Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’ta bulunan Başbakan Recep Erdoğan, İran Cumhubaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile süpriz bir görüşme yaparken, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bir araya geldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günün ilk saatlerinde açılış gonguna vurarak New York borsasını açtı. Bu, sembolik olarak New York'u ziyaret eden devlet adamları, ünlü sanatçılar ve borsada hisseleri işlem yapmaya başlayan şirketlerin yöneticilerinin New York’u ziyaret ettiklerinde yaptığı bir açılış. Nitekim Başbakan da borsa defterine “Türkiye, ekonomik kalkınma hızıyla dünya sıralamasında önde gelen ülkeler arasına girmiştir. Ortak çabalarımızın refah ve barışı küreselleştireceğine inanıyorum” yazdı. Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle borsanın girişine Amerikan bayrağı ile Türk bayrağı da asıldı ve Başbakan "kısa sürede önemli reformları gerçekleþtiren, seçimleri büyük baþarıyla kazanan ve Türkiye'nin 60. hükümetini başarıyla kuran" biri olarak tanıtıldı.
Başbakan daha sonra PBS ile Wall Street Journal’a röportaj verdi. Erdoğan’ın demeçlerinde anayasa değişikliği ve Türk-Amerikan ilişkileriyle, PKK ile mücadele konularına değindi. Erdoğan’ın terörle mücadele konusunda ABD, Irak ve Türkiye arasındaki üçlü mekanizmadan tatmin edici sonuç çıkmadığını söylediği kulislerde konuşuluyor.
Erdoğan bunun ardından Musevi Cemaatinin önde gelen isimleriyle bir araya geldi. Erdoğan, Cemaat’ten Ermeni iddialarıyla mücadele konusunda Yahudi lobisinin bugüne kadarki desteğinin devamını istedi. Geçtiğimiz ay 1915 olayları için ‘soykırım’ diye tanımlayan ve Türkiye’nin büyük tepkisini çeken İftira ve İnkara Karşı Mücadele adlı örgütünün Genel Direktörü Abraham Foxman, bu sorunun çözüm adresinin ABD Kongresi olmadığın söyledi. Foxman şöyle konuştu; “İnanıyorum ki bu konu Amerika Kongresi’nde ya da Fransa Meclisi’nde tartışılmamalı. Umarım Ermeniler, bir çeşit komisyonla Türkiye’nin taleplerine cevap verebilirler. Bu sorumluluğu Ermeni tarafından birilerinin üstleneceğini umuyorum. Kesinlikle bu konu ne Amerika Kongresi’nin ne de ABD bulunan Musevi cematinin konusu değildir.”
Erdoğan’ın şüphesiz ki en çok dikkati çeken görüşmesi ikili görüşmesi ise daha önce programında olmayan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile temasları oldu. İkili lider İran ile Türkiye arasındaki doğal gaz anlaşması, PKK ile ortak mücadele ve İran’ın nükleer programı gibi ikili ve bölgesel konuları ele aldılar. Amerika Temsilciler Meclisi’nin İran’ın enerji sektörüne yatırım yapan yabancı şirketlere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısının ardından iki liderin görüşmesi büyük ilgi topladı.
Bu arada Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan da New York'taki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bir görüşme yaptı. Rice bu görüşmede İran'ı sorun yaratan bir ülke olarak gördüklerini ve nükleer konunun ciddi bir sorun oluşturduğunu söyledi. Rice’nin ayrıca bu konuda alınmış olan BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulmasını beklediklerini vurguladığı kaydedildi. Babacan'ın, özellikle Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına Türkiye'nin verdiği hayati önemi açıkladığı görüşmede, Kuzey Irak'tan kaynaklanan PKK terörünün kesinlikle durdurulması gereğini bir kez daha dile getirdiği öğrenildi. Görüşmede, Türkiye'nin ABD'den bu konuda beklentileri olduğunu belirten Babacan'ın, Kuzey Irak'ta PKK elebaşlarının yakalanması yönündeki bu beklentilerin değişmediğini yeniden kayda geçirdiği de ifade edildi. Ayrıca görüşmede Kıbrıs, Ortadoğu Barış süreci gibi bölgesel konular ele alındı.