Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Başbakanı François Fillon ile görüşerek, ermeni soykırımı, terör ve Avrupa Birliği’yle devam eden müzakerelerde Fransa’nın tutumunu konuştu. Cumhurbaşkanı görüşmenin ardından, Fransa’nın ermeni soykırımını inkar edenlere hapis cezası öngören yasayı yeniden gündeme getirmeyeceğine inandığını, Fransa’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelerde iki yeni başlığın açılmasını da engellemeyeceğini kaydetti.
İzmir’in Dünya Expo 2015 Fuarına adaylığı için temaslarda bulunmak üzere Paris’e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gezisinin ikinci gününde Fransa Başbakanı François Fillon ile Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nde görüştü. İki politikacı görüşmede, ülkeleri arasında uzun süredir medya aracılığı ile devam eden ve krize yol açan konuları doğrudan görüşme şansını yakaladı.
Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, sorular üzerine Türkiye ile Fransa arasında gerçek bir krize dönüşen Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusuna değindi. Gül, Fransa’nın AB yolunda bir engel oluşturmayacağı ve Aralık ayında açılması beklenen iki yeni başlığa da karşı çıkmayacağı izlenimini edindiğini söyledi: “Biz kendi üzerimize düşenleri Türk halkının çıkarına olduğu için yapmalıyız. Müzakere süreci teknik bir süreçtir. Ve burada belirlenen değişiklikler bizim de yapmak istediğimiz değişikliklerdir. Türkiye’nin yol haritası belli. Biz kendi işimize bakmalıyız. Her sene bunları gerçekleştirip Türkiye’yi güçlendirdiğimizde, Türkiye siyasi ve ekonomik ağırlığı bakımından çok farklı bir ülke olacak. Böyle bir ülkeye hiç kimse istediği gibi davranamaz.”
Gül, Sarkozy’nin Akdeniz Birliği önerisini değerlendirirken de, Akdeniz Birliği’nin Türkiye’nin AB üyeliğinin alternatifi olamayacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Meclisi’nden geçtikten sonra Senato aşamasında soğutulan ermeni soykırımını inkar edenlere hapis cezası verilmesini öngören inkar yasasının da gündeme gelmeyeceğini söyledi: "Başbakan, Ermeni soykırımı konusunu da tarihçilere bırakma önerimizi destekledi. İnkar yasası’nın yeniden gündeme geleceğini sanmıyorum."
Bir soru üzerine Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılması konusunu da değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, Fillon ile konuyu görüşmediklerini ancak genel olarak parti kapatmalarda demokratik kuralların işlemesi gerektiği görüşünü savundu. Demokrasinin ‘terörü ve teröristi izole edeceğini’ kaydetti.
Gül’ün Fillon ile görüşmesinin en önemli gündem maddesini Nükleer santral ihaleleri oluşturuyor. Avrupa’da bunu en iyi inşaa eden firmalar ise Fransız firmalar. Türkiye’de konuya ilişkin yasanın geçmesinin ardından Fransa da Türkiye’ye santral yapımı konusuna son derece ilgili yaklaşıyor.
Bu arada Başbakan Fillon, Sarkzoy’nin önümüzdeki yıl Türkiye’ye gelmek istediğini de Gül’e aktardı. Fillon, gelecek sene Fransa’da Türk Mevsimi düzenleyeceklerini de belirterek, kültürel faaliyetlerin organizasyonu için çok ciddi hazırlık yapmaya başladıklarını ve bunun başına da çok önemli bir kişiyi getireceklerini söyledi.