Washington Post Ermeni soykırımı iddialarının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilmesinin ve Kuzey Irak’a yönelik muhtemel bir operasyonun Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerde gerginlik yarattığını yazıyor. Haberde, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’u geri çağırdığı da belirtiliyor:
"Türkiye’nin Kuzey Irak’a saldırması, Irak’ın göreceli olarak en istikrarlı olan bu bölgesinde kargaşaya yol açabilir. Amerika’nın, Türkiye'deki hava üsleri ile karayollarını kullanımına kısıtlama getirilmesi, Irak’taki Amerikan birliklerinin lojistik desteğine darbe vurabilir. Bush yönetimi, Kongre'deki oylamanın olumsuz sonuçlarını azaltmak için çaba harcamaya başladı ve Beyaz Saray, Türkiye’yi “Amerika’nın teröre karşı birlikte çalışmaya devam edeceği önemli bir müttefik” olarak tanımladı."
New York Times ise Amerikan ordusunun Türkiye’den gelebilecek bir misillemeye karşı alternatif arayışına girdiğini duyuruyor. Gazete, Irak’taki Amerikan askerlerine gönderilen malzemenin yüzde 70’inin Türkiye üzerinden gittiğini hatırlatıyor:
"Türkiye, Irak’taki Amerikan askerlerinin lojistik desteği açısından önemli bir merkez olan İncirlik üssünü en azından geçici olarak kullanıma kapatabilir ve Irak’la olan sınırını Amerikan ordusuna yakıt götüren tankerlere kapatabilir. Böyle bir durumda Ürdün, Kuveyt ve Irak’ın Umr Kasr limanı gibi diğer lojistik üslerin kapasitesini artırmak aylar sürebilir. İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Amerikalı askeri yetkili, Türkiye’nin önemli bir merkez olduğunu belirterek “eğer bu imkanımız olmasaydı lojistik desteğin sağlanmasında zaman ve mesafe kaybımız olurdu” dedi. Ancak lojistik planlama ve operasyonlarda çalışan aynı yetkili, Türkiye’nin destek vermemesinin etkilerinin kısa vadeli olacağını da sözlerine ekledi."
Los Angeles Times Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili üyesi Jane Harman’ın Ermeni soykırımı tasarısına karşı çıkan bir makalesine yer veriyor. Tasarıya önce destek veren ancak daha sonra desteğini geri çeken Harman, makalede bunun gerekçesini açıklıyor:
"Tasarıyı destekledim çünkü Ermeni halkına yönelik korkunç suçların tanınması ve kınanması gerektiğini düşünüyordum. Ancak Şubat ayında Türkiye’ye yaptığım ziyarette Başbakan Erdoğan’la, Ermeni Ortodoks Patriği ile ve öldürülen Ermeni gazeteci Hrant Dink’in meslektaşlarıyla yaptığım görüşmelerden sonra, tasarının böyle bir zamanda kabul edilmesinin dünyanın belki de en kırılgan bölgesindeki cesur ve ılımlı İslamcı hükümetini dışlamak ve rahatsızlık vermek anlamına geleceğine ikna oldum."
Christian Science Monitor giderek artan PKK saldırılarının Kuzey Irak’a operasyon konusunda AKP hükümeti üzerindeki baskıyı artırdığını belirtiyor. Haberde,Türkiye’nin Ermeni soykırımı tasarısında misilleme olarak atabileceği adımların da Irak’taki Amerikan askerlerini zor durumda bırakabileceği vurgulanıyor:
"Kürt militanların saldırılarındaki artış ve Ermenilerin yaklaşık 100 yıl önce toplu olarak öldürülmesi gibi birbirinden bağımsız görünen iki ayrı olay Irak’taki Amerikan askerlerini etkileyecek bir biçimde Türk-amerikan ilişkilerinde stratejik bir kırılma noktası yaratabilir. Stratejik ve Uluslararası Araştırma Merkezi’nden Bülent Alirıza’nın ifadesiyle, Amerika Iraklı Kürtlerle taktik ittifakı ve Türkiye ile olan stratejik ittifakı arasında kalmış durumda."