Başkan Bush’un sekiz gün süren Avrupa turu bugün Bulgaristan’da sona erecek.
Bush, bugünkü temaslarında Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov ve Başbakan Sergei Stanişev’le görüşecek. Görüşmelerde Kosova konusuyla birlikte diğer bölgesel konuların ele alınması bekleniyor.
Başkan Bush, dün gittiği Arnavutluk'un başkenti Tiran'da halkın sevgi gösterileriyle karşılandı. Bush, Arnavutluk'u ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Alfred Moisiu ve Başbakan Sali Berişa'yla görüşen Başkan Bush, Berişa'yla birlikte yaptığı basın toplantısında, Amerika'nın Kosova'nın bağımsızlığına kavuşmasını desteklediğini tekrarladı.
Bush ve eşi Laura Bush, yedi saatlik bir ziyaret için gittikleri, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, kentin ana meydanında toplanan ve Amerikan bayrakları sallayan kalabalık grupların sevgi gösterileriyle karşılandı. Meydana Amerika'yla Arnavutluk arasındaki dostluğu vurgulayan pankartlar asıldığı ve birçok kişinin, mavi, kırmızı ve beyaz renklerden oluşan, kağıttan yapılmış silindir şapkalar giydiği görüldü. Arnavutluk hükümeti, tarihi ziyaret nedeniyle üzerinde Bush'un resminin bulunduğu özel posta pulları çıkarttı.
Arnavutlar, Amerika'nın, komşu Sırbistan'ın Kosova bölgesindeki Sırp-Arnavut etnik gerginliği sırasında Arnavutları korumak için attığı adımlar ve Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılarak bağımsız olması fikrini desteklemesi nedeniyle Amerika'ya karşı büyük sempati duyuyor. Kosova nüfusunun büyük bölümü etnik Arnavutlardan oluşuyor.
Başkan Bush, Tiran'daki basın toplantısında Arnavutluk hükümetine, Kosova'nın bağımsızlığı yönünde ilerleme devam ederken bu bölgede sükunetin devam etmesi için elinden geleni yapması çağrısında bulundu.
Bush, Arnavutluk gibi, demokrasinin ayakta kalabilmesi için kurumlar geliştirmeye çalışan ülkeleri ziyaret etmekten memnunluk duyduğunu söyledi. Arnavutluk'un ağır baskı altında yaşayan bir toplum olmaktan çıkmanın mümkün olduğunu dünyaya gösterdiğini belirtti ve "Amerika size güvendiği gibi siz de Amerika'ya güvebilirsiniz," dedi.
Tiran'da, Irak ve Afganistan'da görev yapmış bir grup Arnavut askeriyle görüşen Bush, Arnavut askerlerinin iyi eğitim görmüş, cesur ve disiplinli askerler olarak, Amerikan ordusunun takdirini kazandığını söyledi. Irak'ta 120 kadar askeri bulunan Arnavutluk, Afganistan'daki asker sayısını da üç kat arttırarak 140'a çıkarmayı planlıyor. Cumhurbaşkanı Moisiu, Irak'taki Arnavut askerlerinin Amerikan askerleri orada olduğu sürece göreve devam edeceğini söyledi.
Bush, Tiran'da Arnavutluk, Makedonya ve Hırvatistan başbakanlarıyla öğle yemeğinde buluştu. Hırvatistan önümüzdeki yıl NATO ittifakına katılmayı umudederken Arnavutluk da NATO ve Avrupa Birliği'ne girmek istiyor. Rusya, NATO'nun Balkanlar bölgesinde genişlemesinden rahatsızlık duyuyor. Başkan Bush, Arnavutluk'un savunma sistemini modernize etme çabasından memnunluk duyduğunu ve gelecekte NATO'ya girmesinden de mutlu olacağını söyledi.
Arnavutluk, bir ABD Başkanının bu ilk ziyaretinin, Kosova'daki etnik Arnavut çoğunluk için de önemli bir destek olduğuna inanıyor. Amerika ve önde gelen Avrupa ülkeleri Kosova'nın bağımsız olmasını desteklerken Rusya ve yakın müttefiki Sırbistan buna şiddetle karşı çıkıyor. 1999 yılında Sırp ordusu ve etnik Arnavutlar arasında çıkan savaştan buyana Kosova, Birleşmiş Milletler tarafından yönetiliyor. Rusya, Kosova'nın bağımsız olmasının dünyanın farklı yerlerinde, bağlı oldukları devletlerden ayrılarak bağımsız olmak isteyen diğer gruplar için tehlikeli bir örnek oluşturacağını savunuyor.
Konu üzerinde BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Kosova'nın geleceği konusundaki kararın, Rusya'nın kaygılarını gidermek için altı ay ertelenmesini önermiş bulunuyor. Başkan Bush, Tiran'da yaptığı açıklamada, konu üzerinde sonsuza kadar diyalog yürütülemiyeceğini ve Amerika'nın Kosova'nın bağımsızlığı yönünde girişimlerine devam edeceğini söyledi.