Christian Science Monitor gazetesi Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığının Türkiye’deki laik milliyetçilerle muhafazakar İslamcılar arasındaki fay hattını açığa çıkardığı görüşüne yer veriyor. Gazeteci yazar John K. Cooley’in kaleme aldığı makalede, yaşanan siyasi krizde Türk ordusunun da etkili bir aktör olduğu vurgulanıyor:
"Birçok Türk ve yurtdışındaki dostları, şimdi Abdullah Gül ve diğer AKP’li adayların parlamento seçimlerinde çoğunluğu yeniden kazanması ve cumhurbaşkanını seçmesi durumunda ordunun ve Kemalist müttefiklerinin ne yapacağını soruyor. Bu soruya verilecek cevap Türkiye’nin, kurucusu olan Atatürk’e layık olgunlukta gerçek bir demokratik ülke olup olmadığını bütün dünyaya gösterecek."
USA Today gazetesi Abdullah Gül’ün adaylığına karşı büyük gösteriler düzenlendiğini hatırlatıyor. Gazetenin yorumuna göre, yapılacak seçimler Türkiye’de, dindar Müslümanlar ile laik kesimin bir arada barış içinde yaşayıp yaşayamayacağını gösterecek:
"Köktendinci İslam’ın yükselişinin önlenmesi için ılımlı Müslümanların seslerini yükseltmesi gerekiyor. Türkiye’de de tam olarak bu yaşanıyor. Uzun süredir Amerika’nın müttefiki olan Türkiye’nin bu hassas dengeyi nasıl koruyacağı, radikal İslam’a karşı verilen mücadelede yardımcı olabilir. Bu mücadelenin, Amerikan ordusu tarafından değil, ılımlı Müslümanlar tarafından kazanılması daha yüksek bir ihtimal. Türkiye ilginç bir sınavdan geçiyor."
Washington Times gazetesi Türkiye’nin Avrupa ile köktendinci İslam arasında bir yol ayrımında olduğunu savunuyor. Türk ordusunun daha önce dört kez siyasete müdahale ettiğini hatırlatan gazetenin dış haberler editörü Claude Salhani, ordunun laikliğin bekçisi olduğunu vurguluyor:
"Beklendiği gibi, Avrupa Birliği, Türk ordusunun tehditlerine tepki gösterdi. Gerçekten de Avrupa’nın hemen yanı başında bir askeri darbe olmasını düşünmek bile korkutucu. Ancak Avrupalıların büyük bir kısmı için İslamcı bir devlet de aynı ölçüde korkutucu. Belki de Avrupa Birliği, hala ortada laik bir Türkiye varken, kapılarını böyle bir ülkeye açmakta vakit harcamayı bırakır ve Abdullah Gül de cumhurbaşkanlığı hayallerine güle güle diyebilir."
New York Times muhabiri Sabrina Tavernise, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesiyle, Türkiye’de büyük bir tartışmaya yol açan sorunun şimdilik aşıldığını yazıyor. Ancak muhabir, milletvekili seçimlerinin ardından Gül’ün yeniden aday olabileceğine dikkat çekiyor:
"Abdullah Gül ve AKP, aralarında ordunun, yargının ve bir çok devlet kurumunda etkili olan laik seçkinlerin oluşturduğu güçlü bir kuruma karşı mücadele ediyor. Milletvekili seçimleri, yaz boyunca bu iki kamp arasındaki mücadeleyi daha da tırmandıracak. Güçlü Türk ordusu ise, bu siyasi sorunlar arasında bilinmeyen bir faktör olarak duruyor. Ordu, kendisini Atatürk’ün laik geleneğinin savunucusu olarak görüyor. Ancak bir çok kişi de, Türkiye’nin askeri darbeler dönemini çoktan aştığını düşünüyor."