları olacağını savundu.