Washington yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü hedeflerine yönelik kara harekatının, “süresinin ve kapsamının sınırlı” olması çağrısında bulundu.
Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye’yle PKK'ya karşı dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Afrika’daki temaslarını tamamladıktan sonra bir basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Rice, Irak topraklarının Türkiye’ye saldırı düzenlenmesinde kullanılamayacağını kaydetti.
Rice, bununla birlikte Irak’ın istikrar içinde olmasının Türkiye’nin de çıkarına olduğunu belirtti ve istikrarı bozacak adımlardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, operasyonun mümkün olduğu kadarıyla kısa süreli olmasını temenni ettiklerini ve Irak’la Türkiye’nin bu sorunla mücadelede birlikte çalışmasını istediklerini dile getirdi.
Beyaz Saray, Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalardaki ortak nokta operasyonun sınırlı kalması çağrısı oldu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’ın Türk yetkililerle görüştüğünü ve Amerika’nın kaygılarını ilettiğini söyledi.
McCormack şöyle konuştu: “Türk hükümetinin bu operasyonları hızla tamamlamasını ve sadece PKK’nın hedef alınmasını tavsiye ediyoruz. PKK tehdidine uzun vadeli bir çözüm bulunması için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi dahil, Irak hükümetiyle çalışmalarını öneriyoruz. PKK bir terör örgütüdür, ve bununla başa çıkılması gerekiyor.”
Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, kara harekatının Türkiye tarafından planlandığını ve uygulandığını da sözlerine ekledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Scott Stanzel, Amerika’nın ve Irak’ın kara harekatından önceden haberdar edildiğini belirtti. Stanzel, operasyonlar çerçevesinde sadece PKK’nın hedef alınmasına özen gösterilmesi gerektiğini de vurguladı.
Amerika Savunma Bakanlığı da, operasyonun bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu. Bugün daha erken saatlerde Bağdat’ta bir açıklama yapan Amerikalı askeri sözcü Tuğamiral Gregory Smith de operasyonların sınırlı tutulacağının anlaşıldığını söylemişti.
Washington, uzun süreli ve geniş kapsamlı bir operasyonun, Irak’taki diğer Kürt gruplarla çatışmaya yol açması ve Irak’ın kuzeyindeki göreceli istikrarı bozmasından kaygı duyuyor.
Operasyona Avrupa Birliği ve Alman hükümeti de tepki gösterdi. Brüksel muhabirimiz Güven Özalp'in Avrupa Birliği'nin tepkisi ve Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın Almanya'daki yankılar ve Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir'den aldığı görüşleri yukarıdaki bağlantılara tıklayarak dinleyebilirsiniz.