Washington Post Pentagon’a dayandırdığı haberinde Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK kamplarına karşı düzenlediği operasyonda Amerika’dan sıcak istihbarat bilgisi aldığını duyuruyor. Ancak gazete, Amerika’nın Türkiye’ye verdiği bu desteğin Irak’ta istikrar sağlama çabalarına zarar verebileceğini de vurguluyor.
"Kandil dağında üslenen PKK’nın Türkiye’ye yönelik saldırıları Amerika’yı zor bir ikileme soktu. Türkiye, Kuzey Irak’taki PKK kamplarına karşı geniş kapsamlı bir sınır ötesi operasyon tehdidinde bulundu. Böyle bir operasyon Irak’ta yeni bir cephe açılmasına ve Amerika’nın Irak’a gönderdiği kargonun aksamasına yol açabilirdi. Savunma Bakanlığı yetkililerinin Türk muhataplarıyla yaptığı görüşmeler sonunda, PKK’ya karşı daha kapsamlı bir strateji arayışının bir parçası olarak istihbarat paylaşımı gündeme geldi. Amerikalı askeri yetkililer, Türkiye’ye PKK hedeflerini bildirmenin yanı sıra, PKK’ya karşı askeri olmayan önlemelerin de alınması ve Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimle diyalog kurulması konularında Türkiye’ye tavsiyede bulunduklarını belirtiyor."
Boston Globe ise Türkiye’nin gerçekleştirdiği operasyonun PKK’ya ciddi bir kayıp verdirmediğini öne sürüyor ve Irak’ın egemenliğini ihlal ederek yanlış bir adım attığını savunuyor. Gazete, operasyonda sivillerin de öldüğünü iddia ediyor ve bunda Amerika’nın da sorumluluğu olduğu yorumunda bulunuyor.
"Bush, Irak’ın sınırlarının korunmasını öncelikli bir konu olarak ele alıyordu. Ancak yönetim Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini ihlal etmesine yardımcı oldu. Bush, PKK’yı etkisizleştirmesi için Kürtlere kültürel haklarını vermesi ve Güneydoğu Anadolu’yu kalkındırması konusunda Türkiye’yi uyarmalıdır. Türkiye’nin Kuzey Irak’ı bombalaması Avrupa Birliği’ne giriş şansını da azaltmaktadır. Aynı zamanda Amerika’yı beceriksiz ve ikiyüzlü bir konuma düşürmektedir."
Kosovalı Arnavutların bağımsızlık ilan etmeye hazırlandığını hatırlatan USA Today Rusya’nın buna şiddetle karşı çıktığını vurguluyor. Böyle bir durumda Kosova’nın Tayvan gibi statüsü tartışmalı bir ülke olacağını kaydeden gazete, bunun da Balkanlarda sürekli bir gerginlik yaratacağı görüşüne yer veriyor.
"1990’lara kadar Amerika ile eski Sovyetler Birliği, Yugoslavya üzerinde hakimiyet savaşı içindeydi. Rusya, bu anlamsız çatışmayı yeniden alevlendirmek yerine, bölgesel istikrarı sağlamak amacıyla Kosova’nın Sırbistan’dan en uygun koşullarda ayrılmasının yolunu bulmak için Amerika ve Avrupa Birliği ile işbirliği içinde davranmalıdır. Aylarca süren görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Rusya, yeniden görüşmelere başlanmasını önerdi. Bu öneri belki Putin’in de Balkanlarda yeni bir kıvılcım yaratmak yerine yangını söndürmek gerektiğine ikna olduğu anlamına gelebilir."
New York Times Arizona eyaletinin 1 Ocak’tan itibaren kaçak göçmenlere karşı sert önlemler uygulamaya koyacağını kaydediyor. Ancak gazete, kaçak göçmen sorununa karşı tek tek eyaletlerin değil federal hükümetin politikalar geliştirmesini daha doğru buluyor.
"Amerika, milyonlarca kaçak göçmenin yıllardır hiçbir takibata uğramadan yaşadığı bir ülke. Bu göçmenler, ekonomimizin ayrılmaz bir parçası haline geldiler. Ancak Kongrenin kapsamlı bir reformu kabul etmemesi nedeniyle yasal bir statü kazanma şansları kalmadı. Arizona’nın veya bir başka eyaletin bu sorunu çözme girişiminin faturası, hem insani hem de ekonomik açıdan çok yüksek olacaktır."