Erişilebilirlik

Almanya Afganistan'dan Asker Çekebilir


Almanya Federal Parlamentosu Ekim ayında Alman ordusunun ISAF çerçevesinde Afganistan'ın kuzeyinde üstlendiği görevin devamıyla ilgili oylama yapacak. Alman Yeşiller Partisi’nin haftasonundaki olağanüstü kongresinde delegelerin çoğunluğunun Afganistan’daki Alman askerlerinin görev süresinin uzatılmasına karşı çıkması partiyi büyük bir krize soktu.

Yeşiller Partisi milletvekilleri olağanüstü kongrede delegelerin aldığı bağlayıcı karar sonrasında Federal Parlamento’daki oylamada karşı oy kullanmak zorunda. Parti lideri Claudia Roth ve diğer parti önde gelenlerinin kurultayda Alman ordusunun Afganistan’da kalmasından yana tavır alarak, tabanın desteğini istemelerine rağmen, delegelerin red oyu büyük bir sürpriz olarak değerlendiriliyor. Almanya siyaset sahnesine girdiği 80li yıllarda pasifist duruşları ile bilinen Yeşiller, eski liderleri ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer döneminde önce Kosova, ardından da Afganistan’a askeri birliklerin gönderilmesine yeşil ışık yakmış ve askeri misyon konularında yeni politikalar izleyeceği sinyalini vermişti. Şimdi kurultaydan çıkan karar, Yeşiller’in Sosyaldemokratlarla birlikte eski koalisyon dönemlerinde izledikleri politikaya tekrardan veda ve partinin sol kanadının zaferi olarak yorumlanıyor.

Ancak siyasi gözlemciler, alınan kararın 2009 yılında gerçekleşecek seçimler sonrasında yeniden bir koalisyona katılmayı planlayan Yeşiller’in siyasi arenada inandırıcılıklarını yitirmelerine neden olacak, hatta partinin bölünmesine bile yol açacak bir gelişme olarak da niteliyorlar. Nitekim 58 Yeşil milletvekilinden ikisi daha bugünden delegelerin kararına uymayacaklarını ve evet oyu kullanacaklarını ilan etti. Avrupa Parlamentosu Yeşiller milletvekili Cem Özdemir’de kurultaydaki kararı siyasi açıdan yanlış olarak değerlendirenlerden.

Federal Parlamento’daki Afganistan oylamasında, Birlik partileri ile Sosyaldemokrat SPD ve muhalefetdeki Liberal Parti’nin ordunun görev süresinin uzatılmasından yana oy kullanırken, Yeşiller’in dışında Sol Parti’nin de karşı oy kullanması bekleniyor. Almanya’nın Afganistan’da 3100 askeri bulunuyor.

XS
SM
MD
LG