Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Afganistan’ın NATO için çok önemli bir sınav olacağını söyledi. Günü birliğine Londra’ya giden Rice, İngiliz yetkililerle Afganistan konusunu görüştü. Condoleezza Rice, Londra’da Başbakan Gordon Brown ve Dışişleri Bakanı David Miliband’la görüştü. Bakan, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Afganistan’ın NATO için çok önemli bir sınav olduğunu söyledi. Rice NATO’nun değiştiğini ve Afganistan’daki gerilla savaşına uyum sağlayabileceğini savundu. İttifakın bambaşka amaçlarla kurulduğunu hatırlatan Bakan buna rağmen NATO’nun isterse gerilla savaşına da girişebileceğini vurguladı.
Şu anda Afganistan’da 16 bini Amerikalı olmak üzere yaklaşık 40 bin NATO askeri görev yapıyor. Amerika’nın ayrıca NATO komutası dışında 13 bin askeri daha var ve bu muharip birliği birkaç bin askerle takviye etmeyi planlıyor. Resmen ISAF -Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti- olarak bilinen NATO birliğinde 8 bin İngiliz askeri de bulunuyor. ISAF’ta hemen hemen tüm NATO ülkelerinden asker var. En fazla asker gönderen üçüncü ülke 3 bin 300 askerle Almanya. Almanya’yı 2 bin 500 askerle Kanada, 2 bin 400 askerle İtalya, bin 290 askerle Fransa ve bin 209 askerle Türkiye izliyor. Yunanistan’ın 143 İzlanda’nın ise sadece 19 askeri var Afganistan’da.
Amerikan ve İngiliz askerlerinin dışındaki birlikler ikmal, bakım, onarım, iskan ve yardım işleriyle uğraşıyor; Afganlara tarım, sağlık, eğitim ve yol inşaatı gibi sivil ağırlıklı alanlarda destek sağlıyor. Bu nedenle militanlarla çatışmaların yükünü Amerika ve İngiltere çekiyor.
Bush yönetimi Afganistan’a daha fazla asker göndermeleri için NATO müttefiklerine uzun bir süredir baskı yapıyor. Aynı şekilde İngiltere de diğer ülkelerden katkılarını arttırmalarını istiyor. Başbakan David Gordon Rice’la görüşmeden önce Parlamento’da yaptığı konuşmada aynı konuya değindi. Başbakan Afganistan’daki NATO kuvvetlerinin yüzde 15’ini İngiliz askerlerinin oluşturduğunu, Fransa ve İspanya’nın asker sayısını artırma sözüne rağmen bunun hala gerçekleşmediğini söyledi. Başbakan Brown, asker sayısındaki dengesizliğin araç ve gereçlere de yansıdığını, Afganistan’da kullanılan ağır silah ve helikopterlerin çoğunun İngiltere’ye ait olduğunu vurguladı. Başbakan NATO’nun Afganistan’daki sorumluluğunun adil bir şekilde paylaşılmamasından şikayet etti.
Amerika Savunma Bakanı Robert Gates de geçen hafta Almanya’dan asker ve teçhizat sayısını arttırmasını istemişti. Kanada hükümeti de diğer NATO ülkelerinin daha fazla katkıda bulunmaması halinde, Afganistan’daki askerlerini gelecek yılın başından itibaren geri çekeceğini açıkladı. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Londra’da yaptığı açıklamada Afganistan’daki görevin barışı korumak olmadığına dikkat çekti. Bakan NATO’nun Taleban ve el Kaide’ye karşı çarpıştığını ve NATO ülkelerinde kamuoyunun direnişin daha yıllarca sürebileceğini bilmesi gerektiğini söyledi.
Nisan başında Budapeşte’de yapılacak NATO zirvesinde de başlıca konunun Afganistan olması bekleniyor.