Amerika ve büyük Avrupa devletleri Kosova’yı tanıdı. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bugün yaptığı açıklamada Kosova halkını gerçekleşen “tarihi olay” nedeniyle kutladı.
Sırbistan Washington Büyükelçisini çekti. Sırbistan Başbakanı Vojislav Kostunica, Amerika'nın ülkesine karşı güç kullandığını ileri sürdü.
Rice, Kosovalı Arnavutların, azınlık haklarına saygı duyulacağı yolundaki açıklamasını ve belirli bir süre için uluslararası gözetimi kabul etmelerini memnunlukla karşıladı.
Avrupa Birliği ülkelerinden Kosova’yı ilk tanıyan Fransa oldu. Fransa’yı hemen İngiltere, Almanya ve İtalya izledi.
Azınlıklar Bağımsızlıklarının Tanınmasını İstiyor
Gürcistan’a bağlı Abhazya ile Güney Osetya, Dağlık Karabağ ve Moldova’daki Rus azınlığın yaşadığı Trans-dinyester bölgesi bağımsızlıklarının tanınmasını istedi.
Yıllarca önce bağımsızlıklarını ilan eden bu bölgeleri halen hiçbir devlet tanımıyor.
Dört bölgenin liderleri, BM Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunarak Kosova gibi bağımsızlıklarının tanınmasını istedi.
AB Tanıma Kararını Üye Devletlere Bıraktı
Kosova’yı bağımsızlık ilanına götüren süreçte önemli bir rol üstlenen ve bu ilanı hılzandıran bir politika izleyen Avrupa Birliği, dışişleri bakanları düzeyinde yaptığı toplantıda Priştine’ye gönderilecek mesaj konusunda oldukça zorlandı. Bunun nedeni ise Avrupa Birliği üyeleri arasında Kosova’nın bağımsızlığıyla ilgili oybirliği bulunmamasıydı.
Kosova’nın nihai statüsünü belirlemek amacıyla yürütülen görüşmelerin tıkanmasının ardından belirgin bir politika değişikliğine giden ve bağımsızlığı teşvik eden bir yaklaşım benimseyen Avrupa Birliği, tanıma konusunda tercihi üye ülkelere bıraktı. Saatler süren bir toplantının ardından üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarını gideremeyen Avrupa Birliği, “Konsey, üye ülkelerin Kosova’yla ilişkilerini ulusal uygulamaları ve uluslararası hukuk çerçevesinde şekillendireceklerini not eder” ifadelerinin yer aldığı bir karara imza attı. Kosova Meclisi’nin 17 Şubat’ta aldığı bağımsızlık ilanının da not edildiği kararda Brüksel’in bölgenin istikrarına yönelik taahhütlerinin de altı çizildi.
Bölgedeki istikrarın güçlendirilmesi için Avrupa Birliği’nin öncü rol oynamaya hazır olduğunun vurgulandığı kararda, Batı Balkanlar’ın Avrupa perspektifine verilen destek yinelendi. Avrupa Birliği’nin Birleşmiş Milletler, KFOR ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’yla işbirliğine devam edeceğini vurgulayan Birlik dışişleri bakanları Avrupa Birliği Komisyonu’ndan bölgenin ekonomik ve siyasi gelişmesine katkıda bulunacak unsurları devreye sokmasını istediler. Kosova’nın bağımsızlık ilanının diğer bölgeler açısından örnek oluşturacağına yönelik endişelere de değinen Avrupa Birliği, bunun kendine özgü bir durum olduğunu ve örnek teşkil etmeyeceğini vurguladı.
Kosova’nın bağımsızlığını Avrupa Birliği ülkelerinin büyük bölümü tarafından tanınacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun zamanlaması ise tamamen üye ülkelerin tercihine bırakılmış durumda. Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Kosova’yla ilgili oturumu tamamlamalarının hemen ardından Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya tanıma kararı aldıklarını resmen duyurdular. Bu dört büyük ülkeyi diğerlerinin takip etmesi ve Kosova’yı tanıyan Avrupa Birliği üyesi sayısının kısa zamanda 20’yi aşması öngörülüyor. Kosova’nın bağımsızlığını tanıma niyetlerinin olmadığını ilan eden üyelerin başını ise Kıbrıs, İspanya ve Slovakya çekiyor. Kıbrıs Rum Yönetimi, Kosova’nın bağımsızlığına Kuzey Kıbrıs için örnek oluşturacağı endişesiyle karşı çıkarken Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’ın da konuyla ilgili çekinceleri olduğu biliniyor.