Adriyatik üçlüsü olarak da bilinen Hırvatistan, Arnavutluk ve Makedonya’nın savunma bakanları NATO üyeliklerine destek için Washington’da temaslarda bulunuyor. Washington’un önde gelen düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi’nde konuşan bakanlar, çeşitli alanlardaki reform çalışmalarından ve NATO’ya olası katkılarından söz ettiler.
Nisan ayında Romanya’nın başkenti Bükreş’te toplanacak NATO ülkelerinin temsilcileri Arnavutluk, Makedonya ve Hırvatistan’ın örgüte üyeliğini görüşecek. 26 üyenin oybirliğiyle, bu üç ülkeyi resmen üyeliğe kabul edip etmeyeceğini zaman gösterecek.
Yunanistan ve Makedonya arasında ülkenin ismiyle ilgili sıkıntı devam ediyor. Yunanistan, Makedonya adlı bir bölgesi bulunduğu için bu ismi başka bir devletin kullanmasına karşı çıkıyor. BM’in arabuluculuğuyla sürdürülen görüşmelerden henüz tarafları tatmin edecek bir sonuç alınamadı. İsim krizi yüzünden Yunanistan’ın Makedonya’nın NATO üyeliğini veto etmesinden korkuluyor.
Üç ülke, Amerika’nın ve kamuoylarının desteğiyle uzun bir zamandır NATO üyeliğine, siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda yaptıkları reformlarla hazırlanıyor. Atlantik Konseyi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Arnavutluk Savunma Bakanı Fatmir Mediu, ülkesinin NATO’ya üye olma kararlılığını şu sözlerle dile getirdi:
“NATO’ya üyelik zamanımız geldi. Hak etmediğimiz bir şeyi istemiyoruz. Çok çalıştık. Çok çalışmaya devam edeceğiz. Tecritten açık bir topluma; Komünizmden serbest piyasa ekonomisine geçtik.”
Arnavutluk, Makedonya ve Hırvatistan’ın savunma bakanlarının Washington’u ziyaretleri Balkanlarda önemli gelişmelerin olduğu bir zamana rastlıyor. Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesi, dünyanın dikkatini yeniden bölgeye çevirdi. Adriyatik üçlüsü olarak anılan bakanlar, NATO’ya üyeliklerinin Balkanlarda istikrar ve güvenliğe katkı yapacağını belirttiler. Hırvatistan Savunma Bakanı Branko Vukeliç, Balkanlarda istikrarın bir ayağının NATO, diğer ayağının da Avrupa Birliği üyeliğinden geçtiğini vurguladı:
“NATO ve Avrupa Birliği birbirleriyle bağlantılıdır ve birbirlerini destekler niteliktedir. Avrupa Birliği üyeliği için gerekli reformları yaparken Hırvatistan, NATO için gerekli reformları da yerine getirmektedir. NATO Hırvatistan’ı örgüte davet ederek güvenilir bir müttefik kazanacaktır. Hırvatistan örgütteki yerini doldurabilecek güçtedir. Ülkem, dünyayı daha güvenli bir yer haline getirme sorumluluğunda, üzerine düşen görevini yerine getirmeye hazırdır.”
NATO üyelik sürecini demokrasi mücadelesinde bir adım olarak tanımlayan Makedonya Savunma Bakanı Lazar Elenovski, her ülkenin bu mücadeleyi tabandan tavana vermesi gerektiğini kaydetti:
“Demokrasiyi her halk kendisi inşa etmeli. Bu, Makedonya, Kosova, Irak ve Afganistan için de geçerlidir. Halklar demokrasinin değerlerini kendileri benimsemeliler. Bu, siyasetin de ötesinde bir yaklaşım... Gururla ifade etmeliyim ki halkımız NATO üyeliği ve çok etnikli bir ülke inşa çabalarımızı desteklemektedir.”
Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Hırvatistan, Arnavutluk ve Makedonya’nın NATO’ya üyelikleriyle ilgili spekülasyondan kaçındı ve konunun NATO’ya üye ülkelerin başkentlerinde ve başkentleri arasında tartışıldığını söylemekle yetindi.