Erişilebilirlik

DTP'ye Kapatma Davası


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

Mahkeme davayı kabul ederse DTP’nin 1 ay içinde savunma hazırlaması gerekiyor.

Partinin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesinden en az 7’sinin onayı şart.

Dava gerekçesinde, DTP'nin 'devletin bölünmez bütünlüğüne dönük eylemlerin odağı olduğu' belirtildi. Başsavcılık, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın yanısıra 8 DTP milletvekili ve eski DEP'li Leyla Zana'nın da aralarında bulunduğu 221 DTP yöneticisine de beş yıllığına siyaset yasağı istedi. DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, partisine kapatılma davası açılmasının 'sürpriz olmadığı'nı söyledi. DTP'yi kapatma istemine hükümetten ve diğer siyasi partilerden 'temkinli tepkiler' geldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinden önce hem MHP hem de DTP için "Meclise girmelerinden endişe ediyorum. Meclisin iki ayrı ucu olacaklar" demişti. Seçimlerden sonra her iki parti de meclise girerken, tüm dikkatler PKK'yı terör örgütü ilan etmeyen DTP'ye çevrilmişti. Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Genelkurmay Başkanlığı'nın önde isimleri ve meclisin muhalifleri CHP ile MHP de, DTP'yi sık sık sert eleştirmişti. Bu eleştirilerin sürdüğü günlerde DTP'ye açılan çok sayıda inceleme, partinin geleceğine ilişkin ciddi soruları da beraberinde getirmişti. Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri DTP'nin ismini 'ağza almamaya' dikkat ettiklerini özellikle vurgularken, DTP'nin PKK ile bağlarını koparması gerektiğini duyurmuştu.

İşte DTP ile bu gerginlik sürerken son olarak Başbakan Erdoğan'dan "Meclis dışında kalırlarsa dağa çıkarlar" açıklaması gelmişti. Erdoğan'ın bu açıklaması, siyasi gözlemcilerce "Hükümetin DTP'yi sisteme entegre etme çabası" olarak değerlendirilirken, Yargıtay Başsavcılığı'nın bu açıklamanın hemen ardından DTP hakkında kapatma istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açması dikkat çekti.

"PKK'nın Propagandacısı"

Dava gerekçesinde DTP, "Demokratik sistemin öngördüğü bir partiden daha çok bölücü terör örgütü ve elebaşısı tarafından yönlendirilen, her platformda örgüt amaçlarına hizmeti görev edinen bir oluşum" olarak nitelendirildi.

DTP'nin "Genel başkanından, çesitli kademelerindeki yöneticilerine kadar geniş bir yelpazede, ülkeyi bölmeyi amaçlayan yasa dışı terör örgütünün (PKK) propagandacısı, yardım ve yatakçısı" olarak da tanımlandığı gerekçede, partinin kapatılmaması durumunda 'iç çatışmanın çıkabileceği' uyarısında da bulunuldu.

DTP'lilere Siyaset Yasağı

Başsavcılık, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın yasınıra milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Fatma Kurtalan, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Sevahir Bayındır, Selahattin Demirtaş ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir ve eski DEP'li Leyla Zana'nın da aralarında bulunduğu 221 DTP yöneticisine de beş yıllığına siyasi yasak istedi.

Başsavcılık, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin seçimlere katılmasını yasaklamasını, 221 DTP'linin bağımsız ya da başka partiden de seçimlere katılmasına yasak getirilmesini ve bugünden itibaren DTP'ye üye kayıtlarının da önlenmesini istedi.

Sürecin İşlemesi

Bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açılan davalarda, 'ceza davası' prosedürü izleniyor. DTP'nin, yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak.

DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa'da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Herkesin Gündeminde

DTP'nin kapatılması istemi gündeme ağırlığını vurdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu konulardaki hassasiyetimizi söylemiştim" derken, gerekçeyi görmeden değerlendirme yapamayacağını söyledi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Bir siyasi parti hakkında dava açılması hiç hoşuma giden birşey değil" dedi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, yargı sürecinin beklenmesini, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, bir siyasi partinin terör örgütünün siyasi uzantısı olduğu görüntü vermesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yargı sürecinin beklenmesini isterken, aynı görüşü DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de paylaştı.

Davaya, sert tepki ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'tan geldi. Uras, "Yargıtay Başsavcısı'nın kapatma davası açması Türk siyaset tarihine yeni bir kara leke düşürecektir" dedi ve davanın bir çıkış yolu olmadığını söyledi.

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, partisi hakkında dava açılmasının 'sürpriz' olmadığını belirtirken, "Son günlerin konjonktürü içinde açılan linç kampanyaları, partimize yönelik saldırılar, tüzel kişiliğimize de yönelmiştir. DTP olarak silahların susması, Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması yönünde demokratik çabalarımız devam edecektir" dedi.

Milletvekillerin Görüşleri

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın görüşlerini dinlemek için yukarıdaki linke tıklayabilirsiniz. Birdal, Mehmet İlhan'ın sorularını yanıtladı.

XS
SM
MD
LG